Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ο θάνατος της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Πλήγμα σε ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εθνικής μας οικονομίας, αποτελούν τα κυβερνητικά μέτρα κατά της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Όλα αυτά, όταν πρόσφατη έκθεση McKinsey κατατάσσει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων στους οχτώ κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και μπορούν να συνεισφέρουν στο άμεσο μέλλον στη δημιουργία προστιθέμενων αξιών, την αύξηση του ΑΕΠ, την ενίσχυση της απασχόλησης...

Όταν πρόσφατη μελέτη της Statbank και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας από τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη καταγράφει τις αδυναμίες ενός συστήματος συνταγογράφησης, με βάση τη δραστική ουσία...

Όταν τα στοιχεία συνηγορούν ότι συνταγογράφηση με δραστική ουσία με τα σημερινά δεδομένα, θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο υποκατάστασης, θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και διάλυση της εγχώριας παραγωγής...

Η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να βάλλεται και να σύρεται σε μέτρα χωρίς αναπτυξιακή διάσταση που διακυβεύουν την επιβίωσή της.

Διαθέτει 34 παραγωγικές μονάδες, 8.500 εργαζόμενους και τεχνογνωσία που συνεχώς διευρύνεται. Έχει ήδη καταβάλει ένα τεράστιο τίμημα με τις ισοπεδωτικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και υποχρεώθηκε να δεχθεί ομόλογα που σήμερα έχουν χάσει 50% της αξίας τους, προκειμένου να της εξοφληθεί μέρος των χρεών των νοσοκομείων.

Προδιαγραφές

Το ελληνικό γενόσημο έχει αυστηρότατες προδιαγραφές και εξάγεται σήμερα – όχι τυχαία – σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο: Σε όλη σχεδόν την ΕΕ, στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Οι εταιρίες διατηρούν στην Ελλάδα, τμήματα φαρμακοεπαγρύπνησης για να προσφέρουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας των προϊόντων.

Η επιλογή συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία αποσκοπεί στη προώθηση των φθηνότερων γενοσήμων φαρμάκων.

Σε κάθε περίπτωση όμως λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες της εκάστοτε φαρμακευτικής αγοράς (ιστορικοί λόγοι, ύπαρξη εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, διάρθρωση της αγοράς, συνταγογραφική κουλτούρα κτλ).

Σε αρκετές περιπτώσεις στοιχεία δείχνουν πως με τη λήξη της πατέντας ενός πρωτοτύπου φαρμάκου και την εισαγωγή γενοσήμων, η συνταγογράφηση μετακινείται σε ακριβότερα εντός πατέντας πρωτότυπα που προορίζονται για τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις.

Η πρακτική της υποκατάστασης των φθηνότερων φαρμακοθεραπειών από νέες ακριβότερες θεραπείες αποτελεί συχνά τον κυριότερο λόγο αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Για το λόγο αυτό διάφορες χώρες έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή υποχρεωτικών ποσοστώσεων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων στις θεραπευτικές κατηγορίες που υπάρχουν και κυκλοφορούν γενόσημα φάρμακα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία

Κεφάλαιο

Η επιλογή συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία (ΙΝΝ) αποσκοπεί στη προώθηση των φθηνότερων γενοσήμων φαρμάκων.

Ωστόσο, στην πλειοψηφία των υπό εξέταση χωρών η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία είναι προαιρετική. Οι ιατροί διατηρούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν είτε με τη δραστική ουσία είτε με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων στις περισσότερες χώρες.

Η συγκεκριμένη πρακτική είναι υποχρεωτική μόνο σε ένα μικρό αριθμό χωρών (π.χ. Λιθουανία, Πορτογαλία).

Επίσης, σε έναν ορισμένο αριθμό χωρών οι ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων (Αυστρία, Δανία). Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η υποχρεωτική φύση της συνταγογράφησης.

Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η ύπαρξη ισχυρών κινήτρων και η εμπέδωση ανάλογης συνταγογραφικής κουλτούρας μεταξύ των ιατρών με στόχο τον εξορθολογισμό της δαπάνης.

Στην Ελλάδα έχει τεθεί αρκετές φορές σαν πρόταση περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης η δυνατότητα συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία (INN).

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων αφορά τα λεγόμενα επώνυμα γενόσημα ή ουσιωδώς όμοια με εμπορική ονομασία (Branded Generics) θα μπορούσε η πολιτεία να διατηρήσει σαν μέθοδο συνταγογράφησης την εμπορική ονομασία του προϊόντος.

Εναλλακτικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος για αύξηση της δαπάνης. Αυτό συμβαίνει διότι η υιοθέτηση συνταγογράφησης με δραστική συνεπάγεται την μετατόπιση της συνταγογραφίας προς τα πρωτότυπα φάρμακα χωρίς γενόσημο με αποτέλεσμα η υποκατάσταση να οδηγεί σε αύξηση της δαπάνης.

Επίσης μια τέτοια πολιτική ενδεχόμενα θα ωφελούσε τις εισαγωγές γενοσήμων από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, εξέλιξη που θα απέβαινε εις βάρος της εγχώριας παραγωγής. Συνεπώς η καθιέρωση μιας τέτοιας δυνατότητας, ενώ δεν εξασφαλίζει απαραίτητα και με βεβαιότητα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, εντούτοις απειλεί την εγχώρια παραγωγή, αφού δίνει τη δυνατότητα σε εισαγωγικές εταιρείες του εξωτερικού να προμηθεύσουν την ελληνική αγορά με φάρμακα κοινής δραστικής ουσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips