Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Γιατί οι πατούσες των σκύλων δεν παγώνουν ποτέ;

Σωτήριες είναι οι πατούσες των σκύλων, καθώς τους βοηθούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε φυσιολογικά επίπεδα, ακόμα και αν κάθονται σε παγωμένο έδαφος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία, το εξειδικευμένο κυκλοφορικό σύστημα στις πατούσες των σκύλων τους κρατά ζεστούς, ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά μικροσκόπια έτσι ώστε να μελετήσουν την εσωτερική δομή των ποδιών των σκύλων.

Όπως διαπίστωσαν, η θερμότητα μεταφέρεται από την αρτηρία στο φλεβικό δίκτυο, γεγονός που σημαίνει ότι το κρύο αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει στο σώμα. Ειδικότερα, όταν το αίμα στις πατούσες των σκύλων παγώνει λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του αέρα και του εδάφους, αντλείται ζεστό αίμα από την καρδιά (μέσω γειτονικής αρτηρίας), το οποίο μεταφέρει τη θερμότητά του.
Έτσι, το αίμα «θερμαίνεται» πριν επιστρέψει στο σώμα, γεγονός που βοηθά τους σκύλους να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε σταθερά επίπεδα.

Αντίστοιχο σύστημα έχει εντοπιστεί στα άκρα πολλών άλλων ζώων, όπως για παράδειγμα στο ράμφος των πιγκουίνων και στα πτερύγια των δελφινιών. Στα ζώα που μπορούν να ρυθμίσουν και να διατηρήσουν συνεχή θερμοκρασία σώματος, παρά το κρύο, συγκαταλέγονται επίσης οι αλεπούδες της αρκτικής και οι λύκοι.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να διατηρήσουν ζεστό τον ιστό στα πόδια τους, ακόμα και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -35 βαθμούς Κελσίου.

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips