Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011

Κινεζική και Αμερικανική παρέμβαση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους

Με καταιγιστικούς ρυθμούς «τρέχουν» πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της διαχείρισης του «ελληνικού προβλήματος» που πια έχει καταστεί πανευρωπαϊκός «βραχνάς» κι έχει ήδη ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην πορεία των διεθνών αγορών και στη συνολική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους επενδυτές/διαχειριστές.

Η γερμανική κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχεται πως το σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδας όχι μόνο έχει τεθεί στο τραπέζι, αλλά θα μπορούσε ήδη να έχει υλοποιηθεί εάν είχε οριστικοποιηθεί η μέθοδος αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας τέτοιας εξέλιξης, οι εταίροι μας δείχνουν πλέον ανοικτά την απροθυμία τους να συνεχίσουν στην πεπατημένη των συνεχών ενέσεων-δόσεων στήριξης μιας χώρας και μιας οικονομίας που αδυνατεί να κάνει βήματα προόδου και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θεωρούν πια δεδομένο το περιβόητο ‘credit event’ της χώρας μας και απεργάζονται σενάρια για την επόμενη ημέρα!

Οι αγορές αποτυπώνουν τις αρνητικές αυτές εξελίξεις με υποχώρησή τους σε χαμηλά 2 και πλέον ετών, το ευρώ πιέζεται ασφυκτικά και η ψυχολογία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη δεν είναι ακριβώς η … ιδανική για να διενεργήσει κανείς δημοσκόπηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης!

Κόντρα σε όλα αυτά οι τελευταίες πληροφορίες από την άλλη όχθη του Ατλαντικού κάνουν λόγο για βέβαιη εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ, έστω με την προειδοποίηση πως αυτή «είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας» και πάντως η τελευταία δόση που εκταμιεύεται χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Και ήταν ακριβώς αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με δυο ειδήσεις που άπτονται – άμεσα – με την διαχείριση της κρίσης στην ΕΕ, που σε πρώτη ανάγνωση άλλαξαν τις ισορροπίες στη Wall Street, με αποτέλεσμα να κλείσει θετικά και δη με τον Dow Jones να καλύπτει απώλειες άνω των 100 μονάδων και να τερματίζει τη συνεδρίαση πάνω και από το ψυχολογικό επίπεδο των 11.000 μονάδων.

Η πρώτη είδηση αναφέρεται στην πρόθεση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να παραστεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή, σε μια εμφανέστατη πλέον προσπάθεια των Αμερικανών να πιέσουν τους Ευρωπαίους να «τελειώνουν με την κρίση». Ο κύριος Γκάιτνερ εξάλλου ήταν αυτός που μόλις την περασμένη Παρασκευή, με άρθρο του στους Financial Times, προέτρεπε τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε «γενναίες αποφάσεις» και στην επίδειξη της «απαιτούμενης αλληλεγγύης» για να ξεπεράσουν το σκόπελο της κρίσης χρέους που εμμέσως πλην σαφώς «απειλεί» και την ακόμα εύθραυστη αμερικανική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη τα ξημερώματα από τον Λευκό Οίκο δηλώνοντας ότι «Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν κάποια βήματα για την επιβράδυνση της κρίσης αλλά όχι για την άρση της.Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες".

Για του λόγου το αληθές νωρίτερα τη Δευτέρα δημοσιοποιήθηκε έκθεση της Nomura που προβλέπει «παγκόσμιο σοκ» αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και τονίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί ακόμα ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την αμερικανική οικονομία. «Ένα παγκόσμιο σοκ θα απαιτούσε μια ισχυρή αντίδραση από την FED, όπως το QE3, και σε αυτό το πλαίσιο είναι καλύτερο να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ευρώπη", αναφέρει χαρακτηριστικά η Nomura.

Από τις ΗΠΑ έρχεται ακόμα μια έκθεση – φόβητρο για την παγκόσμια οικονομία με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα. Ο λόγος για την έκθεση της Citigroup που κάνει λόγο γοα ενδεχόμενο μεγάλης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, για ορατό κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε σε μια καταστροφική οικονομική κατάρρευση τη χώρα και στην … έξοδο από την Ευρωζώνη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Τέλος, επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες – και όχι μόνον αυτές – δεν είναι ακόμα σε θέση να απορροφήσουν τις ζημιές και θα χρειαστούν κρατική στήριξη!

Έχοντας όλα αυτά υπόψιν λοιπόν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως δεν θα διστάσει όχι απλά να παρέμβει στην ευρωπαϊκή κρίση, αλλά και να πιέσει ένθεν κι ένθεν για να διασφαλίσει πως ο εφιάλτης δεν θα … μεταναστεύσει δυτικά.

Η δεύτερη είδηση που προς στιγμήν τουλάχιστον μπορεί να ειδωθεί θετικά, είναι το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των Financial Times, βάσει του οποίου η Ιταλία ζήτησε από την Κίνα να προχωρήσει σε «σημαντικές» αγορές ιταλικού χρέους! Για την ακρίβεια το ρεπορτάζ αναφέρει πως Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες σειρά διαπραγματεύσεων με στελέχη του κινεζικού επενδυτικού ομίλου China Investment Corp και αξιωματούχους της κινεζικής Κρατικής Υπηρεσίας Ξένου Συναλλάγματος (SAFE), η οποία χειρίζεται τα αποθέματα της Κίνας σε ξένο συνάλλαγμα. Διαπραγματεύσεις που πιθανότατα ευοδώθηκαν και θα οδηγήσουν σε σημαντικές επενδύσεις των Κινέζων στο ιταλικό χρέος, δίνοντας μια βαθιά ανάσα στη χρεωμένη γείτονα χώρα που πλέον πληρώνει με «αιματηρά επιτόκια» κάθε απόπειρα δανεισμού της από τις αγορές …

Πάντως στον αντίποδα αυτών των μάλλον αισιόδοξων ειδήσεων βρίσκονται οι … απειλές Βρετανών και Ιταλών εργαζομένων που προετοιμάζονται να εναντιωθούν στα επερχόμενα νέα, σκληρά μέτρα λιτότητας που τους ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις τους. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας στην εφημερίδα «Observer», που καλεί τους Βρετανούς εργαζομένους να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε «απεργίες, ενέργειες πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας για να αντισταθούν στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση».

Κι έπεται ζοφερή (;) συνέχεια …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips