Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

«Υπερηχητικό» Internet υπόσχεται το γραφένιο

Επανάσταση στις ιντερνετικές ταχύτητες
υπόσχεται η χρήση του γραφένιου
Νέα μέθοδος μπορεί να κάνει τις συνδέσεις του διαδικτύου δεκάδες φορές ταχύτερες από τις σημερινές

Μια νέα μέθοδος που ανέπτυξαν οι επιστήμονες υπόσχεται να αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες του γραφενίου να συλλαμβάνει και να μετατρέπει το φως, αυξάνοντας και τις δυνατότητές του να χρησιμοποιηθεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μετάδοση δεδομένων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων που θα κάνουν τις συνδέσεις του Ίντερνετ δεκάδες ίσως και εκατοντάδες φορές πιο γρήγορες από εκείνες που υπάρχουν σήμερα.Το γραφένιο


 Το γραφένιο είναι μια μορφή άνθρακα με τη μορφή φύλλων που έχουν πάχος ενός ατόμου και είναι κοντινός συγγενής του διαμαντιού και του γραφίτη. Eίναι το λεπτότερο και ταυτόχρονα ισχυρότερο υλικό που γνωρίζει ο άνθρωπος και εμφανίζει ιδιότητες που υπόσχονται επανάσταση κυρίως στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Ο Αντρε Γκέιμ και ο Κόστια Νοβοσέλοφ που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ανακάλυψαν τις δυνατότητες του γραφένιου και βραβεύτηκαν για αυτό με το βραβείο Νομπέλ φυσικής.

Ευρυζωνικά δίκτυα x 20

Ομάδα ερευνητών των βρετανικών πανεπιστημίων Μάντσεστερ και Κέμπριτζ στην οποία μετέχουν οι δύο νομπελίστες βρήκε έναν τρόπο να βελτιώσει τις δυνατότητες απορρόφησης του φωτός από το γραφένιο.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προηγμένων συστημάτων στον χώρο των τηλεπικοινωνιών οπτικής τεχνολογίας που θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες συσκευές και συστήματα που θα αυξήσουν εκθετικά τις ταχύτητες στο διαδίκτυο, πιθανώς και σε άλλες μορφές επικοινωνίας.

Στα πειράματα που κάνουν οι ερευνητές κατάφεραν να αυξήσουν τις δυνατότητες απορρόφησης του φωτός από το γραφένιο κατά 20 φορές. Όπως εκτιμούν στο τέλος των ερευνών η βελτίωση που θα έχει επιτευχθεί στις φωτο-απορροφητικές ικανότητες του γραφενίου θα οδηγήσει στη δημιουργία συνδέσεων του Ίντερνετ που θα είναι όχι μερικές δεκάδες αλλά μερικές εκατοντάδες φορές πιο γρήγορες από τις σημερινές.

Οι νανοδομές

Οι ερευνητές προσπαθούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ξεχωριστές ιδιότητες των ηλεκτρονίων του γραφένιου που διαθέτουν υψηλή κινητικότητα και ταχύτητα. Αποφάσισαν να πειραματιστούν με το γραφένιο και μια κατηγορία μεταλλικών νανοδομών που ονομάζονται «πλασμονικές».

Αυτές οι νανοδομές εκτοξεύουν κυριολεκτικά την ικανότητα απορρόφησης του φωτός από το γραφένιο ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνδυασμός οπτικών και ηλεκτρονικών ιδιοτήτων του γραφένιου και η συνεχής βελτίωση της αποδοτικότητάς τους θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των νέων τηλεπικοινωνιακών δικτύων που θα μεταφέρουν δεδομένα σε χρόνο dt.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communication.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips