Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταικών στις στέγες

Πράσινο φως για την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταικών στις στέγες και τις ταράτσες των νέων κτιρίων ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
"Προσανατολιζόμαστε στο να κάνουμε πάρα πολύ έντονη την παρουσία των φωτοβολταικών στις νέες οικοδομές, που θα γίνονται από εδώ και πέρα, με ένα είδος υποχρεωτικότητας σε στέγες και ταράτσες, για να φύγουμε από τη λογική, η οποία φτάνει στο τέλος της- τη λογική τα φωτοβολταικά στον αγροτικό τομέα- και σταδιακά να πάμε σε μια λογική που επεκτείνει τα φωτοβολταικά στον αστικό ιστό, κάτι που είναι πολύ καλύτερο για το δίκτυο και πολύ πιο ορθολογικό", ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι για την έκδοση μιας νέας οικοδομικής άδειας, ο ενδιαφερόμενος θα υποχρεούται να βάλει φωτοβολταϊκό στη στέγη του σπιτιού του, ο υπουργός τόνισε ότι στη διαδικασία κατάρτισης του νέου ΓΟΚ που τώρα επεξεργάζεται το υπουργείο, «θα συνυπολογίσουμε τον παράγοντα που λέγεται ανάπτυξη, ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών κυρίως στις νέες οικοδομές και θα δούμε αν θα το πάμε οριζόντια ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Εφερε, δε, σαν παράδειγμα άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, όπου η χρήση φωτοβολταικών στις στέγες των κτιρίων είναι πολύ πιο διαδεομένη, για να προσθέσει πως η τοποθέτησή τους "ίσως σε κάποιο είδος οικοδομών να είναι και υποχρεωτική". Ωστόσο, δεσμεύθηκε ότι για τις όποιες αποφάσεις θα προηγηθεί διαβούλευση, πριν την κατάρτιση του ΓΟΚ.

Το παράδειγμα της Γερμανίας

Σε αρκετές πάντως πόλεις της Ευρώπης, τα φωτοβολταικά είναι υποχρεωτικά στις στέγες των νέων κτιρίων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας μικρής γερμανικής πόλης, της Μάρμπουργκ, οι δημοτικές αρχές της οποίας υιοθέτησαν πριν από μερικούς μήνες πρόταση να καταστεί υποχρεωτική η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στα κτήρια που ανακαινίζονται.

Η πρόταση που υπερψήφισαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς "Die Linke", προβλέπει ότι όλα τα κτήρια εμβαδού άνω των 50 τ.μ. θα πρέπει να προσθέσουν ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες τους, αν προχωρήσουν σε εργασίες επισκευής τους ή τροποποίησης του συστήματος θέρμανσης. Ο κανονισμός τέθηκε σταδιακά σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2011. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. To Μάρμπουργκ είναι μια πανεπιστημιούπολη, που έχει 80.000 μόνιμους κατοίκους ενώ φιλοξενεί 21.000 φοιτητές και 3.400 εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips