Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Η κοινωνιολογία του Γιαουρτώματος

Γιατί ρίχνουν γιαούρτια οι 'Ελληνες;
Πάγκαλος, Πρετεντέρης, Καστανίδης, Ψωμιάδης κ.λπ. Όλοι γεύτηκαν από ένα, μαζί με γιουχάισμα και αποδοκιμασία μπουχτισμένων Ελλήνων που κουράστηκαν-βαρέθηκαν-σιχάθηκαν τους πολιτικούς, το κατεστημένο, τα μίντια, το καθεστώς ατιμωρησίας και ανισοτήτων, τη μεταμφιεσμένη δημοκρατία.

Γιατί όμως οι Έλληνες πετάνε κεσέδες με γιαούρτι; Το γιαούρτωμα δεν είναι νέο φαινόμενο.


Τη δεκαετία του 60 οι Τεντιμπόηδες που δεν ήταν άλλοι από τους επαναστατημένους νέους και αντιρρησίες, έριχναν συνήθως στους καθηγητές τους γιαούρτια ως αντίδραση στην εξουσιαστική τους στάση. Το φαινόμενο εξαπλώθηκε σαν επιδημία. «Έβρεχε» γιαούρτια τόσο συχνά που σε μια προσπάθεια να σταματήσει το φαινόμενο, το κράτος ψήφισε τον διαβόητο «Νόμο 4.000», που τιμωρούσε την πράξη με δημόσια ταπείνωση. Ο ένοχος έπρεπε να παρελάσει στην πόλη με αστυνομική συνοδεία, ξυρισμένο κεφάλι, κομμένα ρεβέρ και κρατώντας μια ταμπέλα που έγραφε «Είμαι Τεντιμπόης».

Για χρόνια ο γιαουρτοπόλεμος ήταν εκτός επικαιρότητας. Όμως το 1997, οικοδόμος -συνδικαλιστής του ΚΚΕ γιαούρτωσε τον τότε υπουργού Εργασίας M. Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Χ. Πρωτόπαπα. Τότε, η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε πως το γιαούρτωμα δεν αποτελεί απαραίτητα αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. Αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ δράστη και θύματος τότε το αδίκημα θα διώκεται μόνο κατόπιν μήνυσης. Σήμερα να σημειωθεί ότι ο γιαουρτοπόλεμος αφορά σχεδόν κάθε ηλικία, φύλο και μορφωτικό επίπεδο.

Το γιαούρτι χρησιμοποιείται ως βλήμα στην Ελλάδα διότι ταυτίζεται περισσότερο με την εθνική ταυτότητα. Ανήκει σε μια κατηγορία τροφών (όπως η φέτα και το ελαιόλαδο) που συνδέονται στενά με την αγροτική ζωή, την ελληνική γη και κατ’ επέκταση με την ελληνικότητα.

Με την πάροδο των ετών, αντιφρονούντες εκτόξευσαν σε κεφάλια πολιτικών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών σε όλο τον κόσμο διάφορα εναλλακτικά βλήματα: το «οπλοστάσιο» αποτελείται από αυγά, ντομάτες, καφέδες, τούρτες, μπογιές, παπούτσια κ.α. Με τη σημερινή ακρίβεια οι Έλληνες δεν πρόκειται να χαραμίσουν άλλα πολύτιμα τρόφιμα πάνω στα ακριβά σακάκια των πολιτικών… Να το σκεφτούν λίγο αυτό -ή μήπως μετά τους ολοένα και συχνότερους κανιβαλισμούς (ακόμα και μεταξύ πολιτών), άρχισαν να το σκέφτονται;
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ doctv.gr

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips