Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Βρέθηκε πλοίο του μογγολικού στόλου του 1281

Καλύφθηκε από άμμο και διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση
Σκαρί από πλοίο που ανήκε στον ιαπωνικό στόλο το 1281 έκανε σήμερα το γύρο του κόσμου και προβλήθηκε από έγκυρες ειδησεογραφικές σελίδες όπως αυτή του CNN.

Πρόκειται για τον εντοπισμό τμήματος 12 μέτρων από τον σκελετό πλοίου, που βρέθηκε ένα μέτρο κάτω από τον βυθό της θάλασσας και 25 μέτρα από την ακτή του Ναγκασάκι.


Ο «καμικάζι» είναι ένα είδος ανέμου ο οποίος κατέστρεψε τους μογγολικούς στόλους του Κουμπλάι Χαν, εγγονού του Τζέκινγκς Χαν και ιδρυτή της Δυναστείας των Γουάν, η οποία μεταξύ 1271 και 1368 κυβέρνησε μια τεράστια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής Κίνας και Μογγολίας.

Σύμφωνα με τον Γιοσιφούμι Ικέντα, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ryukyus στην Οκινάουα και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, το τμήμα του σκαριού από τον καταποντισμένο μογγολικό στόλο θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην ανασύσταση του 20μετρου πολεμικού πλοίου.

Η προσπάθεια ωστόσο δεν θα είναι εύκολη. Γι' αυτόν τον λόγο, ο Ικέντα και οι υπόλοιποι επιστήμονες σκοπεύουν να επεκτείνουν τις έρευνές τους, ώστε να συγκεντρώσουν κι άλλες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στο εγχείρημα αυτό. Στα άμεσα σχέδια των ειδικών, πάντως, δεν είναι η ανέλκυση του ναυαγίου, αλλά η διατήρησή του με τη χρήση διχτυών.

Το ναυάγιο, που ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια υπερηχητικών συσκευών, είναι το πρώτο αυτής της περιόδου που έχει άθικτο σκελετό και σανίδες οι οποίες εξακολουθούν να είναι καρφωμένες πάνω στην καρίνα του πλοίου.

Το εύρημα είναι σε καλή κατάσταση, έχει συντηρηθεί ακόμα και το χρώμα των σανίδων, ένα υπόλευκο γκρι-, γεγονός που οφείλεται στο ότι ήταν καλυμμένο με άμμο.

Περισσότερα από 4.000 αντικείμενα, όπως κεραμικά όστρακα, τούβλα, οβίδες και λίθινες άγκυρες, που βρέθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου, σχετίζονται με τον στόλο των Μογγόλων.


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips