Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Ανακαλύφθηκε μέθοδος επικοινωνίας με ανθρώπους «φυτά»

Επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνική επικοινωνίας με ανθρώπους σε κατάσταση «φυτού», λόγω εγκεφαλικής βλάβης, με την οποία μπορούν έτσι να διαπιστώνουν πόσοι από τους ασθενείς έχουν τελικά επίγνωση του τι γίνεται γύρω τους και δεν είναι πλήρως αποκομμένοι από το περιβάλλον τους, όπως δείχνουν.
Οι ομάδα των Καναδών, Βρετανών και Βέλγων ερευνητών -μ’ επικεφαλής τον καθηγητή Άντριαν Όουεν του Κέντρου Εγκεφάλου και Νου του πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό "The Lancet"- ανακάλυψαν “ίχνη” συνείδησης, μετρώντας την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των ασθενών.


Τα πειράματα έγιναν με ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα σε 16 ασθενείς «φυτά» στο νοσοκομείο Άντενμπρουκ του Κέμπριτζ και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λιέγης στο Βέλγιο.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ασθενείς να φανταστούν ότι κουνάνε τα δάχτυλά τους ή ότι σφίγγουν τη γροθιά τους, μετρώντας τον εγκέφαλο τους και ανακάλυψαν ότι τρεις από αυτούς, ηλικίας 20 έως 45 ετών, καταλάβαιναν και ακολουθούσαν τις εντολές των επιστημόνων, ενώ ένας τους το έκανε πάνω από 100 φορές, δείχνοντας ότι έχει σαφώς συνείδηση του περιβάλλοντος. Η ανταπόκριση των ασθενών βεβαιώθηκε, επειδή οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται είτε όταν κανείς κάνει μία πραγματική κίνηση, είτε όταν απλώς την φαντάζεται.

Πέρυσι οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς «φυτά» μπορούν να επικοινωνήσουν στοιχειωδώς με τη χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), όμως ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι πιο πολύπλοκος, πιο ακριβός και όχι φορητός, ενώ η νέα απόπειρα επικοινωνίας με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα απλοποιεί τα πράγματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς, αφού ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι και φθηνότερος και φορητός.

Ελπίζουν μάλιστα ότι στο μέλλον, η εξέλιξη της τεχνολογίας θα βοηθήσει ασθενείς σε ακινησία και σιωπή, να καταφέρουν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους, πέρα από ένα απλό «ναι» και «όχι», κουνώντας «κέρσορες» υπολογιστών με το νου τους και «υπαγορεύοντας» φράσεις σε υπολογιστές.

Η πρωτότυπη επιστημονική εργασία -με συνδρομή- βρίσκεται στη διεύθυνση:

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61224-5/fulltext

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips