Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Αυτοκίνητα από… φρούτα

Ανανάδες, καρύδες και μπανάνες έχουν «επιστρατευθεί» από ερευνητές στη Βραζιλία, οι οποίοι προσπαθούν, χρησιμοποιώντας φυτικές ίνες, να δημιουργήσουν μια νέα γενιά υλικών για την κατασκευή υπερανθεκτικών εξαρτημάτων, αμαξωμάτων αλλά και τμημάτων κινητήρα.


Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, υπό τον δρ. Αλσίδες Λεάο, παρουσίασαν την εργασία τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τους ίδιους, η ενίσχυση του πλαστικού των αυτοκινήτων με μικροσκοπικές φυτικές ίνες από φρούτα, ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την ανθεκτικότητα του υλικού. 
 
Όπως υποστηρίζει ο δρ. Λεάο, τα «φρουτοπλαστικά» είναι κατά 30% ελαφρύτερα και τρεις έως τέσσερις φορές πιο ανθεκτικά σε σχέση με ένα κοινό πλαστικό. Μερικές φρουτοίνες είναι τόσο ανθεκτικές όσο το Κέβλαρ, το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι ενισχυμένες νανο-ίνες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε διάφορα μέρη των οχημάτων όπως είναι το παρμπρίζ και οι προφυλακτήρες κάτι το οποίο θα μειώσει το συνολικό βάρος του οχήματος επομένως και την κατανάλωση καυσίμου. 
 
Με τα εναλλακτικά υλικά για την κατασκευή αυτοκινήτων ασχολήθηκε και άλλη ομάδα ερευνητών από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Νίκχιλ Γκούπτα. Οι ερευνητές παρουσίασαν μελέτη για τα υπολείμματα από την καύση άνθρακα τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πιο ελαφριών και λιγότερο ενεργοβόρων οχημάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips