Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Επικίνδυνη χημική ουσία σε χαρτιά και πλαστικά ευρείας χρήσης


Δυστυχώς υπάρχει παντού!

Τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που εγκυμονεί η τοξικότητα της δισφαινόλης Α ( BPA ) φέρνει στο προσκήνιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, με γραπτή ερώτηση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η BPA είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαστικά δοχεία τροφίμων και τα μπουκάλια ποτών, στο θερμικό χαρτί που χρησιμοποιείται για φαξ, αποδείξεις και εισιτήρια αλλά και σε πλήθος άλλων αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Ο ευρωβουλευτής ζητά την απαγόρευση της χρήσης της αμφιλεγόμενης δισφαινόλης υπό το πρίσμα της αρχής της προφύλαξης, καθώς νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι απορροφάται από το δέρμα και ότι μπορεί να μεταφερθεί από τις πλαστικές συσκευασίες στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου:

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:


« Δύο νέες επιστημονικές έρευνες φέρνουν στο προσκήνιο τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση στη χημική ουσία δισφαινόλη Α ( BPA ) για τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα για τις εγκύους και τα βρέφη. Συγκεκριμένα η πρώτη έρευνα ενός γαλλικού ερευνητικού ινστιτούτου απέδειξε ότι η BPA που έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν από πλήθος δημοσιευμένων ερευνών για καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη μέχρι και δυσλειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος απελευθερώνεται εύκολα από τα θερμικά χαρτιά που χρησιμοποιούνται στα φαξ, τις αποδείξεις και τα εισιτήρια και απορροφάται από το δέρμα. Στη δεύτερη έρευνα, επιστήμονες του Harvard που μελέτησαν τις συγκεντρώσεις ΒΡΑ στα ούρα 389 εγκύων γυναικών, διαπίστωσαν ότι όσες εργάζονταν ως ταμίες και επομένως έρχονταν σε καθημερινή επαφή με αποδείξεις ταμειακών μηχανών είχαν υψηλότερα επίπεδα BPA στο αίμα τους. Επιπλέον, η ουσία αυτή που βρίσκεται στη συντριπτική πλειοψηφία των πλαστικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως πλαστικά δοχεία, μπουκάλια, ποτήρια κ.α. μεταφέρεται εύκολα στα τρόφιμα, ειδικά όταν τα δοχεία εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.


Δεδομένου ότι η BPA μιμείται τη λειτουργία των οιστρογόνων στο σώμα, διαταράσσοντας την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, τα πορίσματα των ανωτέρω ερευνών εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την επίδραση της BPA στη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα στις εγκύους και τα βρέφη που είναι άκρως ευπαθής ομάδα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να απαγορευθεί η χρήση της BPA . Υπό το φως των νέων επιστημονικών στοιχείων η ΕΕ, που ορθώς προέβη τον περασμένο χρόνο στην απαγόρευση και απόσυρση των πλαστικών μπιμπερό που περιείχαν BPA , είναι αναγκαίο να προβεί με βάση την αρχή της προφύλαξης στην ολική απαγόρευση της ΒΡΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της χρήσης της. »


Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε από την 1η Μαρτίου 2011 την κατασκευή και από την 1η Ιουνίου 2011 τη διάθεση στην αγορά και την εισαγωγή στην EE πλαστικών μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚΕΚΑ, η συγκεκριμένη χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, εγκεφαλικές παθήσεις, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις μέχρι και στειρότητα. Ευάλωτες ομάδες είναι μωρά, παιδιά και έγκυες γυναίκες.


«Η διφαινόλη Α είναι μία χημική ένωση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των πολυκαρβονικών πλαστικών (PC polycarbonates) και των εποξυ-ρητινών (epoxyresins)», δηλώνει ο Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ ‘’Δημόκριτος’’.

«Από τις πολυκαρβονικές ενώσεις παράγεται το ελαφρύ, σκληρό και χρωματιστό πλαστικό που χρησιμοποιείται σε πιάτα, ποτήρια, μπουκάλια, μαχαιροπήρουνα, cd, dvd, ηλεκτρονικό εξοπλισμό (π.χ. ξυπνητήρια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ραδιόφωνα), αθλητικό εξοπλισμό (π.χ. παπούτσια, ακόντια, προστατευτικά κράνη), εξοπλισμό αυτοκινήτων (π.χ. φώτα, προφυλακτήρες), ιατρικές συσκευές και οδοντιατρικά σφραγίσματα.

Στο παρελθόν σειρά ερευνών έχει ενοχοποιήσει τη δισφαινόλη Α για ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ακόμη και η παχυσαρκία».

Η δισφαινόλη Α μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων πριν από μία πενταετία όταν αμερικανική έρευνα, που έγινε σε δείγμα περίπου 2.000 ατόμων, εντόπισε ίχνη της συγκεκριμένης ουσίας στα ούρα περίπου του 75% των συμμετεχόντων. Όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α στα ούρα τους είχαν και υπερδιπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη συγκρινόμενοι με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ουσίας.

Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα αυτής της χημικής ένωσης συσχετίζονταν με μη φυσιολογικές τιμές των ηπατικών ενζύμων.

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μία βρετανική επιδημιολογική έρευνα που συσχετίζει την δισφαινόλη Α και την «μετανάστευσή» της από τα πλαστικά μπουκάλια και τις κονσέρβες στο περιεχόμενό τους (τρόφιμα) με καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε δημοσιευθεί άλλη μελέτη ότι η ίδια ουσία μεταναστεύει στο ζεστό γάλα από πλαστικά μπιμπερό της κατηγορίας των πολυκαρβονικών.

Ο διευθυντής του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου για τις ανθρώπινες Αναπαραγωγικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο τουΕδιμβούργου, Dr Richard Sharp, διαπίστωσε ότι χημικές ουσίες, όπως η δισφαινόλη Α, μπορούν να προκαλέσουν αρκετά σοβαρά προβλήματα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τα χημικά που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, όμως μέσω των καθημερινών τους επιλογών οι μητέρες μπορούν να ελέγξουν σε τί εκθέτουν τα μωρά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Dr Sharp.

«Η δισφαινόλη Α δεν είναι βιοσυσσωρεύσιμη, δηλαδή δεν μένει στον οργανισμό. Αποβάλλεται με τα ούρα εντός 24ώρου. Ωστόσο ανήκει σε μια κατηγορία χημικών ενώσεων που αποκαλούνται ‘’ενδοκρινικοί διαταράκτες’’ (όπως και οι φθαλικές ενώσεις, που έχουν απαγορευθεί στις πλαστικές πιπίλες, στα πλαστικά παιδικά παιχνίδια και στις εύκαμπτες πλαστικές μεμβράνες συσκευασίας τροφίμων). Αυτό σημαίνει ότι ‘’μιμείται’’ την λειτουργία των ορμονών και συγκεκριμένα των οιστρογόνων, διαταράσσοντας την ενδοκρινική ισορροπία του οργανισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips