Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Επεμβάσεις για διόρθωση μυωπίας πρεσβυωπίας ή υπερμετρωπίας (video)

Γράφει ο δρ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, www.laservision.gr

Τα femtosecond laser είναι laser που χρησιμοποιούν παλμό πάρα πολύ μικρής χρονικής διάρκειας 10-16/sec.

Αυτό έχει αποτέλεσμα μια πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας να εφαρμόζεται για πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να δημιουργεί στους ιστούς μια μικροσκοπική αλλαγή που μοιάζει με έκρηξη.

Η κλινική τους εφαρμογή στον κερατοειδή του ματιού έχει βρει άνθηση γιατί αυτή η τεχνολογία μπορεί να καθοδηγηθεί έτσι ώστε να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένο βάθος και θέση. Μία από τις πιο σημαντικές τους εφαρμογές είναι στις επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής και συγκεκριμένα στην επέμβαση LASIK για διόρθωση μυωπίας ή υπερμετρωπίας. Στις επεμβάσεις αυτές τα femtosecond lasers αντικατέστησαν το μηχανικό μικροκερατόμο, ένα εργαλείο που χρησιμοποιούνταν από το χειρουργό για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού, του λεγόμενου flap.

 Τα πλεονεκτήματα του femtosecond laser σε σύγκριση με το μηχανικό μικροκερατόμο έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ακρίβεια στη δημιουργία του flap. Στις επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής με laser, το μέγεθος, το σχήμα και το πάχος του flap είναι πολύ σημαντικά. Ακόμη μεγαλύτερης σημασίας είναι η πεποίθηση των περισσότερων διαθλαστικών χειρουργών ότι πρέπει να διατηρείται και να γίνεται σεβαστό ένα υπολειπόμενο πάχος κερατοειδούς. Ο άθικτος κερατοειδής πρέπει να έχει πάχος μεγαλύτερο από 250 mm. Το να προχωρήσει κάποιος κάτω από αυτό το πάχος θα μπορούσε να οδηγήσει σε «εκτασία». Εκτασία είναι μια κατάσταση του κερατοειδούς όπου ο τελευταίος είναι τόσο λεπτός που δεν μπορεί να αντιρροπήσει την εσωτερική πίεση του ματιού (ενδοφθάλμια πίεση). Κατά συνέπεια, ο κερατοειδής κυρτώνεται προς τα εμπρός και παραμορφώνεται. Σε σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτηθεί ακόμη και μεταμόσχευση κερατοειδούς για να αποκαταστήσει τη βολβική ακεραιότητα. Με τη χρήση του μηχανικού μικροκερατόμου, που καθοδηγούνταν από το χειρουργό, η ακρίβεια και κυρίως η επαναληψιμότητα του αποτελέσματος ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθούν, ενώ αντιθέτως με τη χρήση του femtosecond laser όλες οι παράμετροι προγραμματίζονται ήδη πριν από την έναρξη του χειρουργείου και η ακρίβεια του αποτελέσματος είναι, με τον τρόπο αυτό, εγγυημένη.

Στα πρώτα δύο έτη κλινικής εφαρμογής του femtosecond laser στην Ελλάδα συγκρίθηκαν 1.000 περιστατικά LASIK που είχαν χειρουργηθεί με μηχανικό μικροκερατόμο και με το ίδιο laser στο παρελθόν, με τα πρώτα 1.000 περιστατικά LASIK που χειρουργήθηκαν με το femtosecond laser χρησιμοποιώντας το ίδιο excimer laser από τον ίδιο χειρουργό. Μια σύγκριση σημαντική γιατί όλες οι άλλες παράμετροι ήταν ουσιαστικά ίδιες και άλλαζε μόνο η είσοδος της χρήσης του femtosecond laser αντί του μηχανικού μικροκερατόμου σε μια μεγάλη ομάδα περιστατικών. Στα περιστατικά αυτά η πλειοψηφία ήταν μύωπες (το 65%) και το 35% υπερμέτρωπες. Τα υπερμετρωπικά LASIK αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα υποομάδα περιστατικών διαθλαστικής χειρουργικής. Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της ευρωπαϊκής εταιρείας χειρουργών καταρράκτη και διαθλαστικής χειρουργικής το 2008 στο Βερολίνο και έδειξε ότι στους περισσότερους τομείς υπάρχει σημαντική βελτίωση με τη χρήση του femtosecond laser.

Τα femtosecond laser δείχνουν να είναι η κορωνίδα των επεμβάσεων LASIK παγκοσμίως. Σίγουρα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ αυστηροί οργανισμοί, όπως η NASA και το Αμερικανικό Ναυτικό, επιβάλλουν τη χρήση τους εάν πραγματοποιηθούν επεμβάσεις μυωπίας σε πιλότους. Πιστεύουμε ότι η χρήση τους στις κερατοπλαστικές, είτε αυτές είναι μερικές είτε ολικού πάχους είτε μεταμοσχεύσεις ενδοθηλίου, είναι εν εξελίξει και ο χρόνος θα δείξει εάν θα κυριαρχήσουν στην προτίμηση των χειρουργών. Οι εφαρμογές τους στην επέμβαση του καταρράκτη σίγουρα ακούγονται συναρπαστικές και περιμένουμε με ενδιαφέρον, πιθανώς σε ένα μελλοντικό συνέδριο στη χώρα μας, να μπορούμε να παρουσιάσουμε κλινικά αποτελέσματα από τη πολύ συναρπαστική αυτή τεχνική, η οποία πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο και σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε την πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο στις μέρες μας.Θεραπείες προηγμένης τεχνολογίας: WaveLight Refractive Suite


Το νέο WaveLight FS200 femtosecond laser είναι ο τρόπος με τον οποίο το excimer και το femtosecond laser έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό χειρουργικό χρόνο, μηδενίζοντας υπολογιστικά σφάλματα και σφάλματα εισαγωγής δεδομένων και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα του διαθλαστικού laser, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Από την πλευρά του, το FS200 femtosecond laser προσφέρει χιλιάδες εντυπωσιακά πλεονεκτήματα, κυρίως την ικανότητα να εκτελεί μια σειρά κερατοειδικών τομών, να επιλέγονται η διάμετρος, το σχήμα, το πάχος, το βάθος, η γωνία και η εντόπιση των κερατοειδικών flaps και των αρμών τους (hinges), καθώς και η εκμηδένιση της επίπτωσης του opaque bubble layer (OBL).

Αν και βρίσκεται ακόμη υπό κλινικές δοκιμές, ειδικοί κατά τη διάρκεια του 11ου Annual Refractive User's Meeting ανέφεραν ότι είναι το καλύτερο femtosecond laser που έχουν χρησιμοποιήσει. «Η ομάδα μου και εγώ δουλεύουμε με το FS200 laser στην Αθήνα αφότου κέρδισε την πιστοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (CE-mark)», αναφέρει ο καθηγητής Τάσος Κανελλόπουλος, τονίζοντας πως ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι ο συνδυασμός ταχύτητας και ασφάλειας που προσφέρει.«Με την ομάδα μου διεξάγουμε αυτή τη στιγμή ιστολογικές μελέτες σε ανθρώπινους πτωματικούς κερατοειδείς και τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά».Βίντεο με τοποθέτηση φακών πρεσβυωπίαςΠερισσότερες πληροφορίες και video στο laservision.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips