Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

Τα ελληνικά μετρητά «πλημμυρίζουν το Λονδίνο»

Για εκατοντάδες εύπορους Έλληνες που αγοράζουν μανιωδώς διαμερίσματα στο Λονδίνο μέσης αξίας 3,25 εκατομμυρίων ευρώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μιλάει ο P. Ijzendoorn σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει στις οικονομικές της στήλες η σημερινή De Morgen υπό τον τίτλο «Τα ελληνικά μετρητά πλημμυρίζουν το Λονδίνο» και υπέρτιτλο «Ζάμπλουτοι Πελοποννήσιοι επενδύουν μαζικά σε πανάκριβα ακίνητα στην βρετανική πρωτεύουσα».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ήδη από την Άνοιξη του 2010, εύποροι Έλληνες που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο για τις αποταμιεύσεις τους κατέληξαν στην αγορά διαμερισμάτων στο Λονδίνο.


Όπως ακριβώς η βρετανική μέση τάξη αγόραζε επί σειρά ετών φτηνές παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες, έτσι τώρα τα μέλη της ελληνικής ‘υψηλής κοινωνίας’ έπεσαν με τα μούτρα στην αγορά βρετανικών ακινήτων επωφελούμενοι και από την διολίσθηση της αξίας της βρετανικής λίρας.

Κοινή είναι η εκτίμηση – αναφέρει ο αρθρογράφος – ότι ο λόγος που οι Έλληνες επενδύουν σε ακίνητα δεν είναι μόνο η διασφάλιση των καταθέσεών τους αλλά και η ανησυχία ότι στο εγγύς μέλλον οι ελληνικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θα λειτουργήσουν περισσότερο αποτελεσματικά.

Πληθαίνουν επίσης οι Έλληνες αγοραστές που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στην Αγγλία και για τον λόγο αυτό μεταφέρουν την οικοσκευή τους και αναζητούν στέγη για να κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα, προσθέτει ο αρθογράφος.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι Έλληνες αποτελούν τους καλύτερους πελάτες για τους κτηματομεσίτες του Λονδίνου, καθώς διαθέτουν πολλά χρήματα και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί, στο βαθμό που στην πλειονότητά τους, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να επενδύσουν τα χρήματά τους και όχι να ζήσουν οι ίδιοι εκεί.

Οι Έλληνες επενδυτές στρέφονται προς συγκεκριμένες περιοχές του Λονδίνου ακόμα κι εκείνες που θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβές, προσθέτει. Καταλήγοντας, ο αρθογράφος αναφέρει ότι το Λονδίνο είναι ελκυστικό για τους Έλληνες επειδή υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας-Αγγλίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει στην πόλη μια πολυπληθής και οικονομικά σφριγηλή ελληνική παροικία. 


Έλληνες αγοράζουν μανιωδώς σπίτια στο Λονδίνο...


Αυτό αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι «Sunday Times», σύμφωνα με το οποίο αυξάνονται οι πλούσιοι Έλληνες που αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες, τοποθετώντας σε λονδρέζικα ακίνητα.

Στους καλύτερους πελάτες των μεσιτικών γραφείων του Λονδίνου εξελίσσονται οι πλούσιοι Έλληνες, καθώς αυξάνονται οι συμπατριώτες μας, ανάμεσα στους οποίους ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της... ιεραρχίας της ορθόδοξης εκκλησίας που αγοράζουν ακριβά ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα, σπρώχνοντας τις τιμές προς τα πάνω.

Αυτό αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι «Sunday Times», σύμφωνα με το οποίο αυξάνονται οι πλούσιοι Έλληνες που αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες για να τα τοποθετήσουν, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ρώσων και των Αράβων, σε λονδρέζικα ακίνητα αξίας 3 εκατ. λιρών και άνω.

Τα κτηματομεσιτικά γραφεία του Λονδίνου είχαν πάντα πλούσιους Έλληνες πελάτες, αλλά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά τα τηλέφωνα στα γραφεία τους χτυπούν πολύ πιο συχνά, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε ακόμη πιο ακριβά σπίτια απ' ότι στο παρελθόν.

Εξαιτίας των Ελλήνων αγοραστών ανεβήκαν οι τιμές...

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τουλάχιστον μία στις 30 περυσινές αγορές ακριβών ακινήτων στο Λονδίνο έγινε από Έλληνες, ενώ φέτος, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 50 πολύ υψηλής αξίας διαμερίσματα έχουν περάσει στα χέρια Ελλήνων. Στην αυξημένη αυτή ζήτηση από Έλληνες αγοραστές, οφείλεται, σύμφωνα με βρετανούς κτηματομεσίτες, και το γεγονός ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση 10% στις τιμές των ακριβών ακινήτων αξίας 3 εκ. λιρών και άνω της λονδρέζικης αγοράς.

Το ρεπορτάζ συνδέει τις αγορές ακριβών ακινήτων από Έλληνες στη βρετανική πρωτεύουσα με την αυξανόμενη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες που κατά την τελευταία διετία έχουν υποχωρήσει κατά 45-50 δισ. ευρώ, και ενώ κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ένα τουλάχιστον 30% εξ αυτών έχει φύγει στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του ρεπορτάζ, την εβδομάδα που στο ελληνικό κοινοβούλιο ψηφιζόταν το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα λιτότητας (και με το ενιαίο μισθολόγιο), δημοσιεύτηκε έκθεση του διεθνούς οίκου ακινήτων Κnight Frank σύμφωνα με την οποία το περασμένο έτος οι Έλληνες διοχέτευσαν στην λονδρέζικη αγορά ακινήτων περισσότερα από... 250 εκ. λίρες.

Ποιοι αγοράζουν

Περιουσία πολλών εκατομμυρίων λιρών στη βρετανική πρωτεύουσα, εκτιμάται ότι διαθέτουν μέλη πολλών γνωστών ελληνικών εφοπλιστικών οικογενειών, (όπως Χανδρής, Εμπειρίκος, Γουλανδρής, Χατζηπατέρας και Λαιμός), αλλά σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι «Sunday Times», από τότε που εκδηλώθηκε η κρίση στην Ελλάδα, οι επενδύσεις Ελλήνων -όχι μόνο πλοιοκτητών- πολλαπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα, δε, με τον Νικ Κάντυ, τον άνθρωπο που σχεδίασε το «One Hyde Park», ένα πανάκριβο οικιστικό συγκρότημα στο Λονδίνο, «αρκετοί Έλληνες βρίσκονται πίσω από αγοραπωλησίες σπιτιών στο πολυτελές συγκρότημα, όπου διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου πωλείται προς 7 εκατ. λίρες και πέντε υπνοδωματίων προς 60 εκατ. λίρες. «Είχαν ξεκινήσει να αγοράζουν και πριν εκδηλωθεί η κρίση, αλλά συνέχισαν και μετά, καθώς πιστεύουν ότι τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι ασφαλή, ενώ παράλληλα θέλουν να επωφεληθούν από την διαφορά ισοτιμίας ευρώ- λίρας», συμπληρώνει ο κ. Κάντυ.

Από την πλευρά του ο Νίκ Βέστει, στέλεχος της Knight Frank, πούλησε πρόσφατα σε Έλληνα αγοραστή δύο σπίτια αξίας 5 και 10 εκ. λιρών που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο. Κατά τον Βέστει, τελευταίως αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός επενδυτών ακινήτων από την Αθήνα. «Ενδιαφέρονται για μια σταθερή απόδοση, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί και έχει ενταθεί η ανάγκη τους να τοποθετήσουν χρήματα στην αγορά real estate του Λονδίνου», λέει για τους Έλληνες το στέλεχος του ξένου οίκου. Από την πλευρά του ο Νόελ Ντε Κέυζερ που εργάζεται στο κτηματομεσιτικό οίκο Savills, έχει 10 Έλληνες πελάτες που ψάχνουν σε καινούργιας κατασκευής ακίνητα, ενώ πρόσφατα πούλησε σε ελληνική οικογένεια ένα διαμέρισμα στο πανάκριβο Eaton Place. Ανέκαθεν άλλωστε το Eaton Place προτιμούνταν από τους Έλληνες. Ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε διαμέρισμα στην Eaton Square.

Όπως πάντως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη γνωστό στέλεχος μεγάλου κτηματομεσιτικού γραφείου Αθήνας, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής ορθόδοξης Εκκλησίας επενδύουν σε ακίνητα αξίας 3 εκατ. λιρών και άνω στο Λονδίνο.

Γιώργος Φιντικάκης pathfinder.gr


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips