Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Τα υπόγεια Χανιά

ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Ξεχασμένα από το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τη διαχρονική αμέλεια της Πολιτείας, παραμένουν νεότερα μνημεία στα Χανιά, όπως καταφύγια και καταπακτές, που χρησιμοποιούνταν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου.


Την ανάδειξη και προστασία των νεότερων μνημείων επισημαίνει ο κ. Αντώνης Πλυμάκης, που σε επιστολή του αναφέρεται σε συγκεκριμένα ξεχασμένα καταφύγια και καταπακτές, που βρίσκονται κρυμμένα στο δυτικό τείχος της παλιάς πόλης, αλλά και στο κέντρο των Χανίων, τα οποία αναζήτησαν τα «Χ.Ν.». 
Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά, στις περιοχές που επισκεφθήκαμε, είναι πλέον μη προσβάσιμα, έχοντας καλυφθεί από χώμα, τσιμέντο ή και κάδους απορριμμάτων!

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΑΝΑ

 Συγκεκριμένα, ο κ. Πλυμάκης αναφέρει την ύπαρξη ενός διανοιγμένου καταφυγίου όπου κρυβόταν κατά τους βομβαρδισμούς των Ιταλών και Γερμανών οι άνθρωποι της περιοχής, στη νοτιοδυτική πύλη, κοντά στον Τοπανά και σε άλλα σημεία του τείχους.
«Ισως θα έπρεπε να διατηρηθούν σαν μνημεία και αυτά, χωρίς φυσικά να επηρεάζουν την ανάδειξη των τειχών», τονίζει ο κ. Πλυμάκης.
Πράγματι, κατά την επίσκεψή μας στο συγκεκριμένο σημείο αντικρίσαμε έναν περιφραγμένο χώρο, όπου εκεί, όπως μας είπαν οι κάτοικοι, βρισκόταν κάποτε το καταφύγιο.

Ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε, μέσα στην περίφραξη βρίσκεται και ο μετασχηματιστής(!) που η ΔΕΗ έχει τοποθετήσει ακριβώς μπροστά από το καταφύγιο, το οποίο έχει καλυφθεί από πρασινάδα.
Επιπλέον, μπροστά από τον περιφραγμένο χώρο έχουν τοποθετηθεί και οι κάδοι απορριμμάτων του Δήμου, ξεσκέπαστοι, να ξεχειλίζουν από σκουπίδια, με τα αδέσποτα της περιοχής να ψάχνουν για τροφή.
Μία εικόνα που δεν αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι περιδιαβαίνουν καθημερινά την παλιά πόλη ψάχνοντας για τα αξιοθέατά της.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της 28ης Ε.Β.Α., κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, σε επικοινωνία που είχαν μαζί του τα «Χ.Ν.», τόνισε ότι πράγματι η Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε μια διαμόρφωση του χώρου (περίφραξη) και ότι στην περιοχή υπήρχε μια στοά που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο.
Οσο για τον μετασχηματιστή της ΔΕΗ που υπάρχει μέσα στην περίφραξη, υποστήριξε ότι, όταν τοποθετήθηκε εκεί πριν από 15 - 20 χρόνια, δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος άλλος κατάλληλος χώρος. Παράλληλα, ο κ. Ανδριανάκης επεσήμανε ότι, όταν θα γίνει η μελέτη και οι ανασκαφές για την ανάδειξη της περιοχής -αν κριθεί σκόπιμο- ο μετασχηματιστής μπορεί να μετακινηθεί από το συγκεκριμένο σημείο.

ΤΟΥΝΕΛ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

 Ενα θαυμάσιο τούνελ υπήρχε κάτω από κεντρικό σημείο της πόλης, που σύμφωνα με τον κ. Πλυμάκη: «Δυστυχώς καταστράφηκε από αμέλεια των τότε αρμοδίων. Οταν κτιζόταν γνωστό ξενοδοχείο απέναντι από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, βρέθηκε ένα τούνελ με επένδυση πέτρας στην οροφή και με κατεύθυνση προς τα Νέα Καταστήματα. Πριν προλάβουμε, όμως, να κατέβουμε σε αυτό για έρευνα, είχε καλυφθεί (από μπετό). Ισως αυτό το τούνελ ήταν ένα από εκείνα που υπήρχαν σαν δίοδοι διαφυγής από αυτά εντός των τειχών».

ΚΑΤΑΠΑΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑΣ;

 Επίσης, ο κ. Πλυμάκης θυμάται ότι: «Πριν λίγα χρόνια κληθήκαμε από κάποιον παράγοντα του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που βρίσκεται στη Ντάμπια, δυτικά της οδού Χάληδων, διότι δίπλα από το σχολείο υπήρχε μια καταπακτή στο χώμα, στην οποία κινδύνευαν να πέσουν παιδιά. Αυτή η καταπακτή είχε βάθος λίγα μέτρα όπως διαπιστώσαμε, αλλά από τον πυθμένα της συνέχιζε οριζόντια δυτικά. Είχε γίνει, όμως, κατολίσθηση χωμάτων και η δίοδος είχε φράξει».
Οπως εκτιμά ο ίδιος: «Το πιθανότερο είναι ότι είχε διανοιχτεί σαν κρυψώνας κάποιου ή κάποιων κατά την περίοδο του εμφύλιου πολέμου ή ίσως και τη γερμανική κατοχή».
Ερωτηθείς σχετικά ο προϊστάμενος της 28ης Ε.Β.Α., κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, ανέφερε ότι, αν και τα συγκεκριμένα τούνελ και καταπακτές δεν είναι σημεία των οχυρώσεων, θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν, όταν ξεκινήσουν οι εργασίες -εκτιμάται τον επόμενο μήνα- για την ανάδειξη του προμαχώνα.
«Υπάρχει ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός και θα δούμε τα θέματα που προκύπτουν», σημείωσε.
Πάντως ο κ. Ανδριανάκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη τούνελ που περνούσαν κάτω από την οδό Πειραιώς και που όπως επεσήμανε: «Υπήρχαν πιο πολλά στην απέναντι πλευρά του προμαχώνα, τα οποία βγαίνανε μέχρι και τη Νέα Χώρα. Ορισμένα από αυτά ήταν από τον καιρό της Βενετοκρατίας».

ΜΙΝΩΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ... ΣΤΑ «ΟΛΥΜΠΙΑ»
Τούνελ αποκάλυψε η κατεδάφιση ενός κτηρίου παραπλεύρως του χώρου, που κάποτε βρισκόταν ο παλιός κινηματογράφος «Ολύμπια» στα Δικαστήρια, όπως ανέφερε ο κ. Πλυμάκης.
«Οταν κατεδαφίστηκε κτήριο δίπλα και ανατολικά από τον τότε κινηματογράφο 'Ολύμπια' για να ανακατασκευαστεί, αποκαλύφθηκε τούνελ με κατεύθυνση προς τα Δικαστήρια, που στη δυτική του πλευρά είχε οροφή με μεγάλες πέτρες και στην ανατολική ήταν σε χώμα. Σε ένα κατακόρυφό του μάλιστα είχε ριφθεί όχημα της γερμανικής κατοχής», επισημαίνει ο κ. Πλυμάκης.
Και προσθέτει: «Το τούνελ αυτό πιθανότατα αποτελούσε τμήμα αρχαίου νεκροταφείου, αλλά ούτε και σε αυτό προλάβαμε να μπούμε λόγω -πάλι- αδιαφορίας των τότε αρμοδίων».
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της 28ης Ε.Β.Α., κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, ανέφερε ότι: «Νεκροταφεία υπάρχουν γύρω από την κεντρική πόλη και ειδικά σε εκείνη την περιοχή από τη Μινωική περίοδο. Στα 'Ολύμπια' είχαν γίνει ανασκαφές και είχαν βρεθεί κάποια ευρήματα (από την αρμόδια Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων). Εκείνο που ξέρω είναι ότι είχαν βρεθεί σε αυτή την περιοχή περίπου δέκα τάφοι που μοιάζουν με τούνελ».
Τέλος, ο κ. Πλυμάκης κάνει αναφορά και σε «λαξευτά στον βράχο καταφύγια, που η είσοδός τους βρίσκεται πίσω από το ιερό της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος, στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη. Αυτά, είναι πιθανόν να τα είχαν φτιάξει οι Αγγλοι την περίοδο που περίμεναν τη γερμανική επίθεση του 1941».


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips