Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ελληνικά: Μια γλώσσα-θησαυρός

Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας δεν είναι κάτι που εξαντλείται εντός των στενών της γεωγραφικών συνόρων. Σχεδόν το 10% του συνόλου των αγγλικών λέξεων (οι 41.000 από τις 490.000) προέρχονται από την ελληνική γλώσσα, ενώ μαζί με την κινέζικη αποτελούν τις αρχαιότερες ζωντανές γλώσσες του πλανήτη.

Ο Bill Gates έχει χαρακτηρίσει την ελληνική γλώσσα ως τη "γλώσσα της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, γιατί μόνο σε αυτήν δεν υπάρχει κανένα όριο. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους επίσημους ιατρικούς όρους ασθενειών ή παθήσεων είναι στα ελληνικά.

Ο πλούτος της γλώσσας αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι περιέχει λέξεις που δεν μπορούν να αποδοθούν στις ξένες γλώσσες. Για παράδειγμα, ποια είναι απόδοση εννοιών όπως η άμιλλα και το φιλότιμο στα αγγλικά; Μην ψάχνεις μάταια, δεν θα τη βρεις.

Η ιδιομορφία της γλώσσας να διαθέτει πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι ) βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, ενώ η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία.

Τέλος, στην ελληνική γλώσσα το σημαίνον και το σημαινόμενο έχουν πρωτογενή σχέση, αφού σε αντίθεση με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες. Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα = γή) + έχων).

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας, όπως τη διέκρινε ο ίδιος ο Bill Gates, δεν αφήνει περιθώρια λάθους ή γενικοτήτων. Είναι η φορητή μας κληρονομιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips