Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Μουσικά όργανα ηλικίας 35.000 ετών

Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φλάουτα από κόκαλα πουλιών και ελεφαντόδοντο, τα οποία χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 35.000 ετών και πιθανότατα αποτελούν τα αρχαιότερα μουσικά όργανα στον κόσμο.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκολας Κόνραντ παρουσιάζει το μόλις 22 εκ. φλάουτο που αποκαλύφθηκε σε σπηλιά της Γερμανίας και το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο μουσικό όργανο στον κόσμο (ΑΡ/DΑΝΙΕL ΜΑURΕR)
Ο σχεδιασμός των φλάουτων και η μελέτη των άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία, μαρτυρούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η μουσική συνιστούσε οργανικό τμήμα της καθημερινής ανθρώπινης ζωής πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Η χρονολόγηση των οργάνων έγινε με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature, έγινε από τον αρχαιολόγο Νίκολας Κόναρντ του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν στα σπήλαια Χόλε Φελς και Φόγκελχερντ της νότιας Γερμανίας. 


Είναι ο ίδιος αρχαιολόγος που φέτος τον Μάιο προκάλεσε αίσθηση με την ανακάλυψη ενός αγαλματιδίου από δόντια μαμούθ, μιας ευτραφούς «Αφροδίτης».
Μέχρι τώρα τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα είχαν βρεθεί στην Αυστρία και τη Γαλλία και ήταν ηλικίας κάτω των 30.000 ετών. Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι η μουσική παράδοση υπήρχε την εποχή που ο homo sapiens, με προέλευση την Αφρική, αποίκισε μόνιμα την Ευρώπη, διώχνοντας τους Νεάντερταλ.

Το καλύτερα διατηρημένο φλάουτο έχει δημιουργηθεί από τα οστά της φτερούγας ενός γύπα. Έχει μήκος 22 εκατοστά, διάμετρο ένα εκατοστό και διαθέτει πέντε τρύπες για τα δάχτυλα, καθώς επίσης εγκοπές σε σχήμα V στο ένα άκρο του, που πιθανώς λειτουργούσαν ως επιστόμιο του οργάνου.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν θραύσματα από ένα δεύτερο φλάουτο, φτιαγμένο από οστά της φτερούγας κύκνου, το οποίο είναι μικρότερο και έχει τρεις τρύπες για τα δάχτυλα. Οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα αντίγραφο αυτού του οργάνου και, όταν το έπαιξαν, έβγαλε ήχους παρόμοιους με πολλά από τα σύγχρονα φλάουτα.

Στην τοποθεσία βρέθηκαν ακόμα απομεινάρια και από άλλα φλάουτα, κατασκευασμένα από δόντια μαμούθ, που θεωρούνται πιο δύσκολα στην κατασκευή τους. Εκτιμάται ότι φτιάχνονταν αρχικά σε δύο ξεχωριστά τμήματα και μετά κάπως συγκολλούνταν.

Μαζί με τα φλάουτα ακόμα ανακαλύφθηκαν άλλα εργαλεία από οστά και ελεφαντόδοντα, χαρακτηριστικά της Ανώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου (45.000 - 20.000 χρόνια πριν), όπως αγαλματίδια και άλλα συμβολικά αντικείμενα, που, κατά τον Κόνραντ, δείχνουν ότι οι άνθρωποι εκείνοι είχαν ήδη υιοθετήσει κουλτούρες και συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές των σημερινών ανθρώπων.

Οι αρχαιολόγοι εδώ και χρόνια πίστευαν ότι η ανθρώπινη κοινωνία έγινε πιο σύγχρονη πολιτισμικά μόνο με την εφεύρεση της γεωργίας, όμως οι αλλεπάλληλες ανακαλύψεις του Κόνραντ, που προηγούνται κατά πολλές χιλιάδες χρόνια της ανακάλυψης της αγροτικής ζωής, δείχνουν ότι η θεωρία αυτή δεν πρέπει να είναι σωστή.

Από τη στιγμή που τα πρώτα κεραμικά που έχουν ανακαλυφθεί, είναι συμβολικά αγαλματίδια και όχι δοχεία για αποθήκευση των δημητριακών ή που η μουσική αποτελούσε εξαρχής στοιχείο της καθημερινής ζωής των προγόνων μας, προκύπτει μια νέα εικόνα, ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της πρώιμης Λίθινης εποχής, ήδη πριν από 35.000 χρόνια, είχαν μια πολύ πιο πολύπλοκη και πλούσια οινωνικά και πολιτισμικά ζωή από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Jaron Lanier παίζει ένα πολυφωνικό πνευστό μουσικό όργανο 7.000 ετών Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips