Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Έχουμε πολλά να μάθουμε από τους αυτιστικούς

Οι επιστήμονες εξετάζουν τη θεωρία που θέλει τους ευφυείς γονείς να ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των αυτιστικών παιδιών.

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εξετάσει τη σχέση που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στους ευφυείς γονείς (όπως επιστήμονες, προγραμματιστές, μηχανικοί) και την ανάπτυξη των παιδιών τους.

Ο καθηγητής Simon Baron-Cohen, διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Αυτισμού του Πανεπιστημίου, δήλωσε πως υπήρχαν ενδείξεις ότι οι ενήλικες που εργάζονταν στους τομείς της επιστήμης και σε εκείνους που έχουν σχέση με τα μαθηματικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτιστικά παιδιά.«Μία σαφής εξέταση της υπόθεσης αυτής θα μας επιτρέψει να δούμε εάν τα ζευγάρια που είναι και οι δύο εξαιρετικά συστηματικοί -για παράδειγμα, όσοι σπούδασαν ή εργάζονται σε τομείς ΕΤΜΜ (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά)- είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν ένα παιδί με αυτισμό, συγκριτικά με τα ζευγάρια όπου μόνο ο ένας είναι πολύ συστηματικός ή κανένας από τους δύο,» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν απόφοιτοι και θα ερωτηθούν για την ανάπτυξη των παιδιών τους, καθώς και για τις σπουδές που ακολούθησαν στο πανεπιστήμιο, ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να εξετάσουν τη θεωρία, η οποία έχει ήδη τονιστεί σε άλλη έρευνα.

Το 2001, μία αναφορά κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι μαθηματικοί είχαν υψηλότερα ποσοστά αυτισμού, συγκριτικά με τα άλλα επαγγέλματα, ενώ μία μελέτη του 1997 βρήκε πως τα παιδιά και τα εγγόνια των μηχανικών είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι αυτιστικά.

Να σημειωθεί ότι στη μελέτη θα συμμετάσχουν απόφοιτοι πανεπιστημίων, που έχουν παιδί ηλικίας 18 μηνών και άνω.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε εδώ.

pathfinder.gr
TelegraphΑυτό εξηγεί τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης και τα απίστευτα χαρίσματα που έχουν πολλές φορές οι αυτιστικοί.
Αυτιστικός καλλιτέχνης με φωτογραφική μνήμη ζωγραφίζει πολύπλοκες εικόνες


Μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο να ζωγραφίζεις βλέποντας ένα αντικείμενο ή ένα τοπία, πόσο μάλλον να αναπαράγεις εικόνες που έχεις μόνο στην μνήμη σου. Ο 36χρονος Stephen Wiltshire, ο οποίος αποκαλείται και “the human camera”, δηλαδή η ανθρώπινη κάμερα, ζωγραφίζει πόλεις τις οποίες είχε επισκεφθεί και αποθήκευσε στην μνήμη του… Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο έιναι η πολυπλοκότητα και η ακρίβειά τους!


“Globe of New York”
“St. Pancras Station interior”
“Shard”
“St. Pancras Station exterior”
“Los Angeles skyline”
“View Of City Of London From The Monument”
“Royal Albert Hall In Colour”
“Big Ben on a Rainy Evening”
“Leicester Square Tube Station”
“1949″ (Piccadilly Circus, London)
“Central Park”
“Street Scene with Yellow Taxi”
“View of London from the top of BT Tower”
“Manhattan From Top of Empire State” 
“New York Panorama”
Από το otherside.grGary McKinnon – Ο αυτιστικός χάκερΜερικούς μήνες μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους ένα περίεργο μήνυμα άρχισε να εμφανίζεται στους υπολογιστές του Αμερικάνικου στρατού που έγραφε “Your security is crap. I am Solo. I will continue to disturp at the highest levels.” δηλαδή “Η ασφάλεια σας είναι χάλια. Είμαι ο Solo. Θα συνεχίσω να παραβιάζω τα υψηλότερα επίπεδα.

Ο Solo μέσα σε έναν χρόνο χάκαρε σχεδόν 100 υπολογιστές μεταξύ των οποίων κάποιοι ήταν του Αμερικάνικου πεζικού, του ναυτικού, της αεροπορίας της NASA και του υπουργείου άμυνας. Για μήνες σέρφαρε σε αυτούς τους υπολογιστές και αντέγραφε αρχεία και κωδικούς ασφαλείας. Στο τέλος κατάφερε να ρίξει το δίκτυο του αμερικάνικου στρατού σε ολόκληρη την Washington για 3 μέρες.

Όμως παρόλη την ικανότητα του ο Solo δεν κάλυψε τα ίχνη του. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί τον Μάρτιο του 2002 στο διαμέρισμα του στο Λονδίνο. Ο Solo ήταν ο Gary McKinnon και το ενδιαφέρον της ιστορίας δεν είναι τόσο η ικανότητα του, αλλά οι λόγοι που τον οδήγησαν να κάνει αυτές τις επιθέσεις.

Όπως διαπιστώθηκε, ο Gary McKinnon πάσχει από το σύνδρομο Asperger, μία μορφή αυτισμού με την οποία ο ασθενής δυσκολεύεται στις κοινωνικές του συναναστροφές. Το ενδιαφέρον με αυτό το το σύνδρομο είναι πολλοί που το έχουν παρουσιάζουν πολύ υψηλή ευφυΐα και πολλές φορές ψυχώσεις. Μία τέτοια ψύχωση είχε και ο Gary McKinnon, συγκεκριμένα με τα UFO.

Σύμφωνα με τους γονείς του, ο Gary McKinnon από μικρό παιδί κλεινόταν στο δωμάτιο του και διάβαζε για τα UFO ακούγοντας μουσική. Στα 14 του άρχισε να γράφει κώδικα παιχνιδιών για το ATARI του και λίγο καιρό μετά γράφτηκε στο Βρετανικό Ίδρυμα Έρευνας για τα UFO. Κάποια στιγμή διάβασε το κλασικό βιβλίο “ The Hacker’s Handbook” και ασχολήθηκε με το hacking. Τότε ήταν που αποφάσισε να ψάξει στους αμερικάνικους κρατικούς υπολογιστές για στοιχεία περί UFO.

Χρησιμοποιώντας την Perl έγραψε ένα script που του επέτρεψε να σκανάρει 65.000 μηχανήματα μέσα σε 8 λεπτά. Όπως δήλωσε μετά την σύλληψη του πολλοί κρατικοί εργαζόμενοι δεν είχαν αλλάξει ποτέ τον προεπιλεγμένο κωδικό ασφάλεια τους. “Εντυπωσιάστηκα από την απουσία ασφάλειας” είπε στην Daily Mail.

Δημιούργησε επίσης ένα πρόγραμμα που λεγόταν RemotelyAnywhere το οποίο του επέτρεπε να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση. Με αυτό ο McKinnon σέρφαρε στους υπολογιστές, μετέφερε ή διέγραφε αρχεία. Σε λίγο καιρό είχε αποκτήσει μία νέα ψύχωση. Έψαχνε παντού για αρχεία και εικόνες με UFO. Το 2005 δήλωσε στο Guardian “Ήταν σαν ένα παιχνίδι. Πάντα μου άρεσαν τα παιχνίδια. Ακόμα μου αρέσουν. Εκείνο όμως ήταν ένα αληθινό παιχνίδι. Ήταν εθιστικό. Πολύ εθιστικό.”

Μετά την σύλληψή του ξεκίνησε ένας αγώνας από την οικογένεια του ώστε ο McKinnon να δικαστεί στην Βρετανία και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς επίσης για να χρησιμοποιήσουν τον αυτισμό του ως ελαφρυντικό. Μέχρι σήμερα η δίκη δεν έχει γίνει. Ο McKinnon προκάλεσε ζημιές που αγγίζουν τα $700.000 και μπορεί να φυλακιστεί μέχρι και 70 χρόνια.

Το ερώτημα υπάρχει όμως. Ο McKinnon πάσχει από μία ασθένεια η οποία του προκαλεί ψυχώσεις και άρα δεν είναι απόλυτα υπεύθυνος για τις πράξεις του. Είναι ηθικό να δικαστεί σαν ένας κανονικός χάκερ ή θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση;

Εσείς τι πιστεύετε;

Το άρθρο αποτελεί ελεύθερη μετάφραση του αντίστοιχου άρθρου στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IEEE Spectrum.Από το osarena.net

Ντανιέλ Τάμετ .Ένας ιδιοφυής άνθρωπος με το συνδρομο του Άσπεργκερ

Ο Ντανιέλ Τάμετ είναι ένας 32χρονος Βρετανός με σύνδρομο Asperger αλλά και εξαιρετικές νοητικές ικανότητες. Μπορεί να κάνει υπολογισμούς με 100 δεκαδικά ψηφία, μιλάει πάνω από επτά γλώσσες, μεταξύ των οποίων γαλλικά, φιλανδικά, γερμανικά, ισπανικά, λιθουανικά και εσθονικά. Έχει την δυνατότητα να μάθει μία γλώσσα σε μία εβδομάδα . Kάτοχος ευρωπαϊκού ρεκόρ, αφού μέσα σε πέντε ώρες κατάφερε να απομνημονεύσει 22.514 ψηφία. Ο Τάμετ παρα το σύνδρομο του Ασπεργκερ μπορεί να μιλήσει και να εξηγήσει με μεγάλη παραστατικότητα πώς σκέφτεται και τι συμβαίνει στο μυαλό του όσο πραγματοποιεί τους θαυμαστούς αυτούς υπολογισμούς. Μάλιστα έχει γράψει και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Γεννημένος σε μπλε Ημέρα," στο οποίο περιγράφει ότι αντιλαμβάνεται τους αριθμούς και τις λέξεις ως οπτικά ερεθίσματα , με χρώματα και επιμένει ότι αυτός είναι ο λόγος που έχει τόσο μεγάλες νοητικές δυνατότητες.
Δείτε τον στην πρόσφατη ομιλία του στο TED, να περιγράφει πως αντιλαμβάνεται τους αριθμούς και τις λέξεις σαν χρώματα!Αυτιστικός μαθητής «τρελαίνει» κόσμο σε αγώνα μπάσκετ! 

Ο Τζέισον ΜακΕλγουιν ένας αυτιστικός μαθητής σε λύκειο των ΗΠΑ ήταν επί περίπου 2 χρόνια βοηθός στην ομάδα του λυκείου του. Δείτε πως κατάφερε να αφήσει άφωνο όλον τον κόσμο όταν του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος..

Δείτε το video εδώ
Και στις τέχνες και στον αθλητισμό αλλά και σε πιο περίπλοκα όπως ο προγραμματισμός το hacking. Υπάρχουν αμέτρητα άλλα παραδείγματα που θριαμβεύουν...

Αυτιστικός γεννιέσαι αλλά και γίνεσαι


"Αυτιστικός" γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ένα ερώτημα που τριβελίζει το μυαλό μου τις τελευταίες μέρες με αφορμή διάφορους ανθρώπους που γνωρίζω και καταλαβαίνω ότι επιδεικνύουν αυτιστική συμπεριφορά κάποια στιγμή στην ζωή τους.

Για παράδειγμα παιδιά με μηδενικές κοινωνικές δεξιότητες, εφήβους κλεισμένους στον εαυτό τους και στον κόσμο τους να είναι παγιδευμένοι στον υπολογιστή, ενηλίκους οι οποίοι καταργούν κάθε ίχνος διαλόγου και επικοινωνίας όταν τι iPhone τους έχει γίνει προέκταση του χεριού τους ακόμη και όταν είναι παρέα με άλλους.

Τελικά μήπως τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού εξελίσσονται να είναι λιγότερο ''αυτιστικά'' από κάποια άλλα τα οποία γίνονται αυτιστικά ίσως από παραλείψεις, αδιαφορία, άγνοια ή βόλεμα των γονιών τους;

Προβληματίστικα έντονα όταν πολύ καλή μου φίλη ήρθε σπίτι και μου εξομολογήθηκε ότι το παιδί της, 23 ετών,φοιτητής σε επαρχιακή πόλη έχει κατάθλιψη, εθισμό στον υπολογιστή, ίσως και σε διαδικτυακό τζόγο και κανένα ενδιαφέρον για τις σπουδές του.

Να πως ξαφνικά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και ψυχικές διαταραχές. Από το πουθενά ...σε ειδικούς

Περισσότερο όμως με σόκαρε αυτό που απάντησε στους γονείς του όταν κάθισαν να το συζητήσουν και να δουν πως θα το αντιμετωπίσουν. Η ατάκα ήταν:
- ''Εσείς που είσασταν; Πώς με εμπιστευθήκατε τυφλά; Πού ήταν τα όρια που μου θέσατε;"

Και προφανώς στην σκέψη του να ήταν:
- ''Πότε ασχοληθήκατε μαζί μου;''

Θα μου πεις 23 χρονών ; ΝΑΙ γιατί το παιδί είναι πάντα παιδί και οι γονείς οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε την ψυχή του και να το βοηθάμε να εξελιχθεί σε έναν λειτουργικό ενήλικο από όταν είναι παιδί. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε η σωματική, ούτε η ψυχική, ούτε η διανοητική υγεία.

Τα παιδιά σας, τα παιδιά μου, τα παιδιά μας ίσως και να είναι τυχερά μέσα στην ''ατυχία'' τους γιατί έχουν γονείς που νοιάζονται, εντοπίζουν το πρόβλημα από νωρίς και έτσι τα παιδιά αυτά δουλεύονται και εξελίσσονται. Οι αγκαλιές είναι συνεχώς ανοιχτές και γεμάτες,η βλεμματική επαφή συνεχής και επίμονη, η συντροφικότητα αυτονόητη, η χαρά της κατάκτησης του άθλου υπερβολική, η αποδοχή αυτονόητη. Οι γονείς εκεί να παλεύουν, να ψάχνουν, να φτάνουν στα όρια του υπερανθρώπου ...του ήρωα να μην θεωρούν τίποτα αυτονόητο ούτε καν τον θάνατο.

Σε κάποια συζήτηση με τον 16 χρονο γιό μου μου είπε χαριτολογώντας ότι δεν με θεωρεί φυσιολογική μαμά σαν αυτές των φίλων του αλλά αυτό του αρέσει γιατί έχει δεν υπάρχει μονοτονία και εφησυχασμός και γελώντας μου είπε:
- ''Εσένα και ο θάνατος να σε ψάχνει δεν θα σε βρίσκει γιατί και για να πεθάνεις θα πρέπει πρώτα να βγάλεις άδεια αλλά δεν θα έχεις ώρα''.
...εσείς που είσασταν? γιατί με εμπιστευθήκατε τυφλά? που ήταν τα όρια που μου θέσατε???....
Να γιατί πρέπει να λέμε όχι ...να γιατί πρέπει να εξηγούμε στο παιδί μας γιατί όχι αυτό ,ναι το άλλο,όχι εκείνο κτλ... αλλά να του εξηγούμε...όχι απλά ένα ξερό όχι....και να μένει με την απορία και το απωθημένο....να γιατί δεν πρέπει να το ξεφορτωνόμαστε με ένα DVD ένα παιχνίδι για να έχουμε το χρόνο μας...
Γιατί όταν το παιδί νιώθει ανεξέλεγκτα ότι ο γονιός δεν θα του πει όχι και θα κάνει ότι του ζητήσει...δεν θα τον εμπιστεύεται όταν πραγματικά το παιδί θα χρειάζεται την υποστήριξη του, την βοήθεια του....
Το παιδί πρέπει να νιώθει ότι ο γονιός είναι δυνατός για να το στηρίξει όταν θα το έχει ανάγκη .... αυτό το καλό κ πολλά αλλά ακόμα κάνουν τα όρια που θέτουμε... καλό σε όλους μας...


Από το NOESI.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips