Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Κομήτες ίσως ευθύνονται για την ύπαρξη νερού στη γη

Κομήτες από τη Ζώνη του Kuiper, που βρίσκεται εντός του ηλιακού μας συστήματος ενδέχεται να ευθύνονται για την ύπαρξη νερού στη γη και την κατά συνέπεια ικανότητά της να φιλοξενήσει ζωή.
 Η αμφιλεγόμενη θεωρία επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από τον εντοπισμό, στον κομήτη Hartley 2, νερού που μοιάζει χημικά με αυτό των γήινων ωκεανών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ γράφουν στην επιθεώρηση Nature ότι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Herschel, μέτρησαν το δευτέριο - ένα σπάνιο τύπο υδρογόνου - στα ύδατα του κομήτη.

Διαπίστωσαν ότι περιείχε τη μισή ποσότητα σε σχέση με αυτήν που απαντάται συνήθως στους κομήτες, κάτι που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πολύ από το νερό των ωκεανών ενδέχεται να προήλθε από συγκρούσεις κομητών.

«Η δεξαμενή υλικού που η σύνθεσή του είναι παρόμοια με αυτήν των ωκεανών της Γης, είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο πιστεύαμε και περιέχει κομητικό υλικό, το οποίο δεν είχαμε έως σήμερα ταυτοποιήσει» υποστηρίζει ο Τεντ Μπέρτζιν από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε πολύ για να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε τι εισέρχεται στο Ηλιακό μας Σύστημα πριν αποκλείσουμε τους κομήτες ως πηγή του νερού στη Γη».

Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες ανακοινώνουν ότι το νερό κομήτη ταυτίζεται χημικά με αυτό στη Γη. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη βασίστηκε σε υπολογιστικά μοντέλα κι όχι σε εργαστηριακές αναλύσεις υλικού από τον Hartley 2.

Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Πολ Χάρτο, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι κομήτες, το νερό των οποίων έχει την ίδια χημική σύνθεση. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς, όμως θεωρητικά, όλο το νερό της Γης ενδέχεται να προέρχεται από τους κομήτες», λέει ο Χάρτο. «Είναι όμως εξίσου πιθανό μεγάλο ποσοστό - ίσως το μεγαλύτερο- του νερού στη Γη να προήλθε από αστεροειδείς».

Για πολλούς ερευνητές αυτό που προέχει τώρα είναι η προσαρμογή των υπολογιστικών μοντέλων στα νέα δεδομένα και η διενέργεια περισσότερων μελετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και άλλα αντικείμενα στη Ζώνη του Kuiper μοιάζουν με το Hartley 2.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips