Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011

Λευκός Πύργος: Ο πύργος του αίματος και των βασανιστηρίων.

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης το 1912.
        Ο τοίχος που τον περιέβαλλε κατεδαφίστηκε το 1917
Ο Λευκός Πύργος είναι σίγουρα το σήμα κατατεθέν της πόλης της Θεσσαλονίκης όμως στο παρελθόν του κρύβεται μια ιστορία αιματοβαμένη, μια ιστορία που θάφτηκε και ξεχάστηκε για χάρη του τουρισμού.
Ο πύργος λοιπόν χτίστηκε επί της Βενετικής κατοχής το 1430 μ.Χ και σκοπός του ήταν καθαρά η προστασία της πόλης. Στην συνέχεια όμως ο πύργος έγινε πύργος αίματος και φρίκης....


Λευκός πύργος ως φυλακή για τους Γενίτσαρους.

Κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα ο άρχων των Οθωμανών επιθυμούσε την διάλυση του τάγματος των γενιτσάρων, ένα σώμα που αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι του Τουρκικού στρατού αλλά που πολλές φορές δημιουργούσε προβλήματα. Άλλοτε το τάγμα αυτό είχε παράλογες απαιτήσεις και άλλοτε δεν συναινούσε στις αποφάσεις του σουλτάνου ενώ προκαλούσε με την αλαζονική συμπεριφορά του. Κατά τον 18ο αιώνα λοιπόν ξεκίνησε η διαδικασία τερματισμού αυτού του τάγματος και διώξεις των μελών του. Ο πύργος της Θεσσαλονίκης χρησίμευσε την περίοδο αυτή ως φυλακή, και έπειτα από διαταγή του σουλτάνου οι φυλακισμένοι σφαγιάστηκαν. Το αίμα έρεε άφθονο και μάλιστα έβαψε τους εξωτερικούς τοίχους του πύργου με αποτέλεσμα να πάρει το όνομα ''ερυθρός πύργος''

Αναμνηστική φωτογραφία του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, επί οθωμανικής περιόδου


Το Ελληνικό αίμα του Λευκού Πύργου


Το 1820 στην Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει να φυσάει ένας πατριωτικός αέρας επανάστασης κάτω από τον υποψιασμένο ζυγό των Τούρκων. Την περίοδο αυτή διοικητής της πόλης είναι ο Σερίφ Σιντίκ Γιουσούφ μπέης, ο οποίος με την παραμικρή αφορμή φυλάκιζε κάθε ύποπτο Έλληνα στον λευκό πύργο και τον βασάνιζε. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους καταφθάνει στην Θεσσαλονίκη ένας πολύ γνωστός δικαστής τούρκος. ο Χαιρούλαχ ιμπντ Μεχμέτ αγάς. Ξεχώριζε για το αίσθημα δικαίου που είχε μια και είχε το θάρρος να πει στον διοικητή της πόλης να φέρεται ισότιμα στους Έλληνες, κάτι που εξόργισε τον διοικητή. Έτσι ο Γιουσούφ μπέης έστησε μια πλεκτάνη για να τον σκοτώσει όπως και έγινε, ο δικαστής φυλακίστηκε και βασανίστηκε μέχρι θανάτου στον λευκό πύργο.
Με αυτόν τον τρόπο ο διοικητής της Θεσαλονίκης συνέχισε το έργο του γεμίζοντας τον Πύργο με Ελληνικό αίμα.

Η ''Βαστίλλη'' της Ελλάδας


Η Βαστίλη ήταν ένα φρούριο στο Παρίσι όπου πολλοί άνθρωποι του πνεύματος (συγγραφείς, ποιητές κ.α) φυλακίστηκαν για τις ιδέες τους. Ανάμεσα τους ο Βολταίρος και ο Μιραμπώ. Αποτελούσε σύμβολο του μοναρχικού καθεστώτος το οποίο κατεδαφίστηκε από τα ξεσηκωμένα πλήθη το 1789. Η ημέρα αυτή αποτελεί ως σήμερα εθνική εορτή της Γαλλίας.
Για τους Έλληνες ο λευκός πύργος μπορεί εύκολα να παραλληλισθεί με το φρούριο της Βαστίλης, μια και αποτέλεσε το σύμβολο των εισβολέων επί πολλά έτη.

Πηγή: '' Λευκός Πύργος: ο Πύργος του αίματος και της φρίκης'' από άρθρο και έρευνα του Νίκου Κουμαρτζή για το περιοδικό Μυστική Ελλάδα. Τεύχος 10.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips