Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Το καλοκαίρι που φεύγει

Τελευταία ημέρα του καλοκαιριού. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: «πτώση θερμοκρασίας, βροχές, χιόνια στα ορεινά». Η θάλασσα κλείνει το μάτι. Μια βουτιά ακόμα. Οι πορτοκαλιές φωνάζουν, θέλουν πότισμα. Οι πίσω μου σελίδες άγραφες. Αυτό το καλοκαίρι είναι… ήταν… «από τα άγραφα». Αργησε να έρθει κι όταν ήρθε είχε μπει χειμώνας στο μυαλό. Με 40 οC απειλούσαν για τις τιμές πετρελαίου.


Από τις παραλίες βλέπαμε τις φωτιές στα βουνά.
Γιατί καίγεται ο κόσμος και χαμογελούν πατέρα. Φωτοβολταϊκά. Κι ας λένε ότι εκεί που κάηκαν θα φυτρώσει δάσος ξανά. Κανένα δάσος δεν ξαναφυτρώνει στην Ελλάδα. Μόνο μπετόν φύτρωνε ως τώρα. Κατόπιν παραγγελίας. «Αυτό μου κάνει, κάψτο». Λύστε μου την απορία. Γιατί πάντα, σχεδόν πάντα, στα καμένα, χτίζουν σπίτια Γερμανοί κυρίως. 


Ολόκληρα χωριά φύτρωσαν τα τελευταία χρόνια. Τα γερμανικά. Μαύρες τουριστικές επιχειρήσεις. Με τον αέρα του κατακτητή αυτοί και τη νοοτροπία του σκλάβου από τις εδώ αρχές. Αποχαιρετισμοί στις εικόνες. Διαδρομές με δένδρα, παρελθόν. Το μονοπάτι για τη θάλασσα κατάμαυρο. Σηκώνει στάχτες ο αέρας, μπαίνουν στα μάτια, δικαιολογία στην ερώτηση «κλαις;» 
Χαμόγελα ζορισμένα. 
Θα περάσει κι αυτό. Τουλάχιστον έχουμε την υγεία μας. Κι έπειτα τσακίστηκα με τη βέσπα. Δεν πειράζει. Τουλάχιστον έχω την υγεία μου. Το έλεγα για να το πιστέψω. Με παρηγορούσαν οι φίλοι. Ούτε κι αυτοί έκαναν διακοπές. Σε δίαιτα οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Χάσαμε το λογαριασμό. Ναι μωρέ, και τι έγινε. 

Ούτε ένα τραγούδι για το καλοκαίρι φέτος. Μείναμε στο «καλοκαίρι» του Χατζηγιάννη. Εκδρομές στην πλατεία Συντάγματος. Φωτογραφίες μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη. Δεν φαίνεται. Είναι μπροστά του οι αστυνομικές δυνάμεις. Τι ψώνισες φέτος; Μια σφυρίχτρα και μια μάσκα για τα δακρυγόνα. Δεν κάηκα στον ήλιο, κάηκα από τα χημικά στο μετρό. Εύκολα αλλάζεις τις λέξεις. Ούτε πήδα, ούτε ελπίδα. Εχουμε λεφτά έως 15 Οκτωβρίου. Στον επόμενο τόνο έχουμε λεφτά έως τέλος Οκτωβρίου. Στον επόμενο τόνο έχουμε λεφτά έως 15 Νοεμβρίου. Καλοκαίρι με τα μάτια στο χειμώνα. Αντε γεια.

Γράφει ο Άγγελος Πυριόχος στον Αδεύσμευτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips