Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Υποσχόμενο φάρμακο για την παχυσαρκία

Ένα ενέσιμο πειραματικό φάρμακο το οποίο επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία που «θρέφουν» τα λιποκύτταρα, έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα σε πειράματα που διεξήχθησαν σε παχύσαρκους πιθήκους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ζώα που έλαβαν το φάρμακο έχασαν περίπου το 40% του σωματικού λίπους τους σε διάστημα μόλις ενός μήνα, όπως αναφέρουν ερευνητές του Κέντρου MD Anderson για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο του Τέξας με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φάρμακο που ονομάζεται Adipotide θα βοηθήσει και στο «ξεφούσκωμα» της κοιλιάς των ανθρώπων και μάλιστα σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές του σε παχύσαρκους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

Διαφορετική προσέγγιση

Το Adipotide βασίζεται σε μια διαφορετική φιλοσοφία από τις υπάρχουσες θεραπείες για την παχυσαρκία οι οποίες στοχεύουν στο να ελέγξουν την όρεξη, να μειώσουν την απορρόφηση λίπους από τον οργανισμό ή να αυξήσουν τον μεταβολισμό. Η συγκεκριμένη θεραπεία προσδένεται σε πρωτεΐνες της επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα τα λευκά λιποκύτταρα του οργανισμού – πρόκειται για το είδος του λίπους που συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα και στην περιοχή της κοιλιάς. Μετά την πρόσδεσή του το φάρμακο εκλύει ένα συνθετικό μόριο το οποίο «πυροδοτεί» μια φυσική διαδικασία θανάτου των λιποκυττάρων γνωστή ως απόπτωση. Παράλληλα, όπως έδειξαν τα πειράματα το Adipotide μειώνει και την όρεξη.

Οι πίθηκοι που έλαβαν ημερήσιες ενέσεις του φαρμάκου και οι οποίοι είχαν γίνει παχύσαρκοι εξαιτίας υπερφαγίας και έλλειψης σωματικής άσκησης, έχασαν το 11% του σωματικού βάρους τους σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Συγχρόνως απώλεσαν το 38,7% του σωματικού τους λίπους ενώ η κοιλιά τους «συρρικνώθηκε» κατά 27%.

Υπήρξαν όμως και παρενέργειες. Εμφανίστηκαν κυρίως αύξηση της ούρησης και ελαφριά αφυδάτωση, που αποτελούν αμφότερα συμπτώματα ήπιας νεφρικής ανεπάρκειας. Ωστόσο τα συμπτώματα αυτά φάνηκε να είναι αναστρέψιμα και συνδέονταν με τη δόση του φαρμάκου που λάμβαναν τα ζώα.

Δοκιμές σε ανθρώπους

Τώρα οι επιστήμονες σκοπεύουν να χορηγήσουν το φάρμακο σε παχύσαρκους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να βελτιώσουν συνολικότερα την υγεία τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Γουαντίχ Αραπ «η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, αντίστοιχο με το κάπνισμα. Στους παχύσαρκους ασθενείς με καρκίνο οι θεραπευτικές παρεμβάσεις – τόσο η χειρουργική επέμβαση, όσο και η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία – δεν έχουν τόσο καλά αποτελέσματα. Ετσι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει όλες τις παραμέτρους της υγείας τους».

Εάν οι κλινικές δοκιμές δώσουν καλά αποτελέσματα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το φάρμακο θα κυκλοφορήσει ευρέως ως θεραπεία ενάντια στην παχυσαρκία τα επόμενα χρόνια.
ΤΑ ΝΕΑΜόλις 50 χρόνια πριν αν ήσουν χοντρός σε ζήλευε όλο το χωριό και τώρα θα βαράμε ενέσεις για να αδυνατίσουμε...
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips