Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η ανόρεκτη και η παχύσαρκη νέα γενιά

Οι καμπάνιες κατά της νευρογενούς ανορεξίας είναι συχνές.
Ωστόσο η ασθένεια βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάμε
σα
στους εφήβους μας, σύμφωνα με μελέτη.
Άλλη μια «αρρώστια» της εποχής μας, η νευρογενής ανορεξία, σχεδόν άγνωστη πριν από μερικά χρόνια, βρίσκει όλο και πιο πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στα Ελληνόπουλα.

Ειδικά οι έφηβοι φλερτάρουν με την απώλεια βάρους ακόμη και όταν αυτό είναι φυσιολογικό.


Πάνω από το 10% των δεκαπεντάχρονων της τρίτης γυμνασίου και της πρώτης λυκείου βρέθηκε να έχει πολύ χαμηλό βάρος, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 14,4% ανάμεσά τους που επιθυμεί, αν και ελλιποβαρές, ακόμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η εικόνα που έχουν για το σώμα τους τα Ελληνοπουλα αυτής της ηλικίας είναι αρνητική, συμπεραίνει πανελλαδική έρευνα της Β' παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν 919 παιδιά. Το 22,3% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, δηλαδή περισσότερα από 2 στα 10, δήλωσαν δυσαρεστημένα με την εικόνα τους. Μάλιστα οι μισοί εξ αυτών (46,1%) εξέφρασαν την πρόθεση τους να αδυνατίσουν.

Η μελέτη της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» επισημαίνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών παρεκτροπών ή και διαταραχών πρόσληψης τροφής και τονίζει πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της γνώσης σχετικά με τη διατροφική ισορροπία στην ηλικία αυτή.

Η υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αρτεμις Τσίτσικα, παιδίατρος, επισημαίνει ότι από το 2006 έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 150 εφήβους με διαταραχές πρόσληψης τροφής. Από αυτούς περίπου 20 χρειάστηκαν νοσηλεία και μερικά χρειάστηκε να διακόψουν κάποιο διάστημα την παρακολούθηση του σχολείου τους.

«Ο βομβαρδισμός των εφήβων από τα ΜΜΕ και η προβολή της εξωτερικής εμφάνισης ως βασικής προϋπόθεσης επιτυχίας και ευτυχίας οδηγούν», αναφέρει, «σε διατροφικές υπερβολές. Σ' αυτό συμβάλλει και το πρότυπο ομορφιάς της εποχής, δηλαδή το πολύ λεπτό σώμα. Η ταύτιση επαγγελμάτων όπως μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδιστές κ.λπ. με την ψευδαίσθηση της εύκολης επιτυχίας οδηγούν τους εφήβους στην υιοθέτηση συμπεριφορών, προκειμένου να μιμηθούν τα αντίστοιχα πρότυπα».

Σύμφωνα πάντως και με τα συμπεράσματα της έρευνας, που πραγματοποίθηκε το 2010, οι έλληνες έφηβοι παρουσιάζονται αρκετά ευάλωτοι σε διατροφικές παρεκτροπές.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η αναλογία αγοριών και κοριτσιών με πολύ χαμηλό βάρος είναι 1 προς 6. Το 17,7% των κοριτσιών αυτών ανέφερε διακοπή της εμμηνορρυσίας για περισσότερους από 3 μήνες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά με τις έφηβες φυσιολογικού βάρους ή τις υπέρβαρες και παχύσαρκες έφηβες.

Σε άλλη έρευνα της Β' παιδιατρικής κλινικής στην Αττική σε ανάλογης ηλικίας εφήβους, σε δείγμα 529 ατόμων, έχει διερευνηνθεί το πολύ χαμηλό βάρος σε σχέση με το φύλο, το ύψος, την ηλικία και την εικόνα του σώματος:

*Το 12,66% των εφήβων είχαν χαμηλό βάρος σώματος.

*Το 6% είχε πολύ χαμηλό (παθολογικό) βάρος.

*Το 78% των παιδιών με χαμηλό και πολύ χαμηλό βάρος ήταν κορίτσια, δηλαδή ήταν τετραπλάσιος ο αριθμός τους σε σχέση με τα αγόρια.

*Το 60% των παιδιών με πολύ χαμηλό βάρος ανέφεραν ότι θα επιθυμούσε να χάσει επιπλέον βάρος και ότι το απασχολεί πολύ η εικόνα του σώματος του.

Οπως επισημαίνει η κ. Τσίτσικα ειδικά στους εφήβους είναι σημαντικό να ορίζονται στόχοι επίτευξης του ελάχιστου βάρους που να εξασφαλίζει:

*Την υγεία και την ανάπτυξη.

*Την επανεμφάνιση εμμηνορρυσίας (εάν έχει διακοπεί).

*Τη θετική εικόνα σώματος (είναι πολύ σημαντικό να μοιραστούμε τις ανησυχίες του εφήβου για μια καλή εμφάνιση σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια).

*Την ικανοποίηση του εφήβου.

Τις περισσότερες φορές αυτή η αρχική συζήτηση για τον καθορισμό των στόχων είναι πολύ σημαντική για την εμπιστοσύνη στη σχέση παιδιάτρου-εφήβου.


Από την ΑΥΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ στην Ελευθεροτυπία 

Βέβαια σύμφωνα με άλλη μελέτη... 

Παχύσαρκα 4 στα 10 ΕλληνόπουλαΠρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την καταγραφή της παιδικής παχυσαρκίαςΠαχύσαρκα είναι τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα. Από το 1997 έως το 2009, το ποσοστό των παιδιών με παχυσαρκία αυξήθηκε περισσότερο από 50%, ενώ η αερόβια αντοχή των μαθητών μειώθηκε την τελευταία δεκαετία περισσότερο από 5%. Το τελευταίο στοιχείο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, καθώς η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων περίπου κατά 150%. Επίσης, μόνο το ένα στα δύο παιδιά παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα. Εννέα στα δέκα παιδιά βλέπουν τηλεόραση ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας». Την επιστημονική επιμέλεια του έργου έχει ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λ. Συντώσης.

«Η αδυναμία ρύθμισης του σωματικού βάρους συνδέεται συχνά με την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Η παχυσαρκία, όταν συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (άσκηση) και χαμηλή αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία των παιδιών», επισημαίνει ο καθηγητής.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, σε δείγμα 867.000 μαθητών. Τα ευρήματα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων έχουν ως ακολούθως:

- Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 και 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
- Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 και 11,8% το 2009). Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην Ευρώπη.
- Σήμερα, περίπου τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
- Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. Η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων περίπου κατά 150%.
- Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή ακόμη και κάθε μέρα.
- Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών ακολουθούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (60 λεπτά ημερησίως).
- Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος, βαθμολογούνται με πέντε με... άριστα το δέκα.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν και δύο θετικά στοιχεία:
- Από το 2004 και μετά το ποσοστό παχυσαρκίας έχει μείνει σταθερό (έχει σταματήσει να αυξάνεται).
- Περισσότερο από το 90% των μαθητών, που πηγαίνουν σε Ολοήμερο Σχολείο, ακολουθούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, δηλαδή γυμνάζονται καθημερινά τουλάχιστον επί μία ώρα.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=391460

Είμαστε πολύ των άκρων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips