Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Το μαθηματικό μυαλό των περιστεριών

Τα περιστέρια συναγωνίζονται τους πιθήκους στα μαθηματικά
Είναι τα πρώτα μη πρωτεύοντα ζώα που φαίνεται ότι μπορούν να κατακτήσουν αφηρημένους αριθμητικούς κανόνες.
Μπορεί να μην ήταν μέχρι σήμερα ονομαστά για το… κοφτερό μυαλό τους, ωστόσο μια νέα μελέτη έρχεται να αποκαταστήσει την «πνευματική» φήμη τους, δείχνοντας ότι τα περιστέρια είναι εξίσου έξυπνα με τους πιθήκους – σε ό,τι τουλάχιστον αφορά την αριθμητική.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν σε περιστέρια εικόνες σε υπολογιστή στις οποίες φαίνονταν διαδοχικά, ένα, δύο ή τρία σχήματα και τα εκπαίδευσαν να βάζουν στη σειρά τα σήματα κατά αύξουσα σειρά. Για λίγο σιτάρι τα πουλιά έμαθαν να τοποθετούν τις εικόνες σε σωστή σειρά, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Science».

Στη συνέχεια τα περιστέρια έδειξαν ακόμη μεγαλύτερες αριθμητικές ικανότητες αφού διδάχθηκαν να τοποθετούν σε σειρά ζεύγη εικόνων οι οποίες περιείχαν ένα ως εννέα αντικείμενα.

Τα πρώτα μη πρωτεύοντα ζώα που μετρούν

Δύο ρέζους μακάκοι πίθηκοι ήταν τα πρώτα ζώα τα οποία έφεραν εις πέρας αυτό το αριθμητικό πείραμα το 1998. Τα περιστέρια αποδεικνύεται τώρα ότι είναι τα πρώτα μη πρωτεύοντα ζώα που το επιτυγχάνουν.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, συγκριτικός ψυχολόγος Ντέιμιαν Σκαρφ «με το πείραμά μας δείξαμε ότι τα περιστέρια μπορούν αφού έχουν διδαχθεί πώς να ‘μετρούν’ από το ένα ως το τρία, να εφαρμόσουν την ίδια μέθοδο και για να καταγράψουν αριθμούς που δεν έχουν ξαναδεί. Η εκμάθηση των αφηρημένων αριθμητικών κανόνων αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό των πρωτευόντων ειδών».

Σύμφωνα με τον δρα Σκαρφ οι επιδόσεις των περιστεριών ήταν εφάμιλλες με εκείνες των ρέζους μακάκων πιθήκων. «Όπως φαίνεται ο μηχανισμός που απαιτείται για την αριθμητική υπάρχει και στον εγκέφαλο των περιστεριών, παρότι εκείνος είναι πολύ διαφορετικός στη δομή από τον δικό μας». Ο ερευνητής κατέληξε τονίζοντας ότι τα νέα ευρήματα είναι άκρως πολύτιμα για τη διερεύνηση της εξελικτικής ιστορίας των γνωστικών ικανοτήτων του ίδιου του ανθρώπου.

Θεοδώρα Τσώλη στο Βήμα

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips