Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Στο μέλλον οι φωτιές θα σβήνουν με ηλεκτρικές εκκενώσεις


Οι πυροσβέστες καταβρέχουν τις φλόγες με νερό εδώ και αιώνες.
Είναι βέβαιο ότι η τεχνολογία παροχής νερού στις πυρκαγιές έχει βελτιωθεί πολύ, αλλά η βασική προσέγγιση του να ρίχνεις νερό στις φλόγες για να τις σβήσεις ξεκινάει από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων από το Χάρβαρντ, προτείνει ένα νέο τρόπο για κατάσβεση πυρκαγιών με τη χρήση υψηλής ενέργειας εκκενώσεων ηλεκτρισμού.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αιώνες ότι ένα ηλεκτρικό πεδίο αλλάζει το σχήμα της φλόγας, οπότε αυτό που κάνει η νέα τεχνολογία είναι ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας ένα ραβδί που μπορεί να εκτοξεύει παλμούς ηλεκτρικά φορτισμένου αέρα προς την πυρκαγιά, οι οποίοι αποδυναμώνουν τις φλόγες.
Αυτό επιτρέπει στους πυροσβέστες να ανοίξουν ένα μονοπάτι μέσα από τη φωτιά, ώστε να μπορούν να περάσουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και ταυτόχρονα να βοηθήσουν τυχόν παγιδευμένους στην πυρκαγιά ανθρώπους να γλυτώσουν.
Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ βλέπουν ένα μέλλον χωρίς τα παραδοσιακά συστήματα πυρόσβεσης με τους ψεκαστήρες νερού, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από γεννήτριες ηλεκτρικών παλμών, που θα δαμάζουν τις φλόγες.
Αν αυτό πραγματικά λειτουργεί, τα πιθανά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη χρήση νερού είναι τεράστια.
Κατ’ αρχάς θα εξαλείψει τις ζημιές που προκαλούνται από το νερό που εκτοξεύεται με πίεση στις φλόγες, το οποίο συχνά προκαλεί ακόμα και περισσότερες υλικές ζημιές απ’ ότι η ίδια η φωτιά, ειδικά σε περίπτωση μικρών πυρκαγιών σε ουρανοξύστες.
Επίσης, οι πυροσβέστες δε θα χρειάζονται πλέον μια σχεδόν ανεξάντλητη παροχή νερού για να τροφοδοτεί τις μάνικές τους.
Τέλος, σε πιο προσωπικό επίπεδο, θα ξεφορτωθούμε και όλους αυτούς τους πυροσβεστικούς κρουνούς, με αποτέλεσμα να ανοίξουν ένα σωρό θέσεις στάθμευσης!
dailytech.gr Πηγή: Dvice
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : Τεχνολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips