Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Οι Ινδιάνοι της Αμερικής κατάγονται από τη Σιβηρία

Οι ιθαγενείς της Αμερικής κρατούν την καταγωγή τους από το Αλτάι της Σιβηρίας, σύμφωνα με νέα γενετική μελέτη.
Η Δημοκρατία των Αλτάι στη νότια Σιβηρία ανήκει στην Ομοσπονδία της Ρωσίας και βρίσκεται σε κομβικό σημείο – συγκεκριμένα στα σύνορα της χώρας με το Καζακστάν, την Κίνα και τη Μογγολία. Η μικροσκοπική όμως αυτή ορεινή περιοχή αποκτά τώρα έναν νέο, ενδιαφέροντα χαρακτήρα αφού, όπως δείχνει μια νέα γενετική μελέτη, αποτελεί τη «γενέτειρα» των ιθαγενών της Αμερικής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ αποκάλυψαν μέσω αναλύσεων στο DNA γενετικούς δείκτες που συνδέουν τους κατοίκους του Αλτάι με τους πληθυσμούς ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική.Διαχωρισμός πριν από 13-14 χιλιάδες χρόνια

Η ανάλυση αυτή έδειξε ότι οι γενεαλογικές γραμμές των δύο πληθυσμών διαχωρίστηκαν πριν από 13 -14 χιλιάδες χρόνια – όταν δηλαδή εκτιμάται ότι ο άνθρωπος διέσχισε τους πάγους και μετακινήθηκε από τη Ρωσία στην αμερικανική ήπειρο. Η περίοδος αυτή συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με εκείνη που άνθρωποι από τη Σιβηρία πέρασαν αυτόν που σήμερα ονομάζουμε Βερίγγειο Πορθμό και μπήκαν στην Αμερική.

«Το Αλτάι αποτελεί μια περιοχή- «κλειδί» επειδή σε αυτήν άνθρωποι ‘πηγαινοέρχονταν’ επί χιλιάδες έτη» ανέφερε ο επικεφαλής της νέας μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Human Genetics» δρ Θίοντορ Σερ και προσέθεσε ότι μεταξύ των κατοίκων του Αλτάι πιθανότατα βρίσκονται και οι πρόγονοι των πρώτων ιθαγενών της Αμερικής.

Ο δρ Σερ και η ομάδα του ανέλυσαν δείγματα γενετικού υλικού κατοίκων του Αλτάι αναζητώντας δείκτες στο μιτοχονδριακό DNA το οποίο κληρονομείται πάντα από τη μητέρα αλλά και στο χρωμόσωμα Υ το οποίοι οι γιοι κληρονομούν από τον πατέρα τους.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, δεδομένου ότι εξέτασαν μεγάλο αριθμό γενετικών δεικτών, τα ευρήματά τους έχουν υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Μοναδική μετάλλαξη ενώνει τους δύο πληθυσμούς


Μελετώντας το DNA του χρωμοσώματος Υ ανακάλυψαν μια μοναδική μετάλλαξη την οποία μοιράζονται οι κάτοικοι του Αλτάι με τους ιθαγενείς της Αμερικής. Αλλά και η ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA έδειξε γενετικές ομοιότητες μεταξύ του πληθυσμού του Αλτάι και των αμερικανών ιθαγενών.

Υπολογίζοντας πόσο χρόνο χρειάστηκαν για να εμφανιστούν οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η γενεαλογική γραμμή των Αλτάι διαχωρίστηκε από εκείνη των ιθαγενών της Αμερικής πριν από 13.000-14.000 έτη. Το σενάριο αυτό συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τη θεωρία ότι άνθρωποι από τη Σιβηρία μετακινήθηκαν προς την Αμερική πριν από 15.000-20.000 έτη.

Παρότι έχουν υπάρξει και προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη Σιβηρία με τους ιθαγενείς της Αμερικής ο δρ Σερ τονίζει ότι η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που δίνει ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό «στίγμα» σε ό,τι αφορά τον… ρωσικό τόπο καταγωγής των Αμερικανών.

Θεοδώρα Τσώλη στο Βήμα

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips