Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η αλήθεια για την τουρκική πετρελαϊκή πολιτική και η σύμβαση Cooper

Την ιστορική διαδρομή της πετρελαϊκής πολιτικής της Τουρκίας αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα Acik Istihbarat , η κ. Σεμπνέμ Οζμπέκ. Για οικονομία χώρου θα παραθέσουμε αποσπάσματα από την τελευταία περίοδο που μας ενδιαφέρει άμεσα.

«Ο Οζάλ που έγινε πρωθυπουργός με την εντολή των ΗΠΑ και την άδεια των πραξικοπηματιών της 12ης Σεπτεμβρίου, μετέτρεψε την ΤΡΑΟ (Τουρκική εταιρία πετρελαίου) από ανώνυμη εταιρία, σε οργανισμό δημοσίου δικαίου.

Με τον τρόπο αυτό τερματίστηκε ο συνεταιρισμός της ΤΡΑΟ με τις θυγατρικές TUPRAS (Διυλιστήρια) POAS A.S (Υπηρεσίες πετρελαίου) DITAS (Θαλάσσια μεταφορά) IGSAS A.S. (Βιομηχανία Λιπασμάτων). Οι εταιρίες αυτές ιδιωτικοποιήθηκαν. Η ΤΡΑΟ κράτησε το πιο ακριβό και επικίνδυνο κομμάτι, την έρευνα και την άντληση. Η διύλιση και η μεταφορά που δεν περικλείουν κανένα κίνδυνο ξεπουλήθηκαν για τρεις δεκάρες.

Ο χάρτης που δημοσιεύεται σε τουρκικά ΜΜΕ είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικός για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της Άγκυρας!
Στην επεξήγηση του χάρτη οι Τούρκοι χρωματίζουν με κίτρινο χρώμα την “υφαλοκρηπίδα που οι Έλληνες ισχυρίζονται πως κατέχουν”,με πορτοκαλί της Κύπρου και μετά αρχίζουν τα παράλογα.
Με το γαλάζιο χρώμα φαίνεται η υφαλοκρηπίδα που έχουν οι Τούρκοι και με το σκούρο μπλε αυτή …που ονειρεύονται!
Όπως είναι διακριτό οι Τούρκοι “σβήνουν” από το χάρτη …τα Δωδεκάννησα και φθάνουν σχεδόν ως τη Κρήτη! Το θράσος δεν έλειψε ποτέ από τη Τουρκία!Ο κ. Ερντογάν που σηκώνει τώρα το κεφάλι στους Ελληνοκύπριους συνέχισε το ξεπούλημα από το σημείο που το άφησε ο Οζάλ. Ο νόμος για την Αγορά Πετρελαίου που ψήφισε το 2003, επαναφέρει το καθεστώς των Διομολογήσεων και παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος. Αναλυτικά:

-Ο νέος νόμος καταργεί τους περιορισμούς για την προστασία του εθνικού συμφέροντος που αποτελεί τη βασική φιλοσοφία του Συντάγματος.

-Αίρει τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς σε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα ξένων κρατών, να αποκτήσουν δικαιώματα στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Τουρκίας.

-Καταργεί την υποχρέωση διάθεσης του 65% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά.

-Επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών , κατόπιν σχετικής αδείας και καταβολής αντιτίμου, σε δασικές περιοχές, εθνικά πάρκα, στις πόλεις εντός των ορίων της χώρας.

-Καταργεί τις διατάξεις:

Α- Η άδεια εκμετάλλευσης να ισχύει για 40 χρόνια
Β-Ο κάθε δικαιούχος να μπορεί να εκμεταλλευτεί μόνο 150.000 εκτάρια.
Γ- Κάθε ιδιώτης να μπορεί να έχει μόνο οκτώ άδειες για έρευνα.

Αίρονται όλοι αυτοί οι περιορισμοί. Το Κόμμα του κ. Ερντογάν άνοιξε το δρόμο στα ξένα μονοπώλια να εκμεταλλεύονται απεριόριστα τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και όλα τα μεταλλεύματα της Τουρκίας.

Απαγόρευσε επίσης στην ΤΡΑΟ να προβεί σε έρευνες χωρίς τη συνεργασία ξένων. Αυτός είναι και ο λόγος που ζήτησε τη βοήθεια των Νορβηγών».

Η αρθρογράφος χαρακτηρίζει κωμωδία τον τσαμπουκά του κ. Ερντογάν έναντι των Ελληνοκυπρίων, τη στιγμή που ο ίδιος ετοίμασε το έδαφος για το ξεπούλημα στους μεγάλους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Είμαστε, γράφει, αναγκασμένοι να μοιραστούμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τις χώρες που θα το αντλήσουν και το ποσοστό μας από τα έσοδα μειώθηκε σε 2% από 12% που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος.

Ελπίζουμε να γνωρίζει η Αθήνα περισσότερες λεπτομέρειες για το νόμο αυτό και αναρωτιόμαστε βέβαια, εάν έχουμε υπογράψει κι εμείς καμία παρόμοια συμφωνία, μετά τη λήξη της περίφημης Κούπερ* που μας απαγόρευε να κάνουμε την παραμικρή έρευνα για υδρογονάνθρακες στον τόπο μας!

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση με το ερευνητικό Πιρί Ρεϊς. Ένα πλοίο 33 ετών, παροπλισμένο για αρκετά χρόνια που απέπλευσε χωρίς να ανανεώσει τις γεννήτριες του!

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της 9ης Σεπτεμβρίου , καθηγητής Χουσεϊν Αβνί Μπανλί, οι γεννήτριες και η καινούργια μηχανή του σκάφους βρίσκονται στο Τελωνείο ,αλλά δεν έχουν 200.000 λίρες για να πληρώσουν το ΦΠΑ για να τις παραλάβουν…

Με αυτά τα χάλια απειλούν την Κύπρο και το Ισραήλ!*Η σύμβαση cooper
Επειδή πολλά ακούγονται για την σύμβαση Cooper και που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οφείλω να ξεκαθαρίσω το εξής:


Ο ισχυρισμός ότι η σύμβαση αναφέρεται αποκλειστικά στην υδροηλεκτρική εκμετάλλευση του Αχελώου, δεν ισχύει!Ναι μεν είναι η κύρια αναφορά, αλλά ως συνήθως, όταν θέλει κάποιος να παραχωρήσει (πουλήσει) ένα δημόσιο αγαθό, το προσθέτει στο δευτερεύον άρθρο…

Οπότε, στην επίμαχη σύμβαση του Αναγκ. Νόμου 2220, που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ της 17 Φεβρουαρίου 1940, εκτός από την παραχώρηση της υδραυλικής δυνάμεως του Αχελώου ποταμού, διαβάζουμε στην σελίδα 421, Μέρος Β΄της συμβάσεως και Άρθρο 52:

«Προνόμιον ἱδρύσεως βιομηχανικών ἐγκαταστάσεων.
1. Συμφώνως πρός τό ἂρθρον 1ον, ὑποδιαίρεσης 1η, παράγραφος στ’ τῆς παρούσης συμβάσεως καί πρός τούς ὃρους τοῦ παρόντος ἂρθρου, παρέχεται εἰς τόν Ἀνάδοχον (εταιρεία) τό δικαίωμα ὃπως μέχρι τῆς 31 Δεκεμβρίου τοῦ ἒτους 1965, χρησιμοποιῶν πρός τοῦτο μόνον τήν ἐκ τῶν ὑδροηλεκτρικῶν ἐν Ἀχελώῳ αὐτοῦ ἐγκαταστάσεων παραχθησομένην ἡλεκτρικήν ἐνέργειαν, ἱδρύσῃ ἐν Ἑλλάδι βιομηχανικάς ἐγκαταστάσεις ἠλεκτρομεταλλουργίας και ἠλεκτροχημίας, μέ τό δικαίωμα να παράγῃ ἐν αὐταῖς τά ἐν ἂρθρῳ 56ῳ τῆς παρούσης συμβάσεως ὁριζόμενα προϊόντα ἂνευ οὑδενός οἱουδήποτε περιορισμοῦ ὃσον ἀφορᾷ τήν ποσότητα αὐτῶν, τήν ἐφαρμοζομένης μέθοδον παρασκευῆς, παραγωγῆς, κατεργασίας, χρησιμοποιήσεως ὑλῶν καί βιομηχανοποιήσεως…[….]».

Δηλαδή, εδώ διαβάζουμε ότι η Ανάδοχος Εταιρεία (Hellenic Hydro-Electric and Metallurgical Corporation, συσταθείσης διά τής συμπράξεως τών αμερικανικών εταιριών Hugh L. Cooper & Co Inc. καί Chemical Construction Corporation) μέχρι της 31 Δεκεμβρίου του 1965, έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την ηλεκτρική ενέργεια που θα παρήγαγε στον Αχελώο και τις εγκαταστάσεις που θα οικοδομούσε για αυτόν τον λόγο.
Από την ημερομηνία αυτή όμως και πέρα, είχε το δικαίωμα να ιδρύσει στην Ελλάδα (εδώ μπαίνει η Ελλάδα στο σύνολό της), βιομηχανικές εγκαταστάσεις ηλεκτρομεταλλουργίας και ηλεκτροχημείας , με το δικαίωμα να παράγει και να κατεργάζεται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Πάμε να δούμε τώρα το περίφημο άρθρο 56 της συμβάσεως που έχει τον τίτλο «Εἰδικαί προστασίαι ‘Αναδόχου» και που αναφέρει αναλυτικά τι θα παράγει η Ανάδοχος Εταιρεία…

«Εἰδικαί προστασίαι ‘Αναδόχου
1. Ὁ ἀνάδοχος θα δικαιοῦται νά παράγῃ εἰς τάς παρ’ αυτοῦ ἱδρυθησόμενας βιομηχανίας πάντα ἢ τινά τῶν κάτωθι προἱόντων:
α’) ἂζωτον (ἀζωτοῦχα προϊόντα), συνθετικήν ἀμμωνίαν, νιτρασβέστιον (NITRO-LIME), καυστικήν σόδαν, νιτρικόν ὀξύ.
β’) Μή σιδηροῦχα μέταλλα (NONFERROUS METALS), ἀργίλιον και ὀξείδιον ἀργιλίου, μαγνήσιον, χαλκόν, νικέλιον, ψευδάργυρον, μαγγάνιον, μόλυβδον και κασσίτερον, εἲτε εἰς σχήματα ὂγκων, πλακῶν, ράβδων, φύλλων, κόνεως καλωδίων εἲτε λειαντικῶν.
γ’) Χρώμιον εἰς σχήματα ὂγκων, πλακῶν, ράβδων ἠ φύλλων.
δ’) Πάντα συνδυασμόν τῶν ἀνωτέρω μετάλλων».


Όποιος έχει όρεξη και υπομονή, ας "κατεβάσει" το ΦΕΚ και ας τα διαβάσει ο ίδιος. Αλλά όχι να βγαίνει ο κάθε ένας και να γράφει ότι του κατέβει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips