Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Ακουστικά θεραπεύουν την κατάθλιψη

Διοχετεύουν φως στον εγκέφαλο από τα... αφτιά προκαλώντας έκκριση μελατονίνης και σεροτονίνης.

Οι μέρες μικραίνουν και η εποχική κατάθλιψη μεγαλώνει. Και αν στην ηλιόλουστη χώρα μας η «κακοκεφιά του χειμώνα» δεν είναι τόσο διαδεδομένη, στη Βόρεια Ευρώπη αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Μια συσκευή που αναπτύχθηκε από φινλανδούς επιστήμονες υπόσχεται τώρα εύκολη και άμεση αντιμετώπισή της μέσω… ακουστικών.


Η νέα συσκευή βασίζεται στη «φωτοθεραπεία», η οποία έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική όχι μόνο για την εποχική αλλά και για άλλες μορφές κατάθλιψης. Αντί ωστόσο να ενεργοποιεί τον εγκέφαλο διοχετεύοντας το φως μέσω των ματιών, όπως γίνεται με τις υπάρχουσες μεθόδους, το «στέλνει» στις φωτοευαίσθητες περιοχές του μέσω των αφτιών!

Ευεργετική τεχνητή λιακάδα

Η φωτοθεραπεία γίνεται σήμερα με ειδικές λάμπες οι οποίες «λούζουν» τον ασθενή με έντονο φως – σχεδόν σαν αυτό του ήλιου. Μέσω του αμφιβληστροειδούς των ματιών το φως «ενεργοποιεί» τον εγκέφαλο προκαλώντας την έκκριση μελατονίνης και σεροτονίνης – χημικών που σχετίζονται με τη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού και το στρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οούλου στη Φινλανδία – χώρα με πολύ υψηλά ποσοστά εποχικής κατάθλιψης – ανακάλυψαν ωστόσο ότι ο εγκέφαλος δεν έχει ανάγκη από τα μάτια για να «δεχθεί» το φως. Διαθέτει ο ίδιος φωτοευαίσθητες περιοχές (τουλάχιστον 18 τον αριθμό) στις οποίες εντοπίζονται οψίνες – οι φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή.

Φως στον εγκέφαλο από τα… αφτιά

Με βάση αυτή την ανακάλυψη οι ερευνητές σκέφτηκαν να ενεργοποιήσουν απ’ ευθείας τον εγκέφαλο χωρίς την «παρέμβαση» των ματιών. Σε συνεργασία με την εταιρεία Valkee ανέπτυξαν μια συσκευή η οποία μοιάζει με i-Pod και διοχετεύει την απαραίτητη καθημερινή δόση «λιακάδας» μέσω των αφτιών, χρησιμοποιώντας μικροσκοπικούς φακούς κρυμμένους μέσα σε ακουστικά.

Μια κλινική δοκιμή που έγινε σε 89 εθελοντές οι οποίοι έπασχαν από εποχική κατάθλιψη έδειξε ότι 74-79% από αυτούς θεραπεύθηκαν εντελώς από τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους χρησιμοποιώντας τη συσκευή για 8 ως 12 λεπτά την ημέρα. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο για τις Αγχώδεις Διαταραχές και τις Διαταραχές της Διάθεσης.


Λαλίνα Φαφούτη στο Βήμα

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips