Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

Εντοπίστηκε γονίδιο υπεύθυνο για τον χρόνιο πόνο.

Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που ευθύνεται για τον χρόνιο πόνο και δήλωσαν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε φάρμακα για την πάθηση.

Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘Science’, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, αφαίρεσαν το γονίδιο HCN2 από νεύρα ευαίσθητα στον πόνο, σε ποντίκια.

Η διαγραφή του γονιδίου σταμάτησε οποιονδήποτε χρόνιο πόνο αλλά δεν επηρέασε τον οξύ πόνο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα οδηγούν στην πιθανότητα ανάπτυξης νέων φαρμάκων που θα μπλοκάρουν την πρωτεΐνη που παράγεται από το γονίδιο HCN2 που ρυθμίζει το χρόνιο πόνο.

Το γονίδιο HCN2 που εκφράζεται σε νευρικές απολήξεις ευαίσθητες στον πόνο είναι γνωστό αρκετά χρόνια αλλά δεν είχε κατανοηθεί ο ρόλος του στη ρύθμιση του πόνου.

Αφού οι ερευνητές αφαίρεσαν το γονίδιο HCN2 από νεύρα ευαίσθητα στον πόνο, πραγματοποίησαν έρευνες χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά ερεθίσματα στα συγκεκριμένα νεύρα σε καλλιέργειες κυττάρων για να διαπιστώσουν πώς μεταβάλλονταν με την αφαίρεση του HCN2. Στη συνέχεια μελέτησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια στα οποία είχε διαγραφεί το συγκεκριμένο γονίδιο.

Μετρώντας την ταχύτητα με την οποία τα ποντίκια αποτραβιόνταν από διαφορετικά είδη οδυνηρών ερεθισμάτων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταλήξουν ότι η διαγραφή του γονιδίου καταργούσε το νευροπαθητικό πόνο. Ωστόσο ανακάλυψαν ότι η διαγραφή του HCN2 δεν επηρεάζει τον φυσιολογικό οξύ πόνο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Peter McNaughton, δήλωσε ότι υπάρχει τώρα ελπίδα για τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο και νευροπαθητικό πόνο.

Άνθρωποι που πάσχουν από νευροπαθητικό πόνο, συχνά έχουν λίγη ή καθόλου ανακούφιση λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών φαρμάκων. Η έρευνα ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν το χρόνιο πόνο μπλοκάροντας το γονίδιο HCN2.


iatronet.gr
Πηγές: ‘Science’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips