Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Ελληνικό σύστημα αφαλάτωσης περιμένει να το... κλέψουν!

Υδριάδα: 100% Eλληνική εφεύρεση!
Μια εξαιρετική, εξολοκλήρου Ελληνική ιδέα που, όπως συνηθίζεται, δεν έχει την κατάλληλη προβολή.

Το πρόβλημα το ξέρουμε όλοι. Τα νησιά μας πάσχουν από έλλειψη -προφανώς πόσιμου- νερού. Η υπερκατανάλωση από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, η χρήση πόσιμου νερού για το γέμισμα των πισίνων και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων εν γένει, έχουν φέρει αρκετούς νησιώτες στα πρόθυρα της λειψυδρίας. Είναι γνωστό, ότι αρκετά από τα νησιά μας αγοράζουν νερό από ιδιώτες, το οποίο μεταφέρουν με βαπόρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το θέμα είναι υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει αν και μέχρι να εφαρμοστεί, έστω και σε ένα μόνο νησί, έπρεπε να περάσει από το σκόπελο της γραφειοκρατίας...

Στην Ηρακλειά, δίπλα στη Νάξο, εδώ και τρία χρόνια, λειτουργεί ένα εξολοκλήρου Eλληνικό έργο: Η "Υδριάδα".

Είναι μια πρότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που παίρνει την ενέργειά της, από ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκή συστοιχία.

Επικεφαλής του προγράμματος, είναι ο κ. Νικήτας Νικητάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που μαζί με τους συνεργάτες του Θ. Λίλα και Α. Βατίστα, έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα που για τη νησιωτική Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι ο «απόλυτος στόχος». Τη δημιουργία νερού από τη θάλασσα, χωρίς να καταναλώνεται «ρυπογόνο» ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ.

Η Υδριάδα με ύψος άνω των 35 μέτρων, αποτελείται από τέσσερις πλωτήρες και έναν κεντρικό, συνδεδεμένους με μεταλλικό πύργο που φιλοξενεί και την ανεμογεννήτρια. Μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες 300 κατοίκων σε νερό και έχει σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας, όχι βέβαια και κατασκευής...

Η αντίστροφη όσμωση, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Υδριάδα, είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η εφαρμογή της σε «εθνικό» επίπεδο, σκόνταφτε πάντα στη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας του συστήματος, η οποία αν καλυπτόταν από ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής ΔΕΗ (άνθρακας κ.λπ.) δεν θα είχε το οικολογικό αποτύπωμα που όλοι αναζητούμε στις ημέρες μας.

Οι επιστήμονες που εξέλιξαν την Υδριάδα, έλυσαν αυτό το πρόβλημα, εγκαθιστώντας πάνω στον τεράστιο πυλώνα, φωτοβολταϊκά συστήματα αλλά και ανεμογεννήτριες, ενώ για τον απομακρυσμένο έλεγχο της λειτουργίας, η Υδριάδα είναι εφοδιασμένη και με ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο!

Η ιδέα έχει αποσπάσει παγκόσμια αναγνώριση, αλλά στην Ελλάδα έχει καταφέρει να εξαγριώσει τους τοπικούς κοινοτικούς νερουλάδες, οι οποίοι θεωρούν αδιανόητο να χάσουν το μεροκάματό τους όταν το σύστημα θα λειτουργήσει πλήρως παρέχοντας δωρεάν νερό!

Στην πορεία υλοποίησης του έργου από την ομάδα του Πανεπιστημίου - σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές - οι υπεύθυνοι άκουσαν ακόμα και τη δικαιολογία από τα χείλη αρμόδιων παραγόντων ότι «δεν είναι δυνατόν να δίνετε δωρεάν νερό. Θα μας το χαρίζετε και εμείς θα το πουλάμε».

Τυχαίο που η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο; Δεν νομίζω...

Πλωτή αιολική μονάδα αφαλάτωσης: λύση για τα άνυδρα νησιά
Όποιος ξεκινάει για να περάσει, έστω και λίγες ημέρες, σ' ένα από τα μικρά νησιά του Αιγαίου το ξέρει πια καλά: θα πει το νερό, νεράκι!
Η έλλειψη νερού παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στα περισσότερα από αυτά (ανάλογα με τις βροχοπτώσεις της χρονιάς, βέβαια), με αποτέλεσμα το πλαστικό μπουκάλι με το εμφιαλωμένο να γίνεται ο απαραίτητος σύντροφος (βοηθούσης και της ζέστης), όπου πας κι όπου σταθείς...
Οι αρνητικές συνέπειες είναι χωρίς αμφιβολία σημαντικές, τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όσο και για την ποιότητα ζωής των λίγων εκατοντάδων μόνιμων και των αρκετών χιλιάδων πρόσκαιρων κατοίκων τους, κάθε καλοκαίρι.
Η κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών δεν είναι παντού η ίδια: ποικίλλει από νησί σε νησί, καθώς σε αρκετά από αυτά (τα μεγαλύτερα ή τα πιο προβεβλημένα, όπως η Σύρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Κάρπαθος και βέβαια, η Κως και η Ρόδος) έχουν γίνει σημαντικά έργα και παράλληλα έχουν στηθεί μονάδες αφαλάτωσης, με στόχο την αξιοποίηση του άφθονου θαλασσινού νερού.
Όμως, κάποια άλλα μικρότερα (όπως η Μήλος, η Κίμωλος, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Σύμη, η Χάλκη, η Μεγίστη, ακόμα κι αυτή η Πάτμος), βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού, καθώς οι ανάγκες καλύπτονται από μικρής έκτασης έργα και δεξαμενές, των οποίων η απόδοση εξαρτάται άμεσα από τις βροχές, και από τη μεταφορά νερού, από αλλού.
Έτσι, ήταν σχεδόν μοιραία συνέπεια οι ανάγκες αυτές, σε συνδυασμό με τη σημαντική ηλιοφάνεια στα ελληνικά νησιά και την έντονη παρουσία των ανέμων που επικρατούν εκεί, να «προκαλέσουν» τη σχεδίαση και τη δημιουργία της πρώτης στον κόσμο πλωτής μονάδας αφαλάτωσης, η οποία χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της μονάχα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: τον άνεμο για την κυρίως λειτουργία του «πλωτού εργοστασίου» και επικουρικά τον ήλιο για την ηλεκτροδότηση των συστημάτων ελέγχου και τηλεχειρισμού της.
image
Η πλωτή αυτόνομη παραγωγική και κυρίως οικολογική, αφού λειτουργεί μονάχα με την ενέργεια την οποία εξασφαλίζει η ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια, μονάδα αφαλάτωσης μπορεί να μεταφερθεί, με τη βοήθεια ρυμουλκού, σε οποιοδήποτε νησί χρειάζεται μόνιμη ή πρόσκαιρη ενίσχυση του διαθέσιμου πόσιμου νερού

Η μονάδα - στην οποία δόθηκε το επηρεασμένο από την ελληνική Μυθολογία όνομα Υδριάδα- σχεδιάστηκε από Έλληνες επιστήμονες και κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια, δίνοντάς μας σημαντικό προβάδισμα σ' ένα χώρο όπου οι καινοτόμες ιδέες παραμένουν ζητούμενο.

Στη δημιουργία της συνεργάστηκαν - με συντονιστή της κοινοπραξίας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επικεφαλής τον καθηγητή στο τμήμα Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Νικήτα Νικητάκο- πολλοί φορείς τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα, οι οποίοι διέθεσαν δεκάδες επιστήμονες και τεχνικούς με εκτεταμένη εμπειρία σε ευρύ διεπιστημονικό πεδίο: μελέτες, αυτοματισμούς, αντίστροφη όσμωση, ναυτικές κατασκευές κλπ. με την ενεργό συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το έργο, που συμπεριελάμβανε την κατασκευή και πιλοτική λειτουργία της πρώτης τέτοιας μονάδας, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Συντονισμένου Προγράμματος Φυσικό Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη, και συγχρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, αλλά και από ιδιωτικά (κατά ποσοστό 40%) κεφάλαια.
Ο συνολικός προϋπολογισμός γι' αυτή την πρώτη μονάδα έφτασε τα 2,8 εκατ. €, όμως, το κόστος για τις επόμενες αντίστοιχες υπολογίζεται ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 700.000 €.
Όμως, όσο πρωτότυπη κι αν ήταν η ιδέα, άλλο τόσο δύσκολη αποδείχθηκε η υλοποίησή της, καθώς έπρεπε να δοθούν καινοτόμες λύσεις σε πολλά προβλήματα και να ξεπεραστούν ουκ ολίγα προβλήματα.
Η πλωτή κατασκευή με την ενσωματωμένη ανεμογεννήτρια (που όμοιά της δεν είχε ξαναγίνει ως σήμερα, γι' αυτό χρειάστηκε να ξεπεραστούν και κάποια νομικής φύσεως θέματα), έπρεπε να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα αρκετά μποφόρ του Αιγαίου να μην επηρεάζουν τη λειτουργία της.
image
Η πλωτή κατασκευή αποτελείται από τέσσερις περιφερειακούς κυλινδρικούς πλωτήρες και έναν κεντρικό «άξονα», στους τρεις ορόφους του οποίου είναι εγκατεστημένα το «εργοστάσιο» αφαλάτωσης, το κέντρο ελέγχου του συστήματος και η δεξαμενή αποθήκευσης του πόσιμου νερού.
Οι προκλήσεις ήταν να σχεδιαστεί μια στιβαρή κατασκευή, να λυθούν τα προβλήματα της σύζευξης του πλωτού με την ανεμογεννήτρια, να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα της μεταβλητής ισχύος (ώστε η μεταβαλλόμενη ταχύτητα του ανέμου να μην επηρεάζει την απόδοση), να αξιοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική και ηλιακή, με φωτοβολταϊκά συστήματα) και να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα των επικαθήσεων στις μεμβράνες αφαλάτωσης, να επιτευχθεί υψηλός βαθμός απόδοσης (η συγκεκριμένη μονάδα μπορεί να αποδώσει περίπου 70 κυβικά νερό την ημέρα - αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 300 ατόμων) και να μη χρησιμοποιηθεί κάποιας μορφής χημική επεξεργασία, η οποία θα διόγκωνε το κόστος συντήρησης.ό τη σχεδίαση στην υλοποίηση
Όλα αυτά, τελικά, επιτεύχθηκαν. Η πιλοτική μονάδα κατασκευάστηκε, ρυμουλκήθηκε και αγκυροβόλησε το καλοκαίρι στην Ηρακλειά. Η δοκιμαστική της λειτουργία, κατά την οποία ελέγχθηκαν όλα τα συστήματα σε πραγματικές συνθήκες και έγιναν οι αναγκαίες διορθώσεις, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Η αρχική ιδέα εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο και το τελικό αποτέλεσμα συγκεντρώνει πλέον πολλά και σημαντικά καινοτόμα χαρακτηριστικά.
image
Σχηματική παράσταση των συστημάτων της πλωτής μονάδας αφαλάτωσης και της μεταξύ τους διασύνδεσης.
Καταρχάς, η μονάδα είναι ενεργειακά αυτόνομη και δεν είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με το δίκτυο της ΔΕΗ. Διαθέτει, επίσης, σύστημα αυτόματου ελέγχου, μέσω GPRS, για την παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό της, άρα δεν χρειάζεται την παρουσία κάποιου ατόμου για τη λειτουργία της, εκτός ίσως από ένα φύλακα (για τον φόβο των Ιουδαίων, καθώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι σημαντικά...).
Mάλιστα, ο αυτόματος έλεγχος επεκτείνεται ακόμα και στην ποιότητα του νερού, το οποίο διατίθεται στην κατανάλωση, κάτι που δεν γίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα. Τέλος, το φωτοβολταϊκό σύστημα με το οποίο είναι εφοδιασμένη η μονάδα, μπορεί να τροφοδοτήσει ως εναλλακτική πηγή τα συστήματα ελέγχου/τηλεχειρισμού, σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει πρόβλημα με την ανεμογεννήτρια.Μια μονάδα που πάει παντού
Όντας πλωτή και εύκολα μετακινούμενη (χάρη στην τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά το πρώτο επιτυχές ταξίδι, από την Ελευσίνα στην Ηρακλειά), μια τέτοια μονάδα μπορεί να κατασκευαστεί στο ίδιο ή σε ακόμα μεγαλύτερο μέγεθος στο ναυπηγείο και να ταξιδέψει στον τελικό ή πρόσκαιρο προορισμό της, δίνοντας γρήγορα λύση σ' όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί.
Κι αυτό φαίνεται πως έχει εκτιμηθεί (αν όχι σε ελληνικό, όπου οι εξελίξεις δείχνουν να επιβραδύνονται) τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι παρουσιάσεις της μονάδας σε ενδιαφερόμενους από ξένες χώρες αυξάνουν και τα θετικά σχόλια πληθαίνουν.
Πάντως, το έργο έχει ήδη υποβληθεί από ελληνικής πλευράς ως υποψήφιο για τον καινούριο ευρωπαϊκό θεσμό Regio Stars, που θα βραβεύει από τον Μάρτιο του 2008 τις καλές και καινοτόμες πρακτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη, και οι οιωνοί είναι καλοί, καθώς η Υδριάδα πέρασε ήδη στους 40 φιναλίστ.

Συμμετέχοντες φορείς στο έργο
  • Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ανάδοχος)
  • ΤΕΧΝΑΒΑ ΑΕ
  • Reflection ΕΠΕ
  • Algosystems ΑΕ
  • Lamda Shipyrads AE
  • ΠΙΣΕΥ
  • ΚΑΠΕ
  • Ι. Κουιμάνης & Συνεργάτες
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips