Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Παντζάρι του Πάθους

Παντζάρια του Πάθους, φυσικά, αφού ήταν η βασική τροφή της θεάς Αφροδίτης.

Σκόρδα με Παντζάρια, δυνατός συνδυασμός για Δυναμική, Διά-τροφή Δύναμης. Παντζάρι, beta bulgaris όπως είναι το βοτανικό του όνομα, «beta» από το «βήτα» το δεύτερο γράμμα της Ελληνικής αλφαβήτου.

 Η Ελληνική μυθολογία θέλει την Αφροδίτη να τρώει πολλά παντζάρια με μοναδικό σκοπό να διατηρήσει την χάρης της, τον ερωτισμό της και την ομορφιά της. Ο λαϊκός θρύλος λέει ότι αν ένας άντρας και μια γυναίκα δαγκώσουν το ίδιο παντζάρι, θα ακολουθήσει τρελός έρωτας. Η μυθολογία επίσης λέει, πως οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν ένα πιάτο από παντζάρια, στο θεό Απόλλωνα, ως ένδειξη αφοσίωσης και ευγνωμοσύνης.

Ο Βρετανός συγγραφέας Σάμιουελ Μπάτλερ (1835-1902) που σατίριζε τα βικτωριανά ήθη έγραφε,
  • «Το παντζάρι είναι καλύτερο σύμβολο της σεμνότητας από ένα τριαντάφυλλο. Το χρώμα του είναι υπέροχο, πιο ερωτικό, πιο ζεστό, πιο παθιασμένο, κρύβεται από την κοινή θέα αποτελεσματικότερα και πέραν τούτου τρώγεται ευχάριστα και φτιάχνει εξαιρετική ζάχαρη».

Το παντζάρι και το σκόρδο είναι ρίζες και όπως όλες οι ρίζες μεγαλώνει και αναπτύσσεται στο χώμα, έτσι απορροφά και κρατάει όλα του τα συστατικά από το χώμα, για αυτό ΠΟΛΎ μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στα φυτοφάρμακα. Πρέπει να είμαστε Απόλυτα σίγουροι από που προμηθευόμαστε τα παντζάρια, να είμαστε σίγουροι ότι είναι στ’ Αλήθεια Βιολογικά, γιατί συνήθως μαζί με τα παντζάρια, σκόρδα, καρότα, κρεμμύδια, πατάτες όπως και όλες τις ρίζες, τρώμε και τα φυτοφάρμακα, Ναι της “πολυαγαπημένης μας” Μonsanto.

Συνεχίζουμε εδώ στην miastala, να έχουμε συνταγές καθημερινής χρήσεις, ‘Συνταγές Δύναμης’. Βασικά χαρακτηριστικά τους η απλότητα των υλικών, η ευκολία στο μαγείρεμα και η Δύναμη που δίνουν στον οργανισμό. Είναι για όλους, αλλά ειδικά για όποιους ξέρουν πως άλλο τρέφομαι και άλλο ΔΙΑ-Τρέφομαι. Κάποιος τρέφεται και όταν τρώει ένα σουβλάκι, τσιπς, μπριζόλες, τηγανιτά… αλλά ΔΕΝ Δια-Τρέφεται !!! Το λέμε επανειλημμένα, πως οι σημερινοί άνθρωποι αυτοκτονούν με το φαγητό.

Αν και σήμερα δεν είναι μόνο μία συνταγή, αλλά πολλές, αν μάλιστα χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου, μπορούν να γίνουν περισσότερες. Παντζάρια, Σκόρδα, καλό λάδι, κόκκινο κρασί, λεμόνι ή μηλόξυδο, μαύρο ψωμί με βύνη και κριθάρι, ή βρώμης όπως ειδικά συνιστούσε ο Πυθαγόρας, κουρκουμάς, καγιέν, αναποφλοίωτο ρύζι και ξανά Σκόρδο.. Ο πρωταγωνιστής σήμερα είναι το παντζάρι με τους φίλους του τα σκόρδα.

Κάθε συνταγή, για να αποκαλείται “Διατροφή Δύναμης”, ακολουθεί κάποιους κανόνες όπως ήδη γνωρίζεις. Όλα τα προϊόντα βιολογικά, ελαφρώς βρασμένα τα λαχανικά σε ελάχιστο νερό, το λάδι άριστης ποιότητας, τα σκόρδα ωμά, οι ξηροί καρποί ανάλατοι και ωμοί, το ρύζι αναποφλοίωτο, τα ζυμαρικά ντίνκελ, ή ζέας.

Με ρωτάνε φίλοι συνεχώς πως θα καταφέρουν να απελευθερωθούν από αρρώστιες, κατάθλιψη, την μαυρίλα που κάθετε στην καρδιά τους, το ψέκασμα, και όλα τα ωραία που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη ζωή στην Δύση. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως το ψέκασμα γίνετε ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΔΥΣΗ. Οι Ασιάτες, Ινδοί, κλπ, κατά την πλειοψηφία τους, δεν τρέφονται ούτε με κρέας, ούτε με τα παράγωγα αυτού, γαλακτοκομικά, τυριά.. κλπ.

Ένα από τα πιο βασικά εργαλεία απελευθέρωσης από αυτή την φυλακή, είναι η Διά-Τροφή, θα έλεγα το βασικότερο μαζί με τις Σκέψεις και τα Συναισθήματα. Ας αφήσουμε τα δυο τελευταία, τα έχουμε αναπτύξει σε άλλα σημεία και ας πάμε στο πρώτο την Δια-Τροφή.
Ελάχιστη τροφή.. Το βασικότερο δε, να είναι Δια-Τροφή Δύναμης.


Παντζάρια βρασμένα, με σκόρδα ωμά
  • Παντζάρια, με την φλούδα, ΜΟΝΟ Βιολογικά.
  • λάδι, καλής ποιότητας βιολογικό.
  • σκόρδα καθαρισμένα.
  • ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.
  • μηλόξυδο ή λεμόνια

Δεν καθαρίζουμε, αλλά πλένουμε πολύ πολύ καλά, και βράζουμε ελάχιστα, τόσο όσο να μαλακώσουν, τα παντζάρια στο κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί σε μέτρια φωτιά χωρίς να προσθέσουμε τίποτε άλλο. Προσοχή να μην κολλήσουν, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό, αν περισσέψει νερό, θα το πιούμε με λεμόνι, ή μπορούμε να κάνουμε ριζότο με αυτό, επίσης προσέχουμε σε καμία περίπτωση, να μην γίνουν αλοιφή.

Τα παντζάρια όπως και όλα τα χορταρικά τρώγονται ΩΜΑ. Αδυνατώ να καταλάβω αυτούς που όταν τα βράζουν τα κάνουν αλοιφή. Ελάχιστο βράσιμο, σε ελάχιστο νερό. Το οποίο δεν το πετάς στο τέλος (κι αυτό το άκουσα!!!! ) αλλά το πίνεις, με λίγο μηλόξυδο ή λίγο λεμόνι.

Κόβουμε τα σκόρδα σε χοντρά κομμάτια.

Εναλλακτικά, Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο, με το κριθαρένιο παξιμάδι που έχουμε ήδη μουσκέψει και στραγγίξει καλά. Ρίχνουμε μηλόξυδο και λάδι.

Φτιάχνουμε έτσι ένα παχύ χυλό που μοιάζει με σκορδαλιά αλλά δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι σκορδαλιά, αν χτυπούσαμε πατάτες στο μπλέντερ που πριν τις είχαμε βράσει. Τώρα έχουμε ένα χυλό με κριθαρένιο παξιμάδι. Μπορεί εναλλακτικά να αλλάξει και να γίνει με καρότα, σπανάκι, αρακά ή κάποιο άλλο αμυλούχο λαχανικό. Φαντασία χρειάζεται το έχω πει επανειλημμένως. Μην κάνεις μόνο την συνταγή όπως την βλέπεις εδώ. Κράτα τα βασικά και παίξε, με τα τόσα και τόσα υλικά που απλόχερα μας δίνει η φύση.

Σερβίρουμε.. επιτέλους γιατί πείνασα.. ?!!


Βάζουμε στο πιάτο τα παντζάρια, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα επάνω, ρίχνουμε το λάδι, μηλόξυδο ή λεμόνι, προαιρετικά ξηρούς καρπούς, σουσάμι και κουκουνάρια ταιριάζουν,

ή

Βάζουμε στο πιάτο κομμένα σε φέτες τα παντζάρια (δες την εικόνα πιο κάτω) και ετοιμάζουμε στο σέικερ, λάδι, λεμόνι ή μηλόξυδο, μια γεμάτη κουταλιά Turmeric (κουρκουμάς) σε σκόνη, μια μεγάλη κουταλιά MACA και μια μικρή Cayenne (πιπεριά καγιέν), τα χτυπάμε να γίνουν χυλός, προσθέτουμε λίγο κόκκινο κρασί αν χρειάζεται και ξανά χτυπάμε. Περιχύνουμε τα παντζάρια στο πιάτο και … καλή μας όρεξη.

ή

περιχύνουμε με την ψευδό – σκορδαλιά.

ή

ψιλοκόβουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε με βιολογικό αβοκάντο λιωμένο, σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο άνηθο ή δυόσμο ή βασιλικό (όχι όλα μαζί) και κόκκινο κρασί ή ζωμό από το βράσιμο, μια κουταλιά μικρή Cayenne (προσοχή είναι καυτό) και φτιάχνουμε ντιπ, που σερβίρουμε με Selleri ή τσίκορε, ή αβοκάντο δες την εικόνα πιο κάτω.

ή

φτιάχνουμε τζατζίκι με παντζάρι, όπως ακριβώς την κλασσική συνταγή απλά βάζουμε λιγότερο αγγούρι και περισσότερο παντζάρι. Επίσης χρησιμοποιούμε βιολογικό κατσικίσιο γιαούρτι.

ή

την γνωστή συνταγή με το πλιγούρι, ”το τομπούλι”, αντί για ντομάτες, βάζουμε παντζάρι, κρεμμύδι, μαϊντανό, Selleri, ή τσίκορε, αβοκάντο και σκόρδο φυσικά.

ή

Ακόμη μπορείτε να φτιάξετε ριζότο με το ζουμί που έμεινε από το βράσιμο, φροντίστε να βάλετε λίγο περισσότερο νερό αν φτιάξετε και ριζότο, μαζί με λίγα ψιλοκομμένα παντζάρια και προαιρετικά κολοκυθάκια ή αρακά. Συμπληρώνοντας κόκκινο κρασί, λάδι, ρύζι αναποφλοίωτο καστανό. Όταν βράσει συμπληρώνουμε ξηρούς ανάλατους καρπούς, αβοκάντο, μυρωδικά και σερβίρουμε.

ή

Μπορείτε να φτιάξετε τα παντζάρια στην χόβολη, στα κάρβουνα, γίνονται και στον φούρνο αλλά, δεν έχουν ίδια γεύση,τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο και αλειμμένα με λάδι. Όταν ψηθούν, σερβίρονται με ντιπ αβοκάντο και σκόρδο.

ή

σούπα βελουτέ με παντζάρια. Η Νοστιμιά, περνάτε στο μπλέντερ, βρασμένα σε κουρκουμά και καγιέν παντζάρια, μαϊντανό, πράσα, Selleri, καρότα και προσθέτετε ωμό αβοκάντο, όλα μαζί τα σερβίρετε με μια μεγάλη κουταλιά Hemp μια κουταλιά βιολογικό κατσικίσιο γιαούρτι και κουκουνάρια.

ή … ή … ή… φαντασία χρειάζεται. Προτείνω να έχετε παντζάρια βρασμένα σε μπόλικο νερό, όπως η βασική συνταγή, διατηρείστε χωριστά το νερό από τα παντζάρια στο ψυγείο και να τα χρησιμοποιείτε στην διάρκεια 3-5 ημερών, σε ωμά, ζωντανά φαγητά ή συμπλήρωμα σε σούπες. Πάνε κυριολεκτικά παντού.



Πόσοι γνωρίζετε ότι ο χυμός από το παντζάρι μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που θα το πιούμε ελαττώνει την υψηλή πίεση; Σχετικά με τον χυμό από παντζάρι, μπορείτε να βράσετε, ελαφρά,τα παντζάρια και να τα χτυπήσετε στο μπλέντερ, αντί να τα περάσετε απευθείας ωμά στον αποχυμωτή. Αν επιλέξετε να τα περάσετε ωμά στον αποχυμωτή, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια γιατί είναι σκληρά. Επίσης τα βλαστάρια από τα παντζάρια γίνονται χυμός, μόνο στον ειδικό αποχυμωτή για τα φύλλώδη λαχανικά και όχι στο μπλέντερ για να μην χάνουν τα πολύτιμα ένζυμα τους.

Το παντζάρι και ο χυμός του, θεωρείται από τους γνώστες, υπέρ-φάρμακο. Διαβάστε τι λέει η μελέτη την οποία πραγματοποίησαν Βρετανοί επιστήμονες από το ερευνητικό ίδρυμα William Harvey του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Hypertension» το 2008…
  • Διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιακών επεισοδίων.
  • Ορισμένα λαχανικά όπως τα παντζάρια έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα νιτρικών αλάτων τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σημαντική τους αυτή δράση να προκαλούν δηλαδή διαστολή των αρτηριών και παράλληλα να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση !
  • Μόλις τρεις ώρες μετά τη λήψη 500ml χυμού από παντζάρι η υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνεται αισθητά.
  • Όσο πιο υψηλή είναι η πίεση πριν τη λήψη του χυμού από παντζάρι, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωσή της μετά την λήψη του !

Στη συνέχεια των μελετών οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκτός από τις αποδεδειγμένες αντιυπερτασικές τους ιδιότητες τα παντζάρια έχουν και άλλα οφέλη….
  • Ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 25%! κάτι ήξερε η Αφροδίτη !!!
  • Αθλητές και άτομα που επιτελούν επίπονες και κουραστικές εργασίες, ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις βλέπουν την κατάστασή τους και την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται με ένα ποτήρι χυμό παντζαριού την ημέρα.
  • Μετά τη χορήγηση χυμού παντζαριών συμμετέχοντες στις μελέτες που υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες, όπως σε ποδηλασίες, μπορούσαν να ποδηλατούν περισσότερο χρόνο χωρίς να κουράζονται, επίσης αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι είχαν χαμηλότερη πίεση σε κατάσταση ξεκούρασης.

Τα παντζάρια περιέχουν: φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, θείο, ιώδιο, χαλκό, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, β-καροτένιο, παντοθενικό οξύ-Β5-, υδατάνθρακες. Επίσης τα παντζάρια είναι πλούσια στο ένζυμο καταλάση, ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα το οποίο έχει την ιδιότητα να υπερασπίζεται τον οργανισμό, από τις ελεύθερες ρίζες η δε ανεπάρκεια της καταλάσης, σχετίζεται, με το άσπρισμα των μαλλιών, την αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές νόσους του οργανισμού.



Τα παντζάρια είναι ένα από τα ισχυρότερα φάρμακα που μας έχει δωρίσει η φύση, μας προσφέρουν ισχυρότατη θωράκιση έναντι πλήθους ασθενειών. Βοηθούν αποτελεσματικά στην αναιμία, και στην έλλειψη σιδήρου ή φολικού οξέως. Το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια, μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενισχύουν τις αντοχές του οργανισμού, μειώνουν τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων, αποτρέπουν τις αρθρίτιδες και την οστεοαρθρίτιδα, αποτρέπουν την οστεοπόρωση, προστατεύουν από τις παθήσεις του ήπατος, προστατεύουν από εκφυλιστικές παθήσεις, μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων, βοηθούν να αντιμετωπιστούν γνωστικές ασθένειες όπως η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ, βοηθούν στην αφομοίωση ενός ευρέως φάσματος θρεπτικών ουσιών, καταπολεμούν τη γρίπη και άλλες εμπύρετες καταστάσεις όπως της βρογχίτιδας, ανακουφίζουν από τις συνέπειες της γαστρορραγίας …

Επίσης τα παντζάρια, προσφέρουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οι οποίες ενισχύουν την ανάπλαση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα βοηθούν την ανάπτυξη ειδικής ομάδας κυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους καταστρέφουν διάφορα επιβλαβή κύτταρα. Είναι τα παντζάρια ένα από τα φυσικά καθαρτικά βοηθώντας τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες.


Η αιμοποιητική τους δράση, η οποία έχει αποδειχθεί, είχαν μιλήσει ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης, πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης, ο Γαληνός και ήταν ένας από τους λόγους που από πολύ παλιά συνέστησαν σε όσους είχαν αναιμία, και ιδιαίτερα στα παιδιά και στις εγκύους, να πίνουν χυμό παντζαριών και να τρώνε παντζάρια.



Τους βολβούς και τα φύλλα τα τρώμε ωμά ή ελαφρά βρασμένα. Δεν πετάμε ποτέ το ζουμί τους, το πίνουμε, αν θέλουμε με χυμό λεμονιού ή χυμό καρότου, σέλινου, Selleri ή φτιάχνουμε ριζότο. Τα φύλλα μπορούμε ωμά να τα κάνουμε χυμό, στον ειδικό αποχυμωτή, και έχουμε έναν από τους θρεπτικότερους τούρμπο – ενεργειακούς- χυμούς. Δυνατοί συνδυασμοί χυμών με βάση το παντζάρι.

ή

χυμός παντζαριού με χυμό καρότου, σέλινου ή Selleri και λεμονιού.

ή

Χυμός παντζαριού, μήλου, ή αχλαδιού, καρότου, λεμονιού.

Βάλε την ΦΑΝΤΣΙΑ στο αυτόματο.

Ο χυμός από παντζάρια (κοκκινογούλια) αυξάνει την αντοχή και θα μπορούσε να επιτρέπει τη σωματική άσκηση για μέχρι 16% περισσότερο. Η ευεργετική δράση του χυμού από παντζάρια οφείλεται στην ψηλή του περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα.

Τα νιτρικά άλατα που προσφέρει στον οργανισμό ο χυμός από παντζάρια οδηγεί σε μείωση της πρόσληψης οξυγόνου κατά την άσκηση γεγονός που δημιουργεί λιγότερη κούραση. Η μείωση της πρόσληψης οξυγόνου που προσφέρει ο χυμός των παντζαριών δεν μπορεί να επιτευχθεί από κανένα άλλο τρόπο ακόμη και από τη σκληρή προπόνηση.

Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν τις φυσιολογικές επιδράσεις του χυμού των παντζαριών σε 8 άνδρες ηλικίας 19 έως 38 ετών.

Τους χορήγησαν 500 κυβικά εκατοστά (ml) οργανικού χυμού παντζαριών κάθε μέρα για 6 συνεχόμενες μέρες. Στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε μια σειρά από δοκιμασίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και ποδηλασία σε ποδήλατο άσκησης. Σε μια άλλη χρονική περίοδο τους χορηγήθηκε πλασέμπο (εικονική ουσία χωρίς ενεργό δράση) ή τονωτικός χυμός από μαύρα σταφύλια (δεν περιέχει νιτρικά άλατα) και μετά υποβλήθηκαν στην ίδια σειρά δοκιμασιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες μετά από τη χορήγηση χυμού παντζαριών μπορούσαν να ποδηλατούν κατά μέσο όρο για 11,25 λεπτά που ήταν 92 δευτερόλεπτα περισσότερο από ότι μπορούσαν μετά που είχαν λάβει το πλασέμπο. Η διαφορά αυτή ισοδυναμεί με περίπου 2% μείωση του χρόνου που απαιτείται για την κάλυψη μιας προκαθορισμένης απόστασης.

Υπενθυμίζεται ότι άλλη πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε ότι ο χυμός των παντζαριών είναι σε θέση να μειώνει την πίεση.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι με ποιό ακριβώς μηχανισμό αυξάνουν την αντοχή τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στο χυμό των παντζαριών. Ωστόσο υποψιάζονται ότι αυτό δυνατόν να οφείλεται στη μετατροπή στον οργανισμό των νιτρικών σε νιτρικά οξείδια γεγονός που μειώνει τις απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο κατά τη διάρκεια των σωματικών ασκήσεων και προσπαθειών.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα μπορεί να αυξάνουν την αντοχή των αθρώπων σε ασκήσεις και αθλήματα λόγω του ότι μειώνουν τις απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο.

Θα ήθελα κι άλλες τέτοις συνταγές και πληροφορίες σχετικά με την διατροφή μας.

Οι Βρετανοί επιστήμονες τονίζουν ότι εντυπωσιάστηκαν από τη μείωση των αναγκών σε οξυγόνο κατά την άσκηση που προσφέρει ο χυμός παντζαριών που κανένα άλλο γνωστό μέσο δεν είναι σε θέση να προσφέρει συμπεριλαμβανομένης και της προπόνησης.

Οι επαγγελματίες αλλά και οι υπόλοιποι αθλητές σίγουρα θα ενδιαφερθούν για τα ωφελήματα που προσφέρει ο χυμός των παντζαριών.

Παράλληλα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διερευνηθεί το όφελος που δυνατόν να προσφέρει ο χυμός από παντζάρια σε άτομα που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση, σε άτομα με ψηλή πίεση, σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορες ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες και μεταβολικές διαταραχές.

Υπάρχουν και τα παντζάρια που ανήκουν στην ποικιλία Beetroot Chioggia και η εμφάνισή τους είναι πολύ διαφορετική από αυτή των κοινών παντζαριών. Το πιο ευχάριστρο ωστόσο είναι ότι είχαν απίθανη και πιο γλυκιά γεύση.
Δοκιμάστε τα μαζί με τα γνωστά για μεγαλύτερη ποικιλία είναι πιο κίτρινα. Επίσης τα παντζάρια γίνονται και ζάχαρη.

Στην Αφρική τα παντζάρια χρησιμοποιούνται ως αντίδοτο στη δηλητηρίαση από κυάνιο. !!!

Το κομμάτι του φυτού το οποίο χρησιμοποιείται για φαρμακευτική χρήση είναι η ρίζα. Το σημερινό παντζάρι είναι απόγονος του λευκού παντζαριού που κατάγεται από τη Μεσόγειο. Στην αρχαία εποχή ωστόσο έτρωγαν μόνο τα φύλλα του.

Τις ρίζες τις χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν τον πονόδοντο, τον πονοκέφαλο και τον πυρετό. Οι Ρώσοι αγρότες αλλά και οι κυρίες της καλής κοινωνίας χρησιμοποιούσαν τα παντζάρια για να βάφονται. Οι μεν για να κρατάνε μακριά τα έντομα και οι δε για να προκαλούν τους άντρες και θαυμαστές τους.

Η ανάπτυξη της καλλιέργειας των παντζαριών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανακάλυψη της ζάχαρης που εξάγεται από αυτό. Τον 17ο αιώνα ο αγρονόμος Olivier de Serres παρατήρησε ότι το βρασμένο λευκό παντζάρι (ζαχαρότευτλο) παράγει έναν χυμό όμοιο με το σιρόπι ζάχαρης, το 1747 ο Πρώσος χημικός Sigismund Marggraf απέδειξε ότι οι κρύσταλλοι από τον γλυκό χυμό του παντζαριού ήταν ίδιοι με αυτούς που έβγαζαν από το ζαχαροκάλαμο.

Ενας μαθητής του, ο Franz Karl Achard, ξεκίνησε τελικά να παράγει για εμπορικούς σκοπούς τη ζάχαρη ανοίγοντας την πρώτη βιομηχανία το 1801 στην Πολωνία. Στις αρχές του 1800 η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ήταν ακόμα πολύ διαδεδομένη.

Ομως οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι με το μπλοκάρισμα της εισαγωγής ζάχαρης οδήγησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των πειραματισμών με τα ζαχαρότευτλα μέχρι που το 1811 κάποιοι Γάλλοι επιστήμονες έδειξαν στον Ναπολέοντα γλυκά κουλούρια που είχαν φτιάξει με ζάχαρη από λευκό παντζάρι.

Ο αυτοκράτορας διέταξε τότε την καλλιέργειά τους σε 32.000 εκτάρια έκταση και χάρη στην παρέμβαση του Benjamin Delessert, που άνοιξε στη Γαλλία τις πρώτες εγκαταστάσεις που παρήγαγαν ζάχαρη από ζαχαρότευτλα μέσα σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκαν 300 βιομηχανίες ζάχαρης από λευκό παντζάρι σε όλη την Ευρώπη. Σιγά σιγά, όλα κοκκίνισαν… ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΑ…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips