Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Δωρητές σπέρματος ανακαλύπτουν ότι έχουν...αρκετές δεκάδες παιδιά!

Διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα με τους "δημοφιλείς"
δωρητές σπέρματος. Η "οικογένεια" με τα 1000 μέλη
και η πρακτική που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους
Ήταν όλα τους παιδιά τους...
Όταν ένας άνδρας γίνεται δωρητής σπέρματος, από τη “δωρεά” του μπορούν να απομονωθούν δεκάδες υγιή σπερματοζωάρια, που στη συνέχεια αυτά μπορούν να διατεθούν σε άτεκνες μητέρες. Έτσι, χάρη στην επιστήμη, από μία μόνο “δωρεά” ενός δωρητή σπέρματος, μπορούν να προκληθούν πολλές εγκυμοσύνες αλλά το ίδιο πολλές εγκυμοσύνες μπορούν να προκληθούν από το σπέρμα του ίδιου δότη, εάν οι “δωρεές” του είναι πολλές. Εδώ κάπου αρχίζει η τρέλα ή το παράδοξο για τους πιό ψύχραιμους.
Πόσες εγκυμοσύνες μπορεί να προκαλέσει ένας τακτικός δότης σπέρματος ή πρακτικότερα σε πόσα παιδιά μπορεί να είναι βιολογικός πατέρας;...

Στη Γαλλία, στη Βρετανία και σε άλλες χώρες υπάρχουν όρια (στη Δανία για παράδειγμα, ο αριθμός αυτός φτάνει τις 25). Στον Καναδά και στις ΗΠΑ όμως δεν υπάρχει όριο για το πόσα παιδιά μπορούν να γεννηθούν από έναν μόνο δότη σπέρματος. Υπάρχει βέβαια ένας διεθνής κανόνας που ορίζει το ανώτατο όριο στις 20 τις εγκυμοσύνες που μπορούν να προκληθούν από τον ίδιο δότη σπέρματος, όμως οι περισσότερες τράπεζες σπέρματος στις ΗΠΑ και στον Καναδά φαίνεται πως έχουν το δικό τους όριο. 


Εκτός του ότι το όριο δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε από τα άτεκνα ζευγάρια, καθώς πολλά από αυτά δεν ενδιαφέρονται για το πόσες φορές έχει διατεθεί για εγκυμοσύνη σπέρμα από έναν δωρητή και έτσι ο κανόνας αυτός δεν γίνεται πάντα σεβαστός. 

Τα ζευγάρια επιλέγουν από έναν κατάλογο με τα προφίλ (χρώμα ματιών, επίπεδο σπουδών κ.λ.π) των αντρών που δωρίζουν το σπέρμα τους και έτσι ορισμένοι δότες πέφτουν θύματα της...επιτυχίας τους. Και κάπως έτσι, το δημοφιλές σπέρμα τους προκαλεί δεκάδες εγκυμοσύνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι ο σκηνοθέτης Μπάρι Στίβενς από το Τορόντο ο οποίος αναζητά τον βιολογικό του πατέρα. Γεννημένος στην Βρετανία χάρη σε κάποιον δωρητή, ο Στίβενς ανακάλυψε ότι έχει δεκάδες ετεροθαλή αδέλφια στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Υπολογίζει μάλιστα πως η "οικογένειά" του έχει 500 ως 1.000 μέλη σε όλον τον κόσμο.

Μπορεί η περίπτωσή του να φαίνεται υπερβολική αλλά σίγουρα απέχει πολύ από το να θεωρηθεί εξαίρεση, ειδικά στις ΗΠΑ. Γιατί το πρόβλημα ξεπερνά τα σύνορα του Καναδά. "Η μεγάλη πλειοψηφία του σπέρματος που χρησιμοποιείται εδώ εισάγεται από τις ΗΠΑ", εξηγεί ο Σάιμον Φίλιπς, διευθυντής του εργαστηρίου της κλινικής Ovo fertility, στο Μόντρεαλ.
Από το 2004, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό δωρητών σπέρματος στον Καναδά, όπου η μείωση των...αποθεμάτων έχει αυξήσει μαζικά την εισαγωγή.
Η δημοτικότητα ορισμένων δωρητών έχει σοβαρές επιπτώσεις. Οι μαρτυρίες στην αμερικανική ιστοσελίδα "Donor sibling registry" πολλαπλασιάζονται. "Έχουμε μια ομάδα παιδιών από τον ίδιο δωρητή και ο αριθμός τους αυξάνει", επισημαίνει η Γουέντι Κράμερ που έφερε στο 2000 στον κόσμο το παιδί της με αυτόν τον τρόπο.

Η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης γενετικών ασθενειών, αλλά και της δημιουργίας ερωτικών σχέσεων ανάμεσα σε ετεροθαλή αδέλφια.
Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρές: "Ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών νόσων όπως η κυστική ίνωση και η αιμοχρωμάτωση είναι πολύ μεγαλύτερος ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά", προειδοποιεί ο Φρανσουά Ρουσό καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Λαβάλ.

Για την Τζούλιετ Γκίσον, καθηγήτρια Βιοηθικής στο πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, αυτό συμβαίνει συχνότερα απ'ότι φαντάζεται κανείς: "Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι στατιστικά είναι αδύνατο, όμως οι άνθρωποι που καταφεύγουν στις τράπεζες σπέρματος προέρχονται συχνά από την ίδια κοινωνική και οικονομική τάξη, ίσως να γνωρίζονται, συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, κατοικούν στις ίδιες γειτονιές", τονίζει. Η ίδια παραδέχεται πως "δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο" για τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται με δωρεά σπέρματος στον Καναδά. "Δεν γνωρίζουμε τίποτε", λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει πως "η λύση είναι να καταργηθεί η ανωνυμία των δωρητών ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερος έλεγχος".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips