Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Θεραπεία της πρεσβυωπίας με το... κινητό

Το GlassesOff «εκπαιδεύει» το μυαλό ώστε κάποιος να βλέπει καθαρά θολές εικόνες

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και ειδικότερα για τα δημοφιλή iPhone θα προστεθεί σύντομα στη σχετική λίστα που μεγαλώνει καθημερινά. Η εφαρμογή ονομάζεται GlassesOff και σύμφωνα με τους δημιουργούς της θα βοηθήσει άτομα που λόγω ηλικίας έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης να βλέπουν σε κοντινή απόσταση καθαρά και να μπορούν να διαβάζουν χωρίς να χρειάζονται γυαλιά.«Κινητός» οφθαλμίατρος

Μετά την ηλικία των 50 οι φακοί των ματιών μας αρχίζουν να χάνουν την «πλαστικότητα» και την ευκαμψία τους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εστιάσουν σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.


Τη νέα εφαρμογή ανέπτυξαν ειδικοί της ισραηλινής εταιρίας Ucansi οι οποίοι αναφέρουν ότι το σύστημα τους «εκπαιδεύει» τον εγκέφαλο με τρόπο τέτοιο ώστε να «καθαρίζει» τις θολές εικόνες και να επιτρέπει σε κάποιον να βλέπει σε κοντινές αποστάσεις καθυστερώντας την ανάγκη για την χρήση γυαλιών.

«Χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλο εν είδει γυαλιών» αναφέρει ο Ούρι Πολάτ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο οποίος είναι ένας εκ των ιδρυτών της εταιρίας.

Η εφαρμογή στηρίζεται στη χρήση μιας κατηγορίας θολών γραμμών οι οπποιες είναι γνωστές ως «μπαλώματα Gabor». Εχουν πάρει το όνομα τους από τον νομπελίστα ηλεκτρολόγο μηχανικό και εφευρέτη Ντένις Γκαμπόρ που διατύπωσε τις αρχές της ολογραφίας.

Μπλόκο στην πρεσβυωπία


Κατά την χρήση της εφαρμογής αυτές οι θολές γραμμές εμφανίζονται τακτικά σε διάφορα σημεία της οθόνης και ο χρήστης καλείται να αναγνωρίσει πότε μια εξ αυτών κάνει την εμφάνιση της στο κέντρο της οθόνης. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της εφαρμογής ύστερα από 40 φορές χρησιμοποίησης της η «ηλικία» των ματιών μειώνεται κατά περίπου δέκα έτη.

Στις δοκιμές που έχουν γίνει φαίνεται ότι άτομα ηλικίας 51 ετών μετά την χρήση της εφαρμογής έχουν όραση ατόμων ηλικίας 42 ετών. Οταν ξεκίνησαν οι δοκιμές οι εθελοντές διάβαζαν μια σελίδα εφημερίδας σε χρόνο 12 λεπτών κατά μέσο όρο ενώ μετά τη χρήση της εφαρμογής μπορούσαν να το κάνουν σε 5.3 λεπτά.


Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα
medgadget.com
glassesoff.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips