Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Το χουζούρι είναι θέμα γονιδίων!

Οι άνθρωποι που αρέσκονται να χουζουρεύουν το πρωί, είναι φορείς ενός γονιδίου που τους κάνει να χρειάζονται περισσότερο ύπνο, σε σχέση με εκείνους που ξυπνούν εύκολα ή χρειάζονται λιγότερες ώρες νυχτερινής ξεκούρασης.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry και εστίασε σε περισσότερους από 100.000 Ευρωπαίους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι άνθρωποι είναι φορείς του γονιδίου ABCC9 χρειάζονται περίπου 30 λεπτά περισσότερο ύπνο το βράδυ, συγκριτικά με όσους δεν είναι φορείς.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι φορέας του γονιδίου, το οποίο εξηγεί τη συμπεριφορά ύπνου. Το γονίδιο ABCC9 βοηθά στην αντίληψη των επιπέδων ενέργειας των κυττάρων, από τον οργανισμό.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου «Ludwig Maximilians» του Μονάχου συγκρότησαν δείγμα 100.000 ατόμων από την Κροατία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Εσθονία, τη Γερμανία και τα Νησιά Όρκνεϊ στη Μ.Βρετανία τους οποίους ρώτησαν για τις συνήθειες τους ως προς τον ύπνο σε μέρες που δεν χρειαζόταν να πάνε στη δουλειά τους ή να πάρουν υπνωτικά χάπια ή να εργαστούν σε βάρδιες.

Αναλύοντας τις απαντήσεις των συμμετεχόντων συνδυαστικά με το γονιδίωμα τους, διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν φορείς μετάλλαξης του γονιδίου ABCC9 χρειάζονταν περισσότερο ύπνο, από το σύνηθες οκτάωρο.

Επεκτείνοντας την ερευνητική διαδικασία, οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά του γονιδίου σε δροσόφυλλες (μύγες), οι οποίες επίσης είναι φορείς, διαπίστωσαν ότι τα έντομα χωρίς το ABCC9 κοιμόντουσαν τρεις ώρες λιγότερο από το φυσιολογικό.

Όπως εξηγεί ο Δρ Τζιμ Γουίλσον από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «η μελέτη αναμένεται να βοηθήσει μελλοντικά στη διευκρίνιση του ρόλου του γονιδίου ως προς τη ρύθμιση του χρόνου ύπνωσης κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Η τάση του ανθρώπου να κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο, είναι συχνά κληρονομική υπόθεση, παρά το γεγονός ότι η αναγκαία ποσότητα ύπνου επηρεάζεται επίσης από την ηλικία, την εποχή, τον κιρκαδικό ρυθμό και το γεωγραφικό πλάτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips