Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Κάθε άλλο παρά ανθρωπιστικοί είναι οι λόγοι της επέμβασης στην Λιβύη

Εκτός από την BP (βρετανικών και αμερικανικών συμφερόντων) ποιες άλλες ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν συμφέροντα στη Λιβύη;
1. η ΕΝΙ (πρώην Agip), ιταλικών συμφερόντων
2. η Total, γαλλικών συμφερόντων
3. η Shell, βρετανικών, ολλανδικών και αμερικανικών συμφερόντων
4. η Repsol, ισπανικών συμφερόντων
5. RW Dia E, γερμανικών συμφερόντων
6. η Wintershall, γερμανικών συμφερόντων (θυγατρική της BASF που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο) Το 1959 ο Λίβυος μονάρχης Ίντρις με εκχώρηση δικαιωμάτων στις εταιρείες Esso, Mobil, Texas Gulf και σε άλλες μικρότερες, έκανε τις πρώτες μαζικές εξορύξεις. Ο Καντάφι με ένα πραξικόπημα το 1969 ανέλαβε την εξουσία και δημιούργησε το 1970 την NOC (National Oil Corporation), κρατικών συμφερόντων, και αποφάσισε την συν-διαχείριση των κοιτασμάτων με ξένες εταιρείες. Από τότε συνεργάζεται με πολυεθνικές από όλον τον κόσμο για την εξόρυξη πετρελαίου και προσπαθεί πάντα να επιβάλει τους δικούς του σκληρούς όρους. Στο πέρασμα του χρόνου, η σχέση του Καντάφι με τις συνεργαζόμενες εταιρείες είχε διακυμάνσεις, ανάλογα με τα παγκόσμια πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα.

Το 1973, κατά τον Αραβο-ισραηλινό πόλεμο, η Λιβύη, η Σ. Αραβία και άλλες Αραβικές χώρες, επέβαλαν εμπάργκο στις χώρες που υποστήριζαν το Ισραήλ, δηλαδή κυρίως τις ΗΠΑ. Η BP τότε κινήθηκε νομικά εναντίον της NOC, αφού αυτή η ενέργεια έπληττε τα συμφέροντά της. Η Λιβύη τότε άρχισε να συνεργάζεται με εταιρίες με έδρα τη Γαλλία και την Αργεντινή. Με τη λήξη του πολέμου, όλες οι χώρες ήραν το εμπάργκο εκτός από τη Λιβύη. Ο Καντάφι προτίμησε να συνεργαστεί με τις Exon, Mobile, Agip, Elf Aquitaine και αυτές με τη σειρά τους συμφώνησαν την εν μέρει κρατικοποίηση των εκεί παραρτημάτων των εταιρειών τους. Η μόνη εταιρεία που δε δέχτηκε αυτήν την συμφωνία ήταν πάλι η ΒΡ. Κατά τη δεκαετία του 80, στη Λιβύη ασκήθηκαν εκ νέου πιέσεις από την Αμερική. Ο Ρήγκαν επέβαλε εμπάργκο στη Λιβύη και απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με τον Καντάφι.

Ο λόγος ήταν οι στενές σχέσεις του Καντάφι με τη Ρωσία και οι ισχυρισμοί της Αμερικής για διασυνδέσεις της Λιβύης με τρομοκράτες. Ο Καντάφι τότε στράφηκε σε συνεργασίες με βουλγαρικές, ρουμανικές, καναδικές, βραζιλιάνικες, ιταλικές κ.α. εταιρείες. Κατά τη δεκαετία του 90, η Λιβύη απομονώθηκε ακόμα περισσότερο από τις διεθνείς αγορές. Κύριος μοχλός πίεσης αποτέλεσε η επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών να παραδώσει η Λιβύη δύο υπόπτους για το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροπλάνο της PanAm πάνω από την περιοχή Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 259 επιβατών και 11 ανθρώπων στο έδαφος. Και πάλι ο Καντάφι αποφάσισε να συνεργαστεί με βελγικές, γερμανικές, κορεάτικες κ.α. εταιρείες. Το 1999, ο ΟΗΕ ήρε τις πιέσεις και το 2003 η Λιβύη αποφάσισε να αποζημιώσει με 2,7 δις $ τους συγγενείς των θυμάτων του Λόκερμπι. Με διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες και ανταλλαγές, η Λιβύη αποφάσισε να μην ασχοληθεί με την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής (πυρηνικά) και οι ΗΠΑ με τη σειρά τους αφαίρεσαν από τη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία τη Λιβύη και έτσι από το 2006, όλες οι πολυεθνικές εταιρείες ξαναμπήκαν σε κύκλους συνεργασίας με τη Λιβύη.

Ο Καντάφι απειλεί ότι αν καταπνίξει τις εξεγέρσεις των αντικαθεστωτικών, θα διακόψει τη συνεργασία με τις πολυεθνικές με τις οποίες συνεργάζεται και θα στραφεί στην Κίνα, στην Ινδία και τη Ρωσία. Δεδομένης της ιστορίας των σχέσεων του Καντάφι με τις πολυεθνικές που περιγράψαμε πιο πάνω, είναι σίγουρο ότι ο Καντάφι είναι ικανός για όλα! Ακόμα κι αν δεν έχει πραγματικό σκοπό να διακόψει τις συνεργασίες, τέτοιες δηλώσεις πλήττουν ανεπανόρθωτα τις αξίες των μετοχών των εν λόγω εταιρειών. Δικαιολογείται έτσι η απόφαση της ΕΕ να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη, αλλά οι λόγοι κάθε άλλο παρά ανθρωπιστικοί είναι

Γιατί, για παράδειγμα, έχουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης επιδοθεί σε ψέματα(;) σχετικά με αεροπορικές επιδρομές που ποτέ δεν έγιναν, σχετικά με τους βομβαρδισμούς... των αμάχων όταν τα κτίρια που έπρεπε να έχουν βομβαρδιστεί είναι ακόμα σε άριστη κατάσταση; Γιατί υπήρξαν ιστορίες για στροφή των βαρέων όπλων του Gaddafy ενάντιων «άοπλων πολιτών» όταν αυτό που μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα είναι επιδρομικές συμμορίες των τρομοκρατών και των κακοποιών να διαπράττουν πράξεις βαρβαρότητας, εμπρησμούς και αδικαιολόγητη καταστροφή;

Γιατί Ντέιβιντ Κάμερον, Χίλαρι Κλίντον και ο Νικολά Σαρκοζί παρέλειψαν να αναφερθούν - έστω και μία φορά - τη σφαγή των οπαδών του Muammar Al-Qathafi στη Βεγγάζη; Δεν είναι ένα ή δύο άτομα, όχι στρατιώτες, 212 (διακόσιοι δώδεκα) άοπλοι πολίτες - αυτοί ναι, ήταν πράγματι άοπλοι - στη Βεγγάζη (πού αλλού); Δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Γιατί παρέλειψαν να αναφέρουν - έστω και μία φορά - την προέλευση όλων των μισθοφόρων στις μάχες στη Λιβύη - όχι μόνο για την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων - αλλά και αυτών που αγωνίζονται μαζί με τους «αντάρτες» από την Βεγγάζη ανακηρύσσοντάς την σε αυτόνομη περιφέρεια. Ξεχνάμε ότι η Βρετανία και η Γαλλία έχουν πολεμήσει σε μεγάλες και αιματηρές μάχες εναντίον των αυτονομιστών, στη Βόρεια Ιρλανδία, στη Βρετάνη, στην Κορσική.

Γιατί Κάμερον, Κλίντον και Σαρκοζί παρέλειψαν να αναφέρουν το γεγονός ότι η Λιβυκή κυβέρνηση αποδέχτηκε το διεθνές σχέδιο ειρήνευσης που πρότεινε ο πρόεδρος Τσάβες της Βενεζουέλας και την δημιουργία μιας Διεθνούς Επιτροπής Ειρήνης, γιατί παρέβλεψαν το γεγονός ότι Muammar Al-Qathafi πρότεινε μια ομάδα από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ να έρθει στη Λιβύη για να κάνει μια έρευνα σχετικά με το τι συνέβη;

Γιατί πουθενά δεν αναφέρουν το γεγονός ότι ο πλούτος απο το πετρέλαιο της Λιβύης έχει επανεπενδυθεί στην οικονομία της χώρας, δίνοντας τους Λίβυους το καλύτερο βιοτικό επίπεδο στην Αφρική, με τους καλύτερους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης στην ήπειρο; Γιατί πουθενά δεν αναφέρουν ότι, πριν ανέβει στην εξουσία ο Καντάφι, η Λιβύη ήταν επίσημα η φτωχότερη χώρα στον κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα σε λιγότερο από 50 δολάρια τον χρόνο;

Γιατί πουθενά δεν αναφέρουν ότι οι Λίβυοι έχουν δωρεάν στέγαση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης; Αλήθεια υπάρχει δωρεάν στέγαση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης στις χώρες τους;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, Κάμερον, Κλίντον και Σαρκοζί θέλουν και χρειάζονται Φώκλαντ, Κοσσυφοπεδία, ένα Αφγανιστάν, ένα Ιράκ, θέλουν και χρειάζονται να βρουν έναν "κακό δικτάτορα" που "καταπιέζει τον λαό του", που είναι εύκολο να εντοπιστεί, για να φύγει το ενδιαφέρων της κοινής γνώμης από τη δική τους καταπιεστική πολιτική, καθώς καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό των χωρών τους και καθιστούν το μέλλον των εκατομμυρίων νέων, απελπιστική.

Ας είμαστε ειλικρινείς, σχετικά με το εμπορικό μέτωπο, οι δυτικές εταιρείες πετρελαίου επιθυμούν να επαναδιαπραγματευτούν τις συμβάσεις τους σύμφωνα με τους δικούς τους όρους - και όχι μόνο στη Λιβύη - αλλά σε ολόκληρη την Αφρική. Ο Καντάφι, ένας από τους πατέρες της Αφρικανικής Ένωσης και ένας από τους αρχιτέκτονες της Αφρικανικής Ενότητας, έχει εξοργίσει τα δυτικά κεκτημένα εμπορικά συμφέροντα που είναι συνηθισμένα σε ιμπεριαλιστική και αποικιοκρατική πολιτική των πόρων της Αφρικής.

Τώρα λοιπόν που ο Καντάφι προσπαθεί να αλλάξει αυτή την τάση, αποκαλείται ένα τέρας και "πρέπει να αφαιρεθεί γιατί είναι μια απειλή".
Timothy Bancroft-Hinchey 
από την Pravda.Ru
Το 2007 η BP έκλεισε συνεργασία με την Λιβύη για εκμετάλλευση και παραγωγή πετρελαίου αξίας 900 εκ. $ και αποτελεί την μεγαλύτερη συμφωνία που έχει κάνει η εταιρεία για μία περιοχή. Η Λιβύη παράγει 1.8 εκ. βαρέλια την ημέρα και εξάγει το 85% της παραγωγής της. Αν και αυτή η παραγωγή θεωρείται μικρή σε σχέση με αυτή της Ρωσίας και της Σ. Αραβίας (περίπου 10 εκ βαρέλια την ημέρα), η Λιβύη θεωρείται προνομιούχος χώρα λόγω των τεραστίων αποθεμάτων της ( 47 δις. βαρέλια), αφού αποδεδειγμένα έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Αφρική και έτσι κατατάσσεται ως 9η χώρα στον κόσμο σε αποθέματα πετρελαίου.

Η BP είχε αξιοσημείωτη παρουσία και πριν το 1971 στη Λιβύη, όμως με την άνοδο του Καντάφι οι εγκαταστάσεις της BP κρατικοποιήθηκαν. Το 2007, υπογράφτηκε νέα συμφωνία με τη Λιβύη. Η BP μάλιστα είχε παραδεχτεί ότι άσκησε πολιτικές πιέσεις στη Βρετανία για την απελευθέρωση του Λίβυου βομβιστή του Λόκερμπι, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Καντάφι.

Οι εξορύξεις αναβλήθηκαν λόγω της μόλυνσης του Κόλπου του Μεξικού το 2010 και τελικά είχε συμφωνηθεί ότι τα έργα στη Λιβύη θα ξεκινούσαν τον Ιούνιο του 2011. Τα μόνα έξοδα που έχει κάνει μέχρι στιγμής η εταιρεία είναι οι εγκαταστάσεις και η απασχόληση 140 ατόμων ως προσωπικό.

Μακροπρόθεσμα όμως, αν οι αναταραχές συνεχίστουν, θα στοιχίσουν στην BP γιατί τα σχέδια για εξόρυξη και εκμετάλλευση θα βγουν εκτός χρονικών ορίων. Την τρέχουσα περίοδο πάντως, η BP δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει προβλήματα, αφού λόγω των αναταραχών, η ζήτηση για πετρέλαιο αυξήθηκε δραματικά και η τιμή του πετρελαίου έφτασε στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 30 μηνών, στα 105$ το βαρέλι.

Την Τρίτη όμως η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε στα 99$ το βαρέλι στην Ασία λόγω της χαμηλής ζήτησης από την Ιαπωνία. Αυτό οφείλεται στην πτώση της Ιαπωνικής οικονομίας λόγω τσουνάμι. Πιο αναλυτικά, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από την Ιαπωνία, την 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είχε δραματική πτώση. Κάποιοι πίστευαν ότι λόγω της καταστροφής των πυρηνικών εργοστασίων, η Ιαπωνική οικονομία θα στρεφόταν σε συμβατικές μορφές ενέργειας. Όμως το τσουνάμι κατέστρεψε το 1/3 της ικανότητας διύλισης αργού πετρελαίου και έκλεισε πολλά εργοστάσια όπως της Sony και της Toyota, οπότε και η ζήτηση πετρελαίου είναι μειωμένη.
Λέτε γι’ αυτό να αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να σώσουν τον κόσμο της Λιβύης;
 apneagrΔιαβάστε επίσης :

Μια πιο βαθιά ματιά στα γεγονότα των Αραβικών χωρώνΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips