Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Ένα Μπουκάλι Νερού Μπορεί Να Τροφοδοτεί Το Σπίτι Σας Τον Επόμενο Χρόνο


Μιμούμενος την ζωτική διαδικασία που επιτρέπει στα φυτά να παράγουν ενέργεια, ένας ερευνητής του MIT κατάφερε να δημιουργήσει ηλεκτρισμό από το νερό με καλύτερη απόδοση από τα συμβατικές ηλιακές κυψέλες, σε σημείο που ενάμιση μπουκάλι νερού μπορεί να τροφοδοτεί ένα ολόκληρο σπίτι για μια ημέρα.

Τα φυτά, με εξαιρετική εξυπνάδα, καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιούν το ηλιακό φως για να διασπούν το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Συνδυάζουν το υδρογόνο με διοξείδιο του άνθρακα για να φτιάξουν ζάχαρη, αλλά εμείς οι άνθρωποι προσπαθούμε έναν αιώνα να βρούμε πώς να αφήσουμε το βήμα της κατασκευής της ζάχαρη και απλά να συνδυάσουμε το οξυγόνο και το υδρογόνο ξανά για να παράγουμε ηλεκτρισμό.
Ο Daniel Nocera, χημικός και ηλεκτρολόγος ερευνητής στο MIT , έφτιαξε ένα τεχνητό ‘φύλο’ που χρησιμοποιεί κοβάλτιο και φωσφόρο για να διασπάσει τα μόρια του νερού χρησιμοποιώντας μόνο το φως του ήλιου. Όταν το οξυγόνο και το υδρογόνο ξαναενωθούν, παράγουν ηλεκτρισμό με απόδοση υψηλότερη από τα παραδοσιακές ηλιακές κυψέλες, και είναι εύκολο να αποθηκεύσεις τα αέρια για να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε μια κυψέλη όταν ο ήλιος σταματήσει να φέγγει.
Ο  Nocera συνεργάζεται με την εταιρεία Tata Group για να εμπορευματοποιήσουν την τεχνολογία. Μέχρι την επόμενη χρονιά, ο στόχος είναι να έχουν συσκευή παρασκευής φτηνής ενέργειας στο μέγεθος οικιακού ψυγείου που θα μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια με ήλιο και ενάμιση μπουκάλι νερού ( ακόμη και χρησιμοποιημένου νερού) για να τροφοδοτεί ένα σπίτι για μια ημέρα. Και μπορεί να κλιμακωθεί προς τα επάνω.
Ο Νocera υπολογίζει πως ο κόσμος καταναλώνει 14 terawatts (TW) ενέργειας σήμερα. Μέχρι το 2050 θα χρειάζεται 16 ΤW. Αν η λύση δουλεύει, λέει ο Nοcera, θα χρειάζεται μια πισίνα γεμάτη με νερό κάθε ημέρα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλου του κόσμου σε ηλεκτρισμό.
Αν και θα θέλαμε πολύ να το πιστέψουμε, δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πως από ενάμιση ποτήρι νερό για ένα σπίτι καταλήγουμε σε μια πισίνα για όλο τον πλανήτη. Ίσως αυτό είναι το μυστικό που κρύβουν τα φυτά επί δισεκατομμύρια χρόνια.
dailytech.gr  Πηγή: dvice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips