Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

400 ρωμαϊκοί τάφοι κάτω από τη νέα γραμμή του μετρό της Κολωνίας

Συλλογή σκόνης από υπολείμματα
τεφροδόχου
Είναι το μεγαλύτερο έργο ανασκαφής που έγινε ποτέ στην Κολωνία. Στη νέα γραμμή του μετρό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δυόμισι εκατομμύρια ευρήματα από το 2003 μέχρι το 2011.
 Η νέα γραμμή του μετρό της Κολωνίας, έκτασης 30.000 τμ και μήκους 4χλμ, αποδείχθηκε πραγματική φλέβα χρυσού για τους αρχαιολόγους. Από χθες στο Μουσείο Ρωμαϊκών και Γερμανικών Αρχαιοτήτων εκτίθενται μέρος των ευρημάτων.


 Κυρίως κτερίσματα από πάνω από 400 τάφους που βρέθηκαν γύρω από την πλατεία Chlodwigplatz (Κλόντβιγκπλατς), η οποία ήταν εκτός των τειχών από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι και τον 19ο αιώνα. Στην αρχαιότητα οι τάφοι και τα νεκροταφεία κατασκευάζονταν πάντα εκτός των τειχών, αλλά κοντά σε ναούς ή ‘ιερούς τόπους’ όπως ιερά δάση, βράχια, και καταρράκτες.

Αξεσουάρ για μακιγιάζ και βαφές μαλλιών


Από τις ανασκαφές στους τάφους γύρω από την ChlodwigplatzΑπό τις ανασκαφές στους τάφους γύρω από την ChlodwigplatzΣτους τάφους βρέθηκαν κυρίως τεφροδόχες και όχι ανθρώπινοι σωροί. Στις τεφροδόχες βρέθηκαν στάχτη και υπολείμματα από οστά αναμεμειγμένα με σπόρους, λουλούδια και κλαδιά από μυρωδικά ή ιερά βότανα και φυτά.
Τα κτερίσματα που βρέθηκαν είναι κυρίως κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αμφορείς, γυάλινες λεκάνες, βάζα και φιαλίδια με αρώματα και λοσιόν, λύχνοι, κοσμηματοθήκες, αλλά και…αξεσουάρ για μακιγιάζ και βαφές μαλλιών!!
Τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης είναι από πηλό, μέταλλο και σπάνια από λεπτό χρωματιστό γυαλί. Τα χρώματα είναι ζωντανά και φωτεινά, τόσο που πολλοί υποθέτουν ότι δεν κατασκευάστηκαν στα περίφημα ρωμαϊκά εργαστήρια της Κολωνίας, αλλά μεταφέρθηκαν από τη Μεσόγειο.
Οι πιο συχνές μορφές και τα σχήματα των ευρημάτων είναι εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή, το ρωμαϊκό, αλλά και το αρχαίο γερμανικό θρησκευτικό κύκλο, και ασφαλώς από τη φύση.
Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αξιολογήσουν τα ευρήματα, να τα ταξινομήσουν και να τα αποκαταστήσουν.
Η έκθεση των ρωμαϊκών εκθεμάτων από τη νέα γραμμή του μετρό διαρκεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. Το μουσείο προσφέρει ιδιαίτερη ξενάγηση στους Κολωνέζους κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα.


DPA / Rundschau-online.de / Museen in Köln / ΒιβήΠαπαναγιώτου

Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips