Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Η πτώχευση...

H Ελλάδα υποβαθμίζεται έως τις 10-14 Νοεμβρίου σε default event - Θα αποτελεί κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων αν η ISDA δεν πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός – Να πληρωθούν τα CDS αξίας 25 με 30 δις δολ.
Η Ελλάδα μετά την αποδοχή του haircut 50% στο χρέος πλέον έχει χρεοκοπήσει.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν την όλη διαδικασία default event αλλά λόγω του γεγονότος ότι είναι αδιανόητο να απομειωθεί το χρέος 50% και αυτό να θεωρείται εθελοντική διαδικασία.
Είναι ξεκάθαρο ότι με εκβιασμούς απέσπασαν την συμμετοχή των τραπεζών στο haircut και αυτό παρουσιάζεται ως εθελοντική συμμετοχή.
Η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων η ISDA δεν μπορεί να εθελοτυφλεί και να προσποιείται ότι δεν υφίσταται πιστωτικό γεγονός με haircut 50% όταν μάλιστα επιτεύχθηκε με ωμούς εκβιασμούς τύπου Γαλλίας ή συμμετέχουν οι τράπεζες με 50% ή χρεοκοπία και χάνουν το 100% των κεφαλαίων τους.

Η ISDA πρέπει να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα CDS, οποιαδήποτε απόκλιση από αυτή την διαδικασία θα είναι κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων με βάση τους οποίους λειτουργούν οι αγορές.
Μέχρι τώρα η ISDA εθελοτυφλεί όχι γιατί σέβεται τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τις αγορές αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει τα μέλη της να πληρώσουν τα CDS καθώς όλως τυχαίως τα μέλη της ISDA είναι και οι εκδότες των ελληνικών CDS.

Εν τω μεταξύ οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, Standard and Poor’s, Fitch, Moody’s ετοιμάζονται να βαθμολογήσουν την Ελλάδα σε selective default στην κατηγορία C ή D εξέλιξη που θα υποχρεώσει την ISDA να αξιολογήσει να υφίσταται πιστωτικό γεγονός. Ήδη η Fitch ανέφερε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε default event.

Με τον ένα ή άλλο τρόπο πλησιάζει ο καιρός που οι αμερικανικές και βρετανικές επενδυτικές τράπεζες σε συνεργασία με τα hedge funds θα κληθούν να πληρώσουν την κερδοσκοπία στην Ελλάδα.
Στο παρελθόν η J P Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley και λιγότερο η Bank of America Merrill Lynch από τις ΗΠΑ και από την Μ Βρετανία η Barclays, η RBS είχαν εκδώσει CDS και διακινήσει με βασικό στόχο να πριμοδοτήσουν τα hedge funds τα οποία ήθελαν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Τα spreads από 300 μονάδες έφθασαν τις 2050 μονάδες και τα CDS από 300 μονάδες έφθασαν στις 6300 μονάδες.
Η κερδοσκοπία στην Ελλάδα κατά βάση συντελέστηκε από hedge funds αλλά υποστηρίχθηκε από τις επενδυτικές τράπεζες αμερικανικές βρετανικές και ορισμένες ευρωπαϊκές.

Οι θέσεις στα παράγωγα των ομολόγων τα CDS τα credit default swaps δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας πληρώνεται όταν η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων πιστοποιήσει ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός. Η πιστοποίηση προκύπτει μετά από συνεδρίαση της ISDA Ευρώπης.
Με βάση τις θέσεις σε ελληνικά CDS κατ΄ εκτίμηση φθάνουν τα 5,5 δις δολάρια αν πληρωθούν όλα προκύπτει ένα δυνητικό κέρδος 25 με 30 δις δολαρίων.

Τα CDS τα πληρώνουν οι εκδότες και οι προηγούμενοι κάτοχοι ο προτελευταίος αγοραστής δηλαδή.
Αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και πληρωθούν τα CDS οι αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες θα κληθούν να πληρώσουν στους κατόχους CDS 25 με 30 δις δολάρια.

Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες η αύξηση του haircut ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός.

Ωστόσο αν θεωρηθεί μη γενόμενο το 21% haircut που έχει πραγματοποιηθεί μπορεί υπό όρους να αποτραπεί το πιστωτικό γεγονός ακόμη και αν το νέο haircut είναι 50% θα προκαλέσει αλγεινή εντύπωση αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όμως αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι κακώς η isda δεν έχει πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός.
Η έννοια της εθελοντικής συμμετοχής καταστρατηγήθηκε…

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+ Ελλάδα 2005
Α+ Ελλάδα 2005


Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B

B3
B-
B-
Υψηλού κινδύνου
Caa1
CCC+
CCC+

Caa2
CCC
CCC(Ελλάδα)

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca(Ελλάδα)
CC(Eλλάδα)
CC


C
C*Ελλάδα
Χρεοκοπία
C*Ελλάδα
D*Ελλάδα
D

*Πιθανή νέα βαθμολογία Ελλάδος

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips