Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Μισθοί ιερέων

Η εκκλησία βάζει την ιδέα κι εμείς τους χιτώνες. 
Ο έχων δύο χιτώνες δίνει τον έναν στον συνάνθρωπό του. Μάλιστα. Δεν το παίρνουμε και τοις μετρητοίς, αλλά αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της χριστιανικής εκκλησίας. Η αλληλεγγύη. Την διδάσκει μεν και για να μην πούμε την αγνοεί, θα πούμε πως είναι πενιχρό το έργο της αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις δυνατότητες που έχει σε ακίνητα, μετρητά και ομόλογα. Αμέτρητοι χιτώνες! Αν μείνουμε σ’ αυτό, στο θεάρεστο έργο που κηρύττει, θα περιμέναμε μια γενναία βοήθεια σε ένα ταμείο αλληλεγγύης προς το χειμαζόμενο ποίμνιο. Αλλά δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες. Δεν έκανε και δεν δείχνει να κάνει τίποτα πλην από καμιά κίνηση εντυπωσιασμού ως είθισται.

Άλλωστε σκόρπια δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται αυτό τα κράτος ώστε να του παραχωρήσουν οβολούς και δεν έχουν κι άδικο. Μόνο που αυτό το κράτος τους πληρώνει μισθούς. 220.000.000 περίπου ετησίως. Και είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που δεν μπορείς να το εμπιστευτείς. Το επιχείρημα ότι τους πήρε κάποτε ένα μέρος της περιουσίας τους δεν φελάει. Και σε άλλους τσιφλικάδες έκανε κατά καιρούς απαλλοτρίωση το κράτος αλλά δεν τους ανταπέδωσε εκατομμύρια ετησίως και αιωνίως ως αποζημίωση. Για τόσο χρήμα, δεν θα είχε γίνει το Κιλελέρ. Θα έδιναν τη γη τους οι ιδιοκτήτες τρέχοντας.

Είναι δε επιπροσθέτως, ακατανόητο να μισθοδοτείται το κυρίαρχο δόγμα, επειδή δεν αφορά το σύνολο των πολιτών. Εκτός που κυκλοφορούν κι άλλα δόγματα, έως και παράνομα από τον φόβο της κατηγορίας του… προσηλυτισμού, υπάρχουν και οι πολίτες που προσεύχονται ατομικά σε έναν θεό όπως τον κατανοούν και εκείνοι που πιστεύουν πως θεός είναι το υδρογόνο και το άζωτο. Και είναι δικαίωμά τους. Ποιος ο λόγος να πληρώνουν όλοι αυτοί φόρους για μισθούς σε μια εκκλησία που δεν τους αφορά;

Τα έσοδα της εκκλησίας φτάνουν να πληρώνουν τον κλήρο και να είναι ακόμη πολύ πλούσιοι για να μένουν αφορολόγητοι ή αναπαλλοτρίωτοι. Αν επιμένουν να επικαλούνται τους νόμους που προστατεύουν την ιδιοκτησία χωρίς να προσθέτουν τους λόγους ύπαρξης των ιδιοκτητών σε μια θρησκευτική εταιρεία, τότε ακυρώνουν την πνευματικότητα τού έργου τους και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία. Σαν ιδιωτικό κατάστημα. Και τα ιδιωτικά καταστήματα δεν παίρνουν δημόσιους μισθούς.

Αν πάλι τα θρησκευτικά είναι το κέντρο της αλήθειας, τότε θα έπρεπε πρώτοι να εφαρμόζουν εκείνο που διδάσκουν και όχι να θησαυρίζουν. Μόνο τα πουρμπουάρ κατανοούμε ως αμοιβή μολονότι αφορολόγητη και άσχετα με την γνώμη που έχουμε γι’ αυτό, είναι δικαίωμα τού καθενός να προσφέρει φιλοδώρημα. Για την κανονική μισθοδοσία οφείλει να τους αναλάβει ο κουμπαράς που στήνεται στο παγκάρι και η απόδοση των επενδύσεών τους, όχι οι φόροι μας. Δεν είναι αδόκιμη η ιδέα, αλλά εφαρμοσμένη σε άλλα κράτη, να πληρώνει ο πολίτης προαιρετικά θρησκευτικό φόρο και μάλιστα για όποιο δόγμα νομίζει ο ίδιος. Τόσο απλό όσο απόλυτα πνευματικό και δίκαιο. Εκείνο το αρχαίο θρησκευτικό κόλπο, να δείχνουν στους πιστούς τον ουρανό προκειμένου να ζουν αυτοί καλά στην γη, έχει μπαγιατέψει. Καιρός είναι να το διορθώσουμε.

Σε μια χώρα που οι περισσότεροι πολιτικοί μοιάζει να νοιάζονται για την προσωπική τους προκοπή μέσω των πάσης κατηγορίας «δικών μας ανθρώπων», η παύση της κρατικής μισθοδοσίας στον κλήρο, θα ήταν ουσιαστική συνεισφορά στο χτίσιμο ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού, και φυσικά ένα ξεφόρτωμα από την πλάτη μας πολλών εκατομμυρίων. Ο Θεός των ευαγγελίων δίνει το παρόν του στις πράξεις, τα σκέτα κηρύγματα μαζί με λίγες επιδείξεις φιλανθρωπίας, τα αποκρούει ως φαρισαϊσμό. Επειδή δεν φαίνεται να έχουν σκοπό να τον καλέσουν οι ηγέτες της ορθόδοξης εκκλησίας, ας το κάνει η πολιτεία ν’ αγιάσει το χέρι της. Αν έχουμε εμπιστοσύνη στην διδασκαλία του Χριστού, μάλλον περισσότερες πιθανότητες έχουν να πάνε στον παράδεισο οι πολιτικοί που θα το τολμήσουν, παρά οι ιεροσυνοδικοί.

Κώστας Κόκκινος στο Βήμα


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips