Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Νικητής ανακηρύσσεται ο αρουραίος

Ο πόλεμος του ανθρώπου με τους αρουραίους μετρά χιλιάδες χρόνια τώρα. Παρά τη βελτίωση των όπλων μας, που από τις φάκες εξελίχθηκαν σε μηχανήματα υπερήχων, νίκη δεν προβλέπεται.


Τους κυνηγάμε, τους παγιδεύουμε, τους πυροβολούμε, τους δηλητηριάζουμε, ωστόσο χωρίς αποτέλεσμα. Οι αρουραίοι βρίσκονται παντού.

Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να τους εξολοθρέψουμε. Αυτοί όμως μακροημερεύουν, πολλαπλασιάζονται και δεν μας φοβούνται. Ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου, οι αρουραίοι, μας ταλαιπωρούν χιλιάδες χρόνια προκαλώντας επιδημίες και καταστροφές. Το όνομά τους έχει συνδεθεί με τη μαύρη πανώλη, τη μάστιγα του Μεσαίωνα. Όμως, παρά τον απηνή διωγμό τους, αυξάνονται και πληθύνονται.


Πολλά ζώα αποκαλούμε «αρουραίους», ωστόσο με αυτό το όνομα συνηθίζουμε να αναφερόμαστε πλέον στα είδη του γένους Rattus, που ανέρχονται σε 64. Κανονικά, η λέξη παραπέμπει στα ποντίκια του αγρού, που ανήκουν σε άλλα γένη, αν και αρουραίους θεωρούμε τα μεγάλα ποντίκια του γένους αυτού. Πολλά μάλιστα σπανίως έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο. Δεν συμβαίνει το ίδιο βέβαια με τους αρουραίους των υπονόμων και τους μαύρους αρουραίους της στέγης.
 Ζουν ανάμεσά μας. Έχουν δε πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό που τα συγκεκριμένα δύο είδη είναι πολυπληθέστερα από εκείνα που ζουν στη φύση.

Ο μαυροποντικός (Rattus rattus) λέγεται και «αρουραίος των ορόφων/της στέγης» επειδή δείχνει να προτιμά τα υπερυψωμένα μέρη, όπως τις στέγες, τους φράχτες με αναρριχητικά φυτά, τα δέντρα ή τις αγροτικές αποθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips