Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

Μισό εκατομμύριο Γερμανοί εθισμένοι στο Διαδίκτυο

Μισό εκατομμύριο Γερμανοί είναι εξαρτημένοι από το Διαδίκτυο, από τους οποίους το 5% είναι έφηβοι, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού υπουργείου Υγείας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Περίπου 560.000 άνθρωποι ηλικίας 14 με 64 ετών χαρακτηρίζονται "εθισμένοι" στο Διαδίκτυο, με τους νεότερους να είναι πιο ευάλωτοι, όπως δήλωσε η Μέχτιλντ Ντίκμανς επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Η έρευνα, που έγινε από δύο πανεπιστήμια της ανατολικής Γερμανίας, χαρακτηρίζει εθισμό την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου χωρίς επίγνωση των κινδύνων που ελλοχεύουν.

Η εξάρτηση από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγαλύτερη στα κορίτσια (77%), όμως είναι εξίσου σημαντική και στα αγόρια (65%), την ώρα που ένα στα τρία αγόρια (33%) έχουν εθιστεί και σε κάποιο Διαδικτυακό παιχνίδι, έναντι μόλις του 7% των κοριτσιών.

"Πρόκειται για ανθρώπους που δεν βρίσκουν την αναγνώριση στον πραγματικό κόσμο, δυσκολεύονται να κάνουν φίλους και προτιμούν την εικονική από την πραγματική ζωή", επισημαίνει η Ντίκμανς.

Ο εθισμός έχει ως συνέπεια τη μείωση των ωρών του ύπνου, τις συστηματικές απουσίες από το σχολείο για τους νεότερους, την αποξένωση από τους ανθρώπους, αλλά και την κατανάλωση χαμηλής ποιότητας φαγητού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της έρευνας Χανς Γιούργκεν Ρουμπφ οι άνθρωποι που θεωρούνται εθισμένοι περνούν κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες ημερησίως στο Διαδίκτυο.

"Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι ένα νέο φαινόμενο", διευκρίνισε η Ντίκμανς που ζήτησε να γίνουν "πιο λεπτομερείς έρευνες ώστε να βελτιωθεί η γνώση μας γι' αυτή την ασθένεια".

Η έρευνα έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 15.023 ανθρώπων.

iefimerida.gr
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

"Εθισμένοι" στο διαδίκτυο οι Έλληνες 


Την πρώτη θέση παγκοσμίως στον εθισμό στο διαδίκτυο κατέχει η Ελλάδα

Καταστροφικές συνέπειες έχει για τους νέους ο εθισμός στο διαδίκτυο, που τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων επιστημονικών ερευνών που ανακοίνωσαν η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος και η Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στον εθισμό των νέων σε ίντερνετ.

Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας, 8 στους 100 χρήστες είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο ενώ τα ερευνητικά δεδομένα ταξινομούν τους φοιτητές και τους εφήβους στις ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο εθισμού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αιτία του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι η ενασχόληση των Ελλήνων με το διαδίκτυο ξεκίνησε από εμπειρική ενασχόληση και όχι ως αποτέλεσμα συντονισμένης μαθησιακής διαδικασίας.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη εισαγωγή και εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία ώστε οι ενασχόληση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες να γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με ισορροπημένη παρουσίαση και έγκαιρη ανίχνευση παθολογικών συμπτωμάτων.

Σημειώνεται ότι σε χώρες όπως η Νότιος Κορέα και η Κίνα, η ξαφνική και γρήγορη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικά στη Ν. Κορέα αναφέρθηκαν δέκα θάνατοι εφήβων από καρδιοαναπνευστικά αίτια σε ιντερνέτ καφέ.

Στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί η Μονάδα Εφηβικής Υγείας στην Αθήνα και το Ειδικό Ιατρείο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Πάνω από 50 έφηβοι έχουν προσέλθει μέσα σε 18 μήνες στη Μ.Ε.Υ με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του ίντερνετ. Η λειτουργία του Ειδικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 και ήδη έχει δεχθεί 25 εφήβους για εξέταση.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, η καχεξία, λόγω των πολλών ωρών ενασχόλησης, η απομόνωση στο δωμάτιο και η κατάθλιψη είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί ή ο έφηβος που έχει εθιστεί στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips