Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Ο αγώνας για τις κλεμμένες αρχαιότητες

«Δεκαεννέα αντικείμενα από τον τάφο του Τουταγχαμών επιστρέφουν στην Αίγυπτο» πληροφορούσε το δελτίο Τύπου του αιγυπτιακού Υπουργείου Πολιτισμού στις 10 Νοεμβρίου 2010.Επρόκειτο για δεκαεννέα μικρά τεχνήματα και θραύσματα αλλά και για μια απόφαση μείζονος σημασίας, αφού ενδέχεται να δημιουργήσει «νομολογία» για τον επαναπατρισμό κι άλλων αρχαιοτήτων.


Σε πανηγυρικό τόνο, ο Zahi Hawass, αρχαιολόγος και νυν υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, επιβεβαίωσε ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης αναγνώρισε την κυριότητα της Αιγύπτου επί των τεχνημάτων, τα οποία συνιστούν μέρος του θησαυρού του περίφημου τάφου.

Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 12 ετών και διατήρησε την εξουσία του μόνο για οκτώ ή εννέα χρόνια. Τη μεγάλη φήμη του τη χρωστά στο χρυσό εσωτερικό φέρετρο και τους μοναδικούς θησαυρούς που έκρυβε ο ασύλητος τάφος του, τον οποίο ανακάλυψε το 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων ο Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter.

Τα δεκαεννέα τεχνήματα περιπλανήθηκαν αρκετά πριν καταλήξουν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, όπου και παρέμειναν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού 2011. Μετά την αποχαιρετιστήρια έκθεση στη Νέα Υόρκη διέσχισαν τον Ατλαντικό και έφτασαν στο αρχαιολογικό μουσείο του Καΐρου. Εκεί κοσμούν πλέον τη συλλογή Τουταγχαμών, η οποία περιλαμβάνει τη χρυσή λάρνακα του νεαρού φαραώ και όλα τα ευρήματα από το χώρο της ταφής του.


 Στην περίπτωση αυτή, η έκβαση ήταν θετική. Πρόκειται όμως για την εξαίρεση και όχι για τον κανόνα. Χιλιάδες ανεκτίμητα έργα τέχνης κοσμούν μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Η Αίγυπτος, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Zahi Hawass, κάνει σκληρό αγώνα για τον επαναπατρισμό των δικών της. Όπως και η Ελλάδα, διεκδικεί την επιστροφή των «κλεμμένων» αρχαιοτήτων της.

scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips