Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα θα παράγουν στην Κύπρο

Εργοστάσιο που παράγει ενέργεια από τα κύματα προγραμματίζει να λειτουργήσει σε περιοχή της Κύπρου η ιταλική εταιρεία Fratelli Giorgo Ltd. Πρόκειται για την ανάπτυξη θαλάσσιου τμήματος εμπορικού πιλοτικού έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κυματική ενέργεια στη θαλάσσια περιοχή του Πωμού.

Το εξεταζόμενο έργο είναι μία εμπορική πιλοτική μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ εξόδου 240kW, βάσει των αποτελεσμάτων της οποίας (παραγωγή ενέργειας - οικονομικό κόστος) θα αποφασισθεί κατά πόσον είναι βιώσιμη και εφικτή η μελλοντική ανάπτυξη ενός Πάρκου Κυματικής Ενέργειας συνολικής δυναμικότητας έως και 200ΜW.

Το εμπορικό πιλοτικό έργο κυματικής ενέργειας αποτελείται κυρίως από το θαλάσσιο τμήμα, το αποκαλούμενο σκάφος ΥΕΤΙ (a wave energysystem), κι ένα μικρό τμήμα χερσαίας μορφής το οποίο αποτελείται κυρίως από την όδευση του καλωδίου έως τη σύνδεσή του με το δίκτυο της ΑΗΚ. Στην περίπτωση μελλοντικής επέκτασης σε Πάρκο Κυματικής Ενέργειας το χερσαίο τμήμα του έργου θα συμπεριλαμβάνει επίσης χώρο στον οποίο θα εγκατασταθούν ηλεκτρονικές διατάξεις, καθώς επίσης και το σύστημα ελέγχου των παραμέτρων του Θαλάσσιου Τμήματος (ΡLCSystem).

Ο κύριος στόχος της ανάπτυξης είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ειδικά σε συνάρτηση με τους στόχους του Σχεδίου Δράσης για ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο το οποίο καλύπτει την περίοδο 2010 - 2020 και στοχεύει σε συγκεκριμένους ποσοτικούς και δεσμευτικούς για τη χώρα στόχους με χρονικό ορόσημο το 2020. Συγκεκριμένα αναφέρεται σχετικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική χρήσης ενέργειας σε ποσοστό 13% μέχρι το 2020.

Η ανάπτυξη επίσης θα λειτουργήσει προς όφελος του Στρατηγικού σχεδίου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο έχει καταρτιστεί υπό τις δεσμεύσεις της Κυπριακής δημοκρατίας για το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η επιτυχής εγκατάσταση και λειτουργία της ανάπτυξης ΥΕΤΙ θα δημιουργήσει το πρώτο εμπορικής κλίμακας θαλάσσιο έργο αξιοποίησης κυματικής ενέργειας το οποίο διοχετεύει ενέργεια στο κυρίως δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.


Ο Φιλελεύθερος

Για την ιταλική εταιρεία Fratelli Giorgo Ltd δεν μπόρεσα να βρω site και πληροφορίες στο διαδίκτυο...

Παραγωγή ενέργειας από κύματα

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου για το Κλίμα (IPCC), η ενέργεια από τα κύματα μπορεί να καλύψει μελλοντικά το 30% της παγκόσμιας ζήτησης. Το καλοκαίρι τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο τέτοιου τύπου.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο, τον αέρα και τη βιομάζα είναι προ πολλού γνωστή στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε εμβρυακό στάδιο βρίσκεται ακόμη όμως η τεχνική παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω των θαλάσσιων κυμάτων.

Η πρώτη εφαρμογή της νέας τεχνικής παραγωγής ηλεκτρισμού για εμπορική χρήση έγινε στο Μουτρίκο. Στο μικρό χωριό της Χώρας των Βάσκων, που βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού, 30 χλμ. δυτικά του Σαν Σεμπαστιάν, στήθηκε και λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο η πρώτη μονάδα που μετασχηματίζει τη δύναμη των κυμάτων σε ηλεκτρισμό.
Η παραγόμενη ενέργεια καλύπτει τις ανάγκες των 600 από τους συνολικά 5.000 κατοίκους.

Πολλά υποσχόμενο έργο

Στο Μουτρίκο στήθηκε και λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο η πρώτη μονάδα που μετασχηματίζει τη δύναμη των κυμάτων σε ηλεκτρισμό. Μέχρι σήμερα υπήρχαν σε πειραματικό στάδιο ανάλογες εγκαταστάσεις, αλλά η μονάδα του Μουτρίκου είναι η πρώτη στην οποία παράγεται ενέργεια για εμπορική χρήση. Η κατασκευή του συγχρηματοδοτήθηκε από τη βασκική κυβέρνηση με χρήματα από το ταμείο προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι τουρμπίνες που χρειάζονται για την παραγωγή ενέργειας προμηθεύτηκαν από μία σκωτσέζικη θυγατρική γερμανικής κατασκευαστικής εταιρίας.

Ο Χαβιέ Μάρκες, διευθυντής του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της βασκικής εταιρίας ηλεκτρισμού EVE τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην κατασκευή ανάλογων εργοστασίων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «με αυτήν την τεχνολογία είμαστε θεωρητικά σε θέση να καλύψουμε το 10% της ανάγκης για ηλεκτρικό ρεύμα στη Χώρα των Βάσκων».

Προβληματίζει το κόστος
 Οι επικριτές του έργου καταγγέλλουν την καθυστέρηση 2 ετών για την ολοκλήρωσή του, καθώς και το υψηλότατο κόστος κατασκευής του (7 εκ. ευρώ) σε συνάρτηση με την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανέρχεται μόλις στις 600 κιλοβατώρες.

Ωστόσο ο Χοσέ Ιγνάθιο Χόρμετσε, επικεφαλής της Βασκικής Εταιρίας Ενέργειας το βλέπει διαφορετικά. Σε όσους αντιδρούν αντιτείνει ότι «εμείς το βλέπουμε διαφορετικά. Κάθε εργοστάσιο αυτού του είδους συμβάλλει στην αποτροπή της μολυσματικής παραγωγής ενέργειας ή της εισαγωγής της. Εκτός αυτού, δίνουν στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξελίξουν νέες τεχνικές και να επεκταθούν σε νέες αγορές».

Reinhard Spiegelhauer / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips