Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Σφακιά η γη των θρύλων και των φαραγγιών.

Φωτογραφία από τη διαδρομή Ανώπολη - Λιβανιανά.
Η παραλία κάτω είναι ο Λύκος και στο βάθος διακρίνεται η Γαύδος
κλικ για μεγέθυνση
Σφακιά ονομάζουμε τόσο την νοτιο-ανατολική περιοχή του Νομού Χανίων αλλά και την Χώρα Σφακίων, το λιμάνι στην νότια ακτή του νομού και έδρα του Δήμου Σφακίων, που απέχει 75 χιλιόμετρα από τα Χανιά. 
Ο Δήμος Σφακίων είναι ο πιο αραιοκατοικημένος σε όλη την Ελλάδα (έκταση 468 τ.χλμ., πληθυσμός 2484 κάτοικοι) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα χωριά Χώρα Σφακίων, Ανώπολη, Άγιος Ιωάννης, Αγία Ρουμέλη, Ασφένδου, Λουτρό, Πατσιανός, Σκαλωτή, Ιμπρος, Ασκύφου και Φραγκοκάστελλο.
Τα Σφακιά, ένας τόπος γεμάτος φαράγγια, χαράδρες, άγριες βουνοκορφές και δύσκολα περάσματα. Άλλωστε το όνομα Σφακιά προέρχεται από την λέξη "σφαξ" που σημαίνει χάσμα της γης, φαράγγι. 

Αφιερωμένο στον πατέρα μου
και όλους τους Σφακιανούς
Χάρη στην γενναιότητα των κατοίκων και στην γεωγραφική τους θέση τα Σφακιά παρέμειναν αδούλωτα για πολύ καιρό. Έτσι είχαν την δυνατότητα στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας να ασχοληθούν με τις θαλάσσιες μεταφορές, το εμπόριο αλλά και την πειρατεία. Όλος όμως ο πλούτος που είχε μαζευτεί και τα σπίτια που είχαν φτιάξει κάηκαν και λεηλατήθηκαν το 1770 μετά την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, αλλά και την επανάσταση του 1821. 

Οι Σφακιανοί θεωρούνται γνήσιοι απόγονοι των Δωριέων.View video in EnglishΕπίσημο video του Δήμου Σφακίων, http://www.dimos-sfakion.gr
Παραγωγή, http://www.indigoview.com

Από το Chania Crete By Nikos

Αρχική σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips