Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Πολ Κρούγκμαν: «Είμαστε το 99%»

Στο κίνημα Occupy Wall Street και στο εξαιρετικό σύνθημα «Είμαστε το 99%», επικεντρώνεται σε άρθρο του στους στους New York Times ο πασίγνωστος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
«Είμαστε το 99%», είναι ένα εξαιρετικό σλόγκαν. Προσδιορίζει με ακρίβεια το θέμα της μεσαίας τάξης έναντι της ελίτ (όπως και της μεσαίας τάξης έναντι των φτωχών), σημειώνει στο άρθρο του .

Επίσης, συνεχίζει ο ίδιος, το σλόγκαν ξεπερνάει την ευρεία αλλά λανθασμένη παγιωμένη αντίληψη ότι η αύξηση των ανισοτήτων έχει κυρίως να κάνει με το ότι οι μορφωμένοι τα πηγαίνουν καλύτερα από τους λιγότερο μορφωμένους. Οι κερδισμένοι αυτής της νέας εποχής είναι μια χούφτα πολύ πλουσίων και όχι απαραίτητα απόφοιτοι κολεγίων.

Παρ΄ όλα αυτά, το σλόγκαν του 99% ίσως δεν είναι πολύ σκληρό και δεν λέει όλη την αλήθεια, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κερδών του 1% έχουν καρπωθεί από ένα ακόμη μικρότερο γκρουπ, το 0,1% που είναι οι πλουσιότεροι.

Ποιοι είναι το 0,1%;

Ο Κρούγκμαν επιχειρεί να εντοπίσει και να αναλύσει ποιοί αποτελούν επιτέλους αυτό το περιβόητο 0,1%.
Σύμφωνα με εκείνον, πολύ λίγοι από αυτούς είναι καινοτόμοι τύπουSteve Jobs. Οι περισσότεροι είναι ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων-κολοσσών και τύποι που κλείνουν deals στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι 43% της ανώτερης ελίτ είναι στελέχη εταιρειών εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα, το 18% είναι στα χρηματοοικονομικά και το 12% είναι δικηγόροι ή στην αγορά real estate.

«Και θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτά δεν είναι επαγγέλματα στα οποία υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ του εισοδήματος και της οικονομικής τους συνεισφοράς,» προσθέτει.

Συνεχίζοντας το άρθρο του τονίζει: «Σε μία ιδεατή οικονομία κάθε εργαζόμενος θα έπρεπε να πληρώνεται με ακριβώς αυτά που συνεισφέρει στην οικονομία επιλέγοντας να εργαστεί, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Συνεπώς, αν εξετάσουμε τη φύση των επαγγελμάτων που αποτελούν το 0,1%, τότε καταλαβαίνουμε ότι αυτοί που βρίσκονται στην ανώτερη ελίτ απολαμβάνουν υπερβολικές αμοιβές».

Θα έπρεπε όμως το 99% να μισεί το 0,1%;

Όχι είναι η απάντηση του Κρούγκμαν που προσπαθεί να εξηγήσει στον κόσμο ότι τις θέσεις εργασίας δεν τις δημιουργούν οι πλούσιοι του 0,1%.


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips