Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Παραγωγή ενέργειας από την ανθρώπινη ανάσα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison ανέπτυξαν ένα αρκετά πρωτότυπο τρόπο παραγωγής ενέργειας, από μία εξίσου πρωτότυπη πηγή ενέργειας, την ίδια την ανάσα μας.

Όλη την δουελιά κάνει ένα πλαστικό microbelt που αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς Σουντόνγκ Wang, Chengliang Sun και Shi Jian. Φτιαγμένο από ένα υλικό γνωστό ως πολυβινυλιδενίου φθορίου (PVDF), η ταινία αυτή παράγει ηλεκτρικό φορτίο όποτε χαμηλής ταχύτητας ροή αέρα περάσει από πάνω της και το κάνει να δονείται, εξαιτίας του πιεζοηλεκτρικού φαινόμενου.

Μάλιστα, ο Wang και η ομάδα του κατάφεραν να τροποποιήσουν το σύστημα έτσι ώστε αυτό να είναι ικανό να παράγει αρκετό ρεύμα για να φορτίσει μικρές ηλεκτρονικές συσκευές. Εξηγούν ότι η ροή του αέρα όταν εκπνέουν είναι συνήθως λιγότερη των δύο μέτρων/δευτ., γι αυτό προσπάθησαν να φτιάξουν ένα υλικό αρκετά λεπτό, που θα μπορούσε ακόμα και με μικρές δονήσεις να παραγάγει microwatt ηλεκτρικής ενέργειας, ικανή να τροφοδοτήσει αισθητήρες ή άλλες εμφυτεύσιμες συσκευές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να βρει εφαρμογή η τεχνολογία αυτή σε διάφορες μικροσυσκευές, όπως βηματοδότες, δεν έχουν μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Ωστόσο ακόμα δεν θα τις δούμε αρκετά σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips