Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Ταξίδι στο χρόνο προετοιμάζουν στο CERN

Αν η πρόσφατη θεωρία των Tom Weiler και Chui Man Ho είναι σωστή, τότε ο επιταχυντής του Cern (Large Hadron Collider, για συντομία LHC), ο μεγαλύτερος διασπαστής ατόμων στον κόσμο που ξεκίνησε την τακτική του λειτουργία πέρσι, θα μπορούσε να είναι η πρώτη χρονομηχανή παγκοσμίως.


«Η θεωρία μας είναι βαθυστόχαστη, αλλά δεν παραβιάζει κανένα νόμο της φυσικής ή των πειραματικών περιορισμών» παραδέχτηκε ο Weiler , καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Vanderbilt. Ένας από τους κύριους στόχους του επιταχυντή είναι να βρει το μποζόνιο του Higgs: το σωματίδιο που οι φυσικοί επικαλούνται για να εξηγήσουν γιατί τα σωματίδια όπως πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια, διαθέτουν μάζα. Αν ο επιταχυντής καταφέρει να δημιουργήσει το μποζόνιο, ορισμένοι επιστήμονες προβλέπουν πως θα προκύψει ένα δεύτερο μόριο το «singlet Higgs» την ίδια στιγμή.Στηριζόμενοι στα παραπάνω, το δεύτερο μόριο θα έχει τη δυνατότητα να μεταβεί σε μία επιπλέον 5η διάσταση όπου θα έχει την δυνατότητα να κινηθεί εμπρός ή πίσω στο χρόνο και να επανεμφανίζεται στο μέλλον ή στο παρελθόν.

«Ένα από τα ελκυστικά πράγματα για αυτή την προσέγγιση σε ταξίδι στο χρόνο είναι πως αποφεύγει όλα τα μεγάλα παράδοξα» είπε ο Weiler. «Λόγω ότι το ταξίδι στο χρόνο περιορίζεται σε αυτά τα ειδικά σωματίδια, δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να δολοφονήσει έναν από τους γονείς του πριν αυτός γεννηθεί για παράδειγμα. Ωστόσο αν οι επιστήμονες μπορέσουν να ελέγξουν την παραγωγή των «singlett Hig» θα μπορούν να στέλνουν μηνύματα στο παρελθόν ή στο μέλλον»

Η δοκιμή της θεωρίας των ερευνητών θα είναι το κατά πόσο οι φυσικοί που παρακολουθούν τον επιταχυντή αρχίσουν να βλέπουν σωματίδια και αν τα προϊόντα διάσπασης εμφανίζονται. Αν το κάνουν, οι Weiler και Ho πιστεύουν πως θα έχουν παραχθεί σωματίδια που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο για να παρουσιαστούν ενώπιον της σύγκρουσης η οποία τα δημιούργησε.

Η θεωρία των Weiler και Ho βασίζεται στη «θεωρία των πάντων». Ένα μικρό ποσοστό θεωρητικών φυσικών έχουν αναπτύξει αυτή τη θεωρία σε σημείο που μπορεί να φιλοξενήσει τις ιδιότητες όλων των γνωστών υποατομικών σωματιδίων και των δυνάμεών τους, συμπεριλαμβανομένης και της βαρύτητας. Αυτό όμως απαιτεί 10 ή 11 διαστάσεις αντί για τις γνωστές μας 4. Αυτό έχει οδηγήσει στην άποψη πως το σύμπαν μας μπορεί να είναι μία τετραδιάστατη μεμβράνη στην οποία επιπλέει ο πολυδιάστατος χωροχρόνος.

Βάσει της άποψης αυτής οι βασικές δομικές μονάδες του σύμπαντος είναι μόνιμα κολλημένες στη μεμβράνη και δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες διαστάσεις. Υπάρχουν όμως και ορισμένες εξαιρέσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η βαρύτητα για παράδειγμα είναι πιο αδύναμη από άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις διότι διαχέεται σε άλλες διαστάσεις. Μία άλλη πιθανή εξαίρεση είναι πως το «singlet Higgs» θα ανταποκρίνεται στη βαρύτητα αλλά όχι στις άλλες βασικές δυνάμεις.

Ο Weiler ξεκίνησε να εξετάζει το ταξίδι στο χρόνο πριν από 6 χρόνια για να εξηγήσει ανωμαλίες που είχαν παρατηρηθεί σε διάφορα πειράματα με νετρίνα. Το νετρίνο είναι το σωματίδιο φάντασμα επειδή αντιδρά σπάνια με τη συνηθισμένη ύλη. Τρισεκατομμύρια νετρίνα χτυπούν το σώμα μας κάθε δευτερόλεπτο τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί μας διαπερνούν χωρίς να μας επηρεάζουν.

Ο Weiler και οι συνεργάτες του, Heinrich Pas και Sandip Pakvasa στο πανεπιστήμιο της Χαβάης σκέφτηκαν μία εξήγηση για τις ανωμαλίες που βασίζονται στην ύπαρξη του υποθετικού σωματιδίου, «άγονο νετρίνο». Στη θεωρία τα άγονα νετρίνα είναι ακόμα λιγότερο ανιχνεύσιμα από τα κανονικά επειδή τα νετρίνα αλληλεπιδρούν μόνο με τη βαρυτική δύναμη. Ως αποτέλεσμα τα άγονα νετρίνα είναι ένα άλλο σωματίδιο που δε συνδέεται με τη συμπαντική μεμβράνη και έτσι θα πρέπει να είναι και αυτά σε θέση να ταξιδεύουν μέσω των επιπλέον διαστάσεων.

Οι Weiler, Pas και Pakvasa πρότειναν πως τα άγονα νετρίνα ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως λαμβάνοντας συντομεύσεις μέσω επιπλέον διαστάσεων. Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάϊν , υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις στις οποίες αναφέρεται πως το ταξίδι με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή του φωτός ισοδυναμεί με ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Το 2007, οι ερευνητές, μαζί με τον απόφοιτο του Vanderbilt, James Dent, δημοσίευσαν μία μελέτη με τίτλο «το ταξίδι του νετρίνο στο χρόνο» σε στάδιο δημοσίευσης μελέτης πριν εκδοθεί σε επιστημονικό περιοδικό προς αξιολόγηση και κριτική, προκαλώντας πανικό.

Οι ιδέες τους βρήκαν το δρόμο σε 2 μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας. Η τελική θεωρία του Mark Alpert, η οποία περιγράφεται στην εφημερίδα New York Times ως «φυσικοεπιστημονή έκδοση του Κώδικα Ντα Βίντσι» στηρίζεται στην ιδέα των ερευνητών του νετρίνο που ταξιδεύουν μέσω επιπλέον διαστάσεων. Το μυθιστόρημα του Joe Haldeman με τίτλο «η απρόσμενη χρονομηχανή» περιγράφει το ταξίδι ενός απόφοιτου του MIT στο χρόνο και περιλαμβάνει σημείωμα συγγραφέα που περιγράφει τη σχέση του μυθιστορήματος με το είδος του ταξιδιού στο χρόνο που περιγράφουν οι Dent, Pas, Pakvasa και Weiler.
dimaresis  από 
physorg.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips