Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Μπορεί ο σίδηρος να μετατραπεί σε αέριο;

Η ύλη κάθε σώματος απαντά σε τέσσερις καταστάσεις: στερεή, υγρή, αέρια και πλάσμα. Η ύλη μετατρέπεται από τη μία μορφή στην άλλη όταν θερμαίνεται απολήγοντας στην κατάσταση του πλάσματος, όπου τα άτομα χωρίζονται σε θετικά και αρνητικά ηλεκτρόνια.

Στα άστρα, όπως για παράδειγμα στον Ήλιο, όλη η ύλη έχει μετατραπεί σε πλάσμα. Στη Γη ο σίδηρος είναι στερεό μέταλλο. Αν θερμανθεί στους 1.540 βαθμούς Κελσίου λιώνει, ενώ στους 2.760 βαθμούς βρίσκεται σε κατάσταση βρασμού.Γι’ αυτό αρκεί να θερμανθεί σε αυτήν τη θερμοκρασία αν θέλουμε σίδηρο σε αέρια μορφή. Σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες θα αρχίσει σταδιακά να μετατρέπεται σε πλάσμα.

Ωστόσο, ακόμη και σε 6.000 βαθμούς, στη θερμή ατμόσφαιρα του Ήλιου, τα άτομα σιδήρου δεν έχουν απολέσει παρά μόνο τα εξωτερικά από τα 26 ηλεκτρόνια που συνολικά διαθέτουν. Στο στέμμα ή την κορόνα του Ήλιου, όπου απαντά η υψηλότερη θερμοκρασία καθώς αυτή ανέρχεται στα 1-3 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, τα περισσότερα άτομα σιδήρου χάνουν μόλις 6-8 ηλεκτρόνια. Υπάρχουν εξωπλανήτες στους οποίους οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές ώστε θα μπορούσαν να έχουν λίμνες από υγρό σίδηρο.
Σε κάθε περίπτωση δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο συμβαίνει.
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips