Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Το Αφγανιστάν διαθέτει κοιτάσματα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Θα μπορούσε το Αφγανιστάν να γίνει το πιο πλούσιο κράτος του κόσμου; 
Η απάντηση είναι ναι σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro που αποκαλύπτει πως ένας Γάλλος γεωλόγος είχε χαρτογραφήσει τα αμύθητης αξίας κοιτάσματα της χώρας
πριν τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Πρόκειται για τον Άλμπερτ ντε Λαπαρέντ που εκτός από γεωλόγος ήταν και καθολικός ιερέας και βρέθηκε στο Αφγανιστάν την περίοδο 1961-1978.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ντε Λαπαρέντ στη μνήμη του οποίου έχει στηθεί και ένα ομώνυμο γεωλογικό ινστιτούτο, το Αφγανιστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα σε χαλκό, πετρέλαιο, χρυσό, λίθιο και κοβάλτιο δηλαδή μερικά από τα πιο ακριβά και σπάνια μέταλλα στον πλανήτη!

Τα στοιχεία που είχε συλλέξει ο Λαπαρέντ έμειναν για χρόνια στην αφάνεια, αλλά τώρα χάρη σε έναν Γαλλο-Αφγανό πολίτη, οι χαμένοι χάρτες του Λαπαρέντ επέστρεψαν και πάλι σε γαλλικά χέρια.

Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο η Αμερική είναι ενήμερη για το ορυκτό πλούτο της χώρας, του οποίου η αξία εκτιμούν ότι ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ άλλοι γεωλόγοι εικάζουν πως η αξία του μπορεί να είναι ακόμα και τριπλάσια.

Επίσης το άρθρο αναφέρει ότι και οι Κινέζοι γνωρίζουν για τα κοιτάσματα του Αφγανιστάν και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συνάψουν συμφωνίες για την εκμετάλλευσή τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα η MCC (η Μεταλλουργική Εταιρεία της Κίνας) από το 2007 έχει επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξορύξει χαλκό από την περιοχή Αινιάκ νότια της Καμπούλ, όπου υπάρχει το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού στον κόσμο.

Το άρθρο δε τονίζει πως μπορεί το Αφγανιστάν να είναι γνωστό για την παραγωγή όπιου, εξαιτίας του οποίου κατά καιρούς έχουν προκληθεί και οι πόλεμοι σε αυτό, αλλά τονίζει πως αν επικρατήσει ειρήνη τότε θα μπορέσει να γίνει μια ακριβής καταγραφή των κοιτασμάτων και οι ανάλογες επενδύσεις που μπορεί να χαρίσουν πρωτόγνωρο πλούτο στο Αφγανιστάν.
Δεν χρειάζεται βέβαια να σχολιάσουμε ποιοι θα κάνουν τις "ανάλογες επενδύσεις"...

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips