Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς είναι η "ζωή " μετά τη ζωή ;

Ο Raymond Moody, είναι ο άνθρωπος που πρώτος ανακάλυψε και έκανε έρευνες στον τομέα των επιθανάτιων εμπειριών. Το pyles.tv και η Όλγα Τάντου, τον συνάντησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ελλάδα. Μίλησε για τις επιθανάτιες εμπειρίες (NDE), τον Πλάτωνα, τα 9 στάδια του "ταξιδιού στον άλλον κόσμο" και για το πώς είναι "η ζωή μετά τη ζωή" !

 Όλγα Τάντου: Το 1975 μετά την έκδοση του βιβλίου σας «Η ζωή μετά τη ζωή ξεκινά μία επανάσταση στον κόσμο στην αντιμετώπιση του θέματος επιθανάτιες εμπειρίες, και εσείς πλέον καθιερώνεστε ως ηγετική μορφή σ’ αυτό το χώρο. Τι ήταν αυτό το βιβλίο; «Η ζωή μετά τη ζωή».

"Ενώ σπούδαζα Φιλοσοφία συνάντησα το γιατρό Τζορτζ Ρίτσι, που ήταν Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Λίγα χρόνια πριν είχε ο ίδιος κάποια εμπειρία που έμοιαζε πολύ με την επιθανάτια εμπειρία για την οποία εγώ είχα διαβάσει σε κάποια περιγραφή του μέντορά μου, του Πλάτωνα.

Έμεινα λοιπόν έκπληκτος όταν ανακάλυψα πως αυτό το σπάνιο φαινόμενο το οποίο γνώριζα μόνο από τα κείμενα της αρχαίας Ελλάδας, το συναντούσα στη σημερινή εποχή να συμβαίνει στην Αμερική.

Από τότε είχα το σπουδαίο προνόμιο και την τιμή – κυριολεκτικά έτσι αισθάνομαι – να μιλήσω με χιλιάδες ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο, που είχαν βρεθεί πολύ κοντά στο θάνατο. Αρκετοί από αυτούς είχαν πάθει καρδιακή προσβολή, που σημαίνει ότι η καρδιά τους είχε σταματήσει να χτυπά. Όταν λοιπόν επέστρεψαν στη ζωή, μου είπαν πως είχαν μία συγκλονιστική εμπειρία, που από εκεί και έπειτα άλλαξε τη ζωή τους για πάντα."

Τα 9 στάδια της μετάβασης στον άλλο κόσμο...Ο.Τ.: Σύμφωνα με την έρευνά σας υπάρχουν εννιά στοιχεία τα οποία είναι κοινά σε όλες τις επιθανάτιες εμπειρίες. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε αυτά τα στάδια και να μας περιγράψετε τι συμβαίνει στο κάθε ένα.

"Το πρώτο στάδιο σύμφωνα με τους ασθενείς μας που έχουν έρθει κοντά στο θάνατο είναι πως όταν σταμάτησε να χτυπά η καρδιά τους, «εγκατέλειψαν» το φυσικό τους σώμα, ανυψώθηκαν, και έβλεπαν πλέον το σώμα τους να κείτεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

Στο δεύτερο στάδιο, περιγράφουν πως διασχίζουν ένα στενόμακρο τούνελ, και φτάνουν στην άκρη του ακολουθώντας ένα απίστευτο φως που τους γεννά όμορφα συναισθήματα.
Και μέσα σε αυτό το φως, που είναι ό,τι πιο φωτεινό έχουν δει ποτέ, φτάνουν στο τρίτο στάδιο και βλέπουν τα πνεύματα συγγενών και φίλων τους που δεν είναι στη ζωή, αλλά έχουν πάει εκεί προκειμένου να τους συναντήσουν.

Ακολουθεί το τέταρτο στάδιο, όπου βρίσκουν τον εαυτό τους μέσα σε μία φαντασμαγορία. Όταν όμως καλούνται να περιγράψουν ό,τι συμβαίνει εκεί με μία χρονική συνέχεια, τότε λένε ότι ο χρόνος παύει να ισχύει έτσι όπως τον καταλαβαίνω εγώ και εσείς, αλλά είναι σαν να συμβαίνουν όλα μέσα σε μια στιγμή.
Στο πέμπτο στάδιο, περνά από μπροστά τους ολόκληρη η ζωή τους, με κάθε λεπτομέρεια, σαν να μην υπάρχει χρόνος.
Στο έκτο στάδιο, ενώ εξελίσσεται η ανασκόπησης της ζωής τους, νιώθουν ότι τους συνοδεύει κάποια οντότητα η οποία έχει τη μορφή φωτός.

"Αναγνώρισαν τον Ιησού στο "φως"


Από τους ανθρώπους που πήρα συνεντεύξεις και που ήταν χριστιανοί στο θρήσκευμα, στην πλειοψηφία τους είπαν πως αναγνώρισαν σε αυτό το φως τον Χριστό, και αυτό γιατί ήταν μία παρουσία απόλυτης αγάπης και συμπόνιας που τους βοήθησε να κάνουν ανασκόπηση της ζωής τους και να δουν όλα αυτά που είχαν κάνει, σαν να γίνονταν από ένα διαφορετικό άτομο.

Αφηγούνται πως όταν ξαναβιώνουν αυτά τα γεγονότα τα βλέπουν από μία εντελώς διαφορετική προοπτική από αυτή που είχαν ενώ τα βίωναν στη ζωή τους, με αποτέλεσμα πλέον να νιώθουν την επιρροή ή τις συνέπειες που είχαν αυτές οι πράξεις τους στη ζωή των συνανθρώπων τους.

Αν για παράδειγμα σε αυτή την ανασκόπηση κάποιος δει τον εαυτό του να κάνει κακό ή κάτι επίπονο σε κάποιον συνάνθρωπό του, τότε και ο ίδιος νιώθει τα άσχημα συναισθήματα που βίωναν οι άλλοι εξαιτίας των πράξεών του. Ή στην άλλη περίπτωση, αν δουν τον εαυτό τους να κάνει μία καλή πράξη, τότε νιώθουν τα καλά συναισθήματα που είχαν προκαλέσει στη ζωή των συνανθρώπων τους."

Τα τελευταία στάδια της "μετάβασης"

" Έπειτα, φτάνουμε στο έβδομο στάδιο , όπου πρέπει να επιστρέψουν. Από εδώ και πέρα έχουμε δύο στάδια: ορισμένοι ισχυρίζονται πως δεν έχουν ιδέα για το πώς επέστρεψαν! Στο όγδοο στάδιο δηλαδή, τη μία στιγμή βρίσκονταν μέσα σε αυτό το φως, και την άλλη στιγμή βρίσκονταν μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου μέσα στο φυσικό τους σώμα!

Άλλοι υποστηρίζουν πως στο ένατο στάδιο πλέον αυτή η "αχτίδα φωτός" τους λέει ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα τους και πρέπει να επιστρέψουν γιατί έχουν κάτι σημαντικό να ολοκληρώσουν."

Ο.Τ.: Έχω πάρει αρκετές συνεντεύξεις από ανθρώπους που βρέθηκαν σε αυτό το κρίσιμο σημείο για το οποίο συζητάμε, βρέθηκαν δηλαδή κυριολεκτικά μεταξύ ζωής και θανάτου, και πολλοί από αυτούς μου είπαν ότι ήθελαν να παραμείνουν εκεί που βρίσκονταν, και παρά το γεγονός ότι υπήρχε κάποιος που τους πίεζε να γυρίσουν πίσω, εκείνοι αρνούνταν πεισματικά να επιστρέψουν.

"Σωστά! Πολλοί από αυτούς που επέστρεψαν υποστηρίζουν ακριβώς αυτό: ότι σαφώς θα προτιμούσαν για τους ίδιους να είχαν μείνει σε αυτό το φως, αλλά συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να γυρίσουν πίσω. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, ο λόγος ήταν για να φροντίσουν τα μικρά παιδιά τους.

Όταν πια επιστρέφουν, πλέον εμείς είμαστε θέση να κατανοήσουμε πώς επηρέασε τη ζωή τους στη συνέχεια αυτή η εμπειρία. Για παράδειγμα, μας λένε πως ό,τι και αν ήταν αυτό που «κυνηγούσαν» προηγουμένως, γνώση (αυτό είναι που «κυνηγάω» εγώ), φήμη, δύναμη, χρήματα ή οτιδήποτε άλλο, μετά από αυτή την εμπειρία συνειδητοποιούν πως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε ως άνθρωποι ενώ είμαστε στη ζωή, είναι να μάθουμε πώς να αγαπούμε. Πώς να αγαπούμε τους άλλους έτσι όπως αγαπούμε τον εαυτό μας.

Παράλληλα, μας αναφέρουν πως μετά από αυτή την εμπειρία, ο θάνατος πλέον δεν τους προκαλεί καθόλου φόβο. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη εμπειρία για τους ίδιους αποτελεί πειστήριο ότι αυτό που αποκαλούμε θάνατο: είναι απλώς μία μετάβαση σε μία άλλη κατάσταση. Και φυσικά αυτό ακριβώς μας είπε και ο Πλάτωνας πριν από 2.300 χρόνια."

............................................................................................................
Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τι προκαλεί τις επιθανάτιες εμπειρίες!


Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Critical Care», έρχεται να απομυθοποιήσει το φαινόμενο των επιθανάτιων εμπειριών, αυτή την εξωσωματική εμπειρία που μπορεί να διαρκεί μόνο λίγα-λεπτά αλλά είναι αρκετά για να κάνουν τον άνθρωπο να αναθεωρήσει την άποψή του για τη ζωή.

Σύμφωνα πάντα με την σλοβένικη έρευνα οι επιθανάτιες εμπειρίες προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες μελετώντας 52 περιστατικά εμφραγμάτων.

Η αναπνοή των ασθενών διεκόπη, η καρδιά τους σταμάτησε να λειτουργεί όμως χάρη στους γιατρούς, και οι 52 ασθενείς κατάφεραν να επανέλθουν στη ζωή. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους οι ερευνητές εξέτασαν μία σειρά από χημικές ουσίες στο αίμα τους συμπεριλαμβανομένου και του διοξειδίου του άνθρακα. Στη συνέχεια, τους έδωσαν να συμπληρώσουν και ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να μάθουν πόσοι από αυτούς είχαν βιώσει επιθανάτια εμπειρία.

Από τους 52 ασθενείς οι 11 έδωσαν θετική απάντηση . Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα.

"Το διοξείδο του άνθρακα προκαλέι τις επιθανάτιες εμπειρίες"

  Η Dr. Zalika Klemenc-Ketis, από το Πανεπιστήμιο του Maribor, και επικεφαλής της έρευνας είπε: «Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς που βίωσαν επιθανάτια εμπειρία είχαν στον οργανισμό τους πολύ υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους άλλους, δηλαδή με εκείνους που δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο.

Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα στοιχείο που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Βέβαια απαιτούνται περαιτέρω έρευνες όπου θα εξεταστεί μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσα στο διοξείδιο του άνθρακα και τις επιθανάτιες εμπειρίες. Πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί ποτέ στο παρελθόν και αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα προσωπική μας επιτυχία» πρόσθεσε.

Η Dr Klemenc-Ketis, τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές το πότε τα άτομα αυτά βιώνουν την επιθανάτια εμπειρία, πριν το έμφραγμα, κατά τη διάρκεια ή μετά. Παρόλα αυτά είπε, τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα έδειξαν ότι αλλάζουν τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου, η οποία προκαλεί ασυνήθιστες εμπειρίες και ψευδαισθήσεις.


Πώς σχολίασε ο διακεκριμένος γιατρός Sam Parnia τα αποτελέσματα της έρευνας!

Ο Dr Sam Parnia, από το πανεπιστήμιο Southampton, που διεξάγει έρευνα για τις επιθανάτιες εμπειρίες σε 25 βρετανικά και αμερικάνικα νοσοκομεία, είναι ο πρώτος επιστήμονας που μίλησε ανοιχτά για τις επιθανάτιες εμπειρίες. Ρωτήθηκε σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής και είπε:

«Τα υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αποτελούσαν για εμάς ένα σημάδι ότι ο ασθενής είχε «μία καλή και επιτυχημένη» ανάνηψη, όπως λέμε εμείς οι γιατροί. Οι παρατηρήσεις που έκαναν οι εκλεκτοί συνάδελφοι φανερώνουν ότι οι ασθενείς που ανέκτησαν τις αισθήσεις τους με τις λιγότερες αμνησιακές απώλειες, θυμούνται ότι έζησαν μια επιθανάτια εμπειρία σε σχέση με τους υπόλοιπους. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί τις επιθανάτιες εμπειρίες».

Συμπέρασμα : Όσες μελέτες κι αν δημοσιευτούν κι όσες επιστημονικές απαντήσεις κι αν δοθούν, τίποτα δεν θα μπορέσει να διαγράψει από τη μνήμη τους όσα συμβαίνουν σε αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα όπου η ψυχή του ανθρώπου ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

1 σχόλιο:

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips