Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πληρώνουμε την ολιγωρία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου

Την επιδιόρθωση της καταστροφής του Ηριδανού
ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού
Ποιος πληρώνει το μάρμαρο; Αυτός που έχει την ευθύνη του, είναι η απάντηση. Αλλά την καταστροφή που έγινε στον Ηριδανό, στην εγκιβωτισμένη κοίτη του συγκεκριμένα μέσα στον Κεραμεικό, αντί για το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, που έχει ανασκάψει το χώρο και έχει την υποχρέωση της συντήρησης, το μάρμαρο καλείται να πληρώσει το υπουργείο Πολιτισμού.

Οκτώ ογκόλιθοι σε μήκος περί τα έξι μέτρα, δηλαδή ένα τμήμα του χαμηλού τοίχου της μίας πλευράς του ποταμού, έπεσαν κατά τη διάρκεια μεγάλης βροχόπτωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, ευτυχώς όχι μέσα στην κοίτη. Δεδομένου όμως του επερχόμενου χειμώνα, για να προληφθεί περαιτέρω καταστροφή οι υπηρεσίες του υπουργείου καλούνται να σπεύσουν.

Το έργο έτσι, ανέλαβε η Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, η λεπτομερής μελέτη ανάταξης των λίθων εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όσο για τον προϋπολογισμό υπολογίσθηκε στις 15.000 ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα, ότι εκτός από αυτούς τους οκτώ ογκόλιθους που κατέρρευσαν επειδή στηρίζονταν προχείρως σε ξύλινους ορθοστάτες _το έργο δηλαδή έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια_ ένας ακόμη στην ίδια πλευρά παρουσιάζει εκφορά, επομένως πρέπει να αποκατασταθεί και αυτός. Προληπτικές εργασίες συντήρησης θα γίνουν εξάλλου και σε τμήμα του νότιου αναλήμματος, που αντιμετωπίζει επίσης κίνδυνο κατάρρευσης.

Περί τους δύο μήνες απαιτούνται συνολικά για το μικρό αυτό έργο, το οποίο όμως προκάλεσε ιδιαίτερη συζήτηση στο Συμβούλιο εξ αιτίας της ολιγωρίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σύμφωνα με το νόμο για την λειτουργία ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα, η παραχώρηση ανασκαφής συνεπάγεται και την ευθύνη συντήρησης, αναστήλωσης κ. λ. π. όλων των αρχαιοτήτων που φέρνουν στο φως. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως από πλευράς των Γερμανών γίνεται γνωστό ότι διατηρούν συντηρητή για τον Κεραμικό όλο το χρόνο ενώ το κονδύλι τους ανέρχεται στις 25.000 _30.000 εύρο. Παρ΄ όλα αυτά ο Ηριδανός αφέθηκε στην τύχη του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips