Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

200 νέα είδη φυτών και ζώων

Cnemaspis psychedelicaΗ "ψυχεδελική"  σαύρα
λόγω των χρωμάτων της
Θησαυρός νέων ειδών
Διακόσια και πλέον είδη εντοπίστηκαν το 2010 στον ποταμό Μεκόνγκ, όπως καταγράφουν στη νέα έκθεση του WWF, οι συντάκτες της οργάνωσης.
Παράλληλα προειδοποιούν ότι η βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής είναι τόσο ευάλωτη που πολλά άλλα είδη είναι πιθανό να αφανιστούν πριν ανακαλυφθούν.
Ανάμεσα στα ζώα που περιγράφονται στην έκθεση «Aγριος Μεκόνγκ» είναι μια μικρή σαύρα με έντονα πορτοκαλί άκρα, κίτρινο λαιμό και μπλε - κίτρινο κορμό, η οποία ανακαλύφθηκε σε νησί του νοτίου Βιετνάμ. Αίσθηση προκαλεί και ένας ασπρόμαυρος πίθηκος από τη Βιρμανία που ανεπίσημα βαπτίστηκε Έλβις λόγω της χαρακτηριστικής του «χαίτης».

Η λίστα περιλαμβάνει κυρίως φυτά, αλλά και 28 ερπετά, επτά αμφίβια και μόλις ένα πτηνό. Τους ερευνητές εντυπωσίασε και μία θηλυκή σαύρα, η οποία αναπαράγεται κλωνοποιώντας τον εαυτό της, χωρίς να χρειάζεται να ζευγαρώσει με αρσενικό.

Η Leiolepis ngovantri αναπαράγεται μέσω κλωνοποίησης
Το WWF προειδοποίησε ότι παρά τον εντυπωσιακό αριθμό και την ποικιλία των ζώων που εντοπίστηκαν πέρυσι και περιγράφονται στην έκθεση, η περιοχή - που περιλαμβάνει την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, τη Βιρμανία, το Βιετνάμ, το Λάος και την επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας- βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «κρίση αφανισμού».

Ο πίθηκος Rhinopithecus strykeri, με κόμμωση που παραπέμπει στον Ελβις Πρίσλει.


«Εάν αυτές οι χώρες δεν αρχίσουν να βλέπουν τη βιολογική ποικιλότητα ως κάτι που πρέπει να εκτιμάται και να προστατεύτεται, κινδυνεύουμε να χάσουμε άγριες περιοχές και άγρια είδη με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς» επισημαίνει η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σάρα Μπλέιντεν.

«Οι κυβερνήσεις του Μεκόνγκ θα πρέπει να πάψουν να σκέπτονται την προστασία της βιοποικιλότητας ως δαπάνη και να την αναγνωρίσουν ως επένδυση προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητά της», γράφει σε επιστολή του ο αρμόδιος διευθυντής της οργάνωσης Στιούαρτ Τσάπμαν.

Παρά τους περιορισμούς, το εμπόριο άγριων ζώων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα είδη του Μεκόνγκ, ορισμένα από τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα πολύτιμα καθώς μέλη τους χρησιμοποιούνται ως συστατικά φαρμάκων.

New discoveries in the Greater Mekong from WWF on Vimeo.


Κατεβάστε τη λίστα με τα νέα είδη εδώ (pdf)
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips